Včeraj zvečer je Slovenija stiskala pesti za rokometaše, ki so se borili za veliki finale svetovnega prvenstva. Žal to ni bilo dovolj, se pa bodo naši asi jutri borili za tretje mesto. Kakorkoli že bo, mala Slovenija je znova dokazala, da se lahko kosa z velikimi na mnogih področjih. Podobno je tudi z gosti v naši nocojšnji oddaji, ki Slovenijo predstavljajo v najlepši luči. Dr. Anže Županič sodi med tiste slovenske znanstvenike, ki jih je  pot po končanem študiju v Sloveniji popeljala  na dodatno izobraževanje v tujino. Najprej se je podal v Veliko Britanijo , zdaj pa je že nekaj let v Švici, združuje pa področje elektrotehnike in biologije. Doktor Jêrnej Čopič je ekonomist in Slovenec po svetu. In to že od leta 1998. Takrat se je po zaključenem študiju matematike v Ljubljani odpravil na podiplomski študij teoretične ekonomije v Barceloni. To pa je bil šele začetek pestre raziskovalne in življenjske poti. Ob koncu oddaje ste lahko slišali tudi to, kako se je razpletel volilni občni zbor koordinacije slovenskih društev severno Porenje – Westfalija.

Dr. Anže Županič je znanstvenik, ki ga je  pot po končanem študiju v Sloveniji popeljala  na dodatno izobraževanje v tujino. Podal v Veliko Britanijo , zdaj pa je že nekaj let živi v Švici, združuje pa področje elektrotehnike in biologije. Lili Brunec je najprej opisal svojo akademsko pot in izkušnje raziskovalnega dela ter življenja v tujini.

Doktor Jernej Čopič je ekonomist in Slovenec po svetu. In to že od leta 1998. Takrat se je po zaključenem študiju matematike v Ljubljani odpravil na podiplomski študij teoretične ekonomije v Barceloni, kjer je preživel tri leta. To pa je bil šele začetek pestre raziskovalne in življenjske poti, po kateri nas bo odpeljal v naslednjih minutah. Jerneja Čopiča je pred mikrofon povabila Mojca Delač in najprej sta se seveda ustavila v Kataloniji. 

Čas takoj po novem letu v večini slovenskih društev pomeni tudi občni zbor. Tako ga je imela tudi koordinacija slovenskih društev Severno Porenje – Westfalija. Letos je bil na vrsti volilni občni zbor, na katerem so članice in člani potrdili nov mandat dosedanjemu vodstvu. Poklicali smo predsednika koordinacije slovenskih društev Jožeta Pahiča, ki je opisal aktualno dogajanje in načrte za prihodnost. 

Na Kitajskem se je že začelo praznovanje novega leta. Nika Ilovar, ki študira gradbeništvo v Šanghaju in bo gostja naše prihodnje oddaje, je spregovorila o praznovanju novega leta na Kitajskem.

Še kratki novici:

Od 24. januarja do 2. februarja 2017 na Bledu in v Ljubljani poteka seminar za učitelje slovenščine in drugih predmetov v slovenščini iz čezoceanskih držav. Organizirata in financirata ga Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Seminarja se je udeležilo 18 učiteljev iz