Izumrla tradicija voščenih figur v Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični

V oddaji Sledi časa se bomo spomnili pri nas že pozabljenega običaja čaščenja deteta Jezusa, ki je bil po evropskih deželah zelo razširjen v 17. in 18. stoletju. Nanj nas spominja izjemna zbirka štiridesetih voščenih figur iz Muzeja krščanstva na Slovenskem v Stični. Gre za največjo tovrstno zbirko pri nas, ki je primerljiva s sorodnimi zbirkami po Evropi. Večino figur so muzeju med letoma 1990 in 1992 v hrambo zaupale škofjeloške uršulinke. V muzeju tako med drugim hranijo tudi dve kopiji svetovno znanega Jezuščka iz Prage. V oddaji  boste izvedeli kako je potekalo čaščenje deteta Jezusa na Slovenskem, zakaj je škofjeloški praški Jezušček tudi čudodelen ter kako so se v muzeju lotili zahtevnega konserviranja in restavriranja figur, da bi jim vrnili nekdanji sijaj.

Med 40 voščenimi baročnimi in poznobaročnimi figuricami, ki jih hranijo v Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični, najbolj izstopa škofjeloški praški Jezušček (naslovna fotografija). Je najbolj podoben izvirniku, Milostnemu praškemu Jezuščku, ki ga hranijo v karmeličanski cerkvi v Pragi. Čudodelni škofjeloški praški Jezušček je izdelan iz voska. V notranjosti telesa je lesena palica, ki je figuri za oporo. Jezušček drži v levi roki vladarsko jabolko, z desno blagoslavlja. Trije prsti na desni roki so odlomljeni. Oči so steklene, obrvi, obroba oči, nosne luknjice in ustnice so poslikane. Lasulja je iz naravnih las. Krona je oblikovana iz pozlačenih žičk, spletenih v cvetje, in okrašena z okrasnimi kamenčki iz barvnega stekla, z ornamenti listov, pletenih iz zlate in zelene svile okoli papirne osnove. Čudodelni škofjeloški praški Jezušček je oblečen je v pet oblačil. Vrhnja obleka je iz svile krem barve, ki jo krasi vezenina iz pozlačenih nitk in dekorativnih elementov v obliki grozdja, listov in klasja. Obrobljena je s čipko iz pozlačene nitke v obliki školjke. Čez ramena ima položeno ogrinjalo v obliki ožjega pasu, obrobljeno z enako čipko. Obleka in ogrinjalo sta v notranjosti podložena z rdečim impregniranim tekstilom. Pod zgornjo obleko je še belo krilo iz bombaža, ki je zavezano čez preprosto bombažno spodnjo obleko s čipko, pod njo pa je še obleka iz rjave svile brez čipke. Figura stoji v  pozlačeni omarici s steklenimi vratci in steklenimi stranicami. Omarica je bila po vsej verjetnosti izdelana leta 1842, ko so redovnice figuro praškega Jezuščka prestavile z glavnega oltarja na oltar sv. Valentina. Na zadnji notranji strani omarice sta bili nekdaj pritrjeni dve bidermajerski zapestnici iz čeških granatov. Jezuščku sta bili darovani v 19. stoletju. Ohranila se je le ena. Škofjeloški praški Jezušček je bil izdelan po vsej verjetnosti v Pragi v drugi polovici 18. stoletja. Ta kipec naj bi v škofjeloški uršulinski cerkvi častili že od leta 1769 dalje. (Vir: knjiga Jesulus Pragensis: Praški Jezušček in druge voščene figure v Slovenskem verskem muzeju)

Telo figure je izdelano iz bombažne osnove, povite s stakovi. Iz blaga so tudi noge in čeveljci. Glava in dlani so ulite iz voska. V spodnjem delu je Jezušček pritrjen na palico z lesenim podstavkom. V levi roki drži vladarsko jabolko, desna roka je spuščena ob telesu. Oči so steklene, obrvi, obroba oči, nosne luknjice in ustnice so poslikane. Lica so rahlo tonirana. Na glavi ima novo lasuljo iz naravnih las. Krono iz medenine krasijo majhne dopasne upodobitve svetnikov. Jezušček je oblečen v tri oblačila. Vrhnja obleka je iz svetle svile, krasi jo rastlinski vzorec z močno reliefno konturo in lazurno poslikavo. Čez ramena je položeno ogrinjalo v obliki ožjega pasu. Okoli vratu vidimo ovratnik iz pozlačenih resic. Spodnja obleka in krilo sta iz belega bombaža. Krilo je obrobljeno s čipko. Na verižici iz umetnih bisernih jagod visi novejši križec. Jezušček stoji v črni leseni omarici s steklenimi vratci in steklenima stranicama. Ozadje je prelepljeno z belo tapeto, okrašeno z zlatimi zvezdicami. (Vir: knjiga Jesulus Pragensis: Praški Jezušček in druge voščene figure v Slovenskem verskem muzeju)

Jezušček je v celoti iz voska. Okoli ledij je povit z belim blagom in široko čipko. Oči ima narisane, glavo mu obdaja nimb iz pozlačene žičke. Leži na blazinici iz rumene in modre svile. (Vir: knjiga Jesulus Pragensis: Praški Jezušček in druge voščene figure v Slovenskem verskem muzeju)

Telo Marije je v celoti izdelano iz lesa. Iz voska so le glava in dlani. Marija sedi na preprostem podstavku, v naočju drži mrtvega Jezusa. Glavo je sklonila proti sinu, čez ramena ji padajo dolgi lasje. Glavo ima prekrito s črnim pajčolanom. Lasulja iz naravnih las je prvotna. Obraz je izdelan izredno natančno. Oči so steklene, obrvi, ustnice so naslikane. Na glavi ima krono, oblikovano iz pozlačenih in posrebrenih kovinskih žičk, pritrjenih na papirnato osnovo. Oblečena je v črno svileno obleko, okrašeno z bogato svileno vezenino. Okoli vratu jo krasi čipka v obliki školjke iz pozlačene niti. Pod gornjo obleko je preprosta bela bombažna obleka, ki je ob vratu in na rokavih obrobljena z belo čipko. Verižica, na kateri visi medaljon, je iz čeških granatov. Iz češkega granata sta tudi zapestnici. Sedem mečev žalosti je iz pobarvanega papirja. Jezus, ki leži v njenem naročju, je v celoti iz voska. Njegovo golo izmučeno telo, polno krvavih ran, prekriva le opasica iz belega bombaža v ledvenem delu. Marija z mrtvim Jezusom v naročju sedi v leseni omarici s steklenimi vratci in steklenimi stranicami. Ozadje omarice prekriva temen bleščeč dekorativni papir. (Vir: knjiga Jesulus Pragensis: Praški Jezušček in druge voščene figure v Slovenskem verskem muzeju)

Telo figure je izdelano iz bombažne osnove, povite z blagom. Iz voska je le glava, prekrivajo jo naravni lasje. Oči so steklene. Obrobe oči, obrvi, nosne luknjice in ustnice so naslikane, lica so tonirana. Marija je povita – z rokami ob telesu – v belo blago s tremi zlatimi trakovi. Leži v leseni omarici, s stekleno prednjo stranjo. Položena je na posteljo, oblikovano iz svetlejšega kartona. Prednjo stran postelje krasijo Marijin monogram in rastlinska dekoracija. Ob telesu so ohranjeni cvetovi, izdelani iz blaga. Pod glavo, ki je položena na manjšo blazino, vidimo zlate žarke iz papirja. Notranjost omarice je polepljena s temnejšim papirjem. Zadnjo notranjo stran krasijo srebrne papirnate zvezdice, na krajših stranicah omarice sta dodani nalepki dveh angelčkov. (Vir: knjiga Jesulus Pragensis: Praški Jezušček in druge voščene figure v Slovenskem verskem muzeju)

Petra Medved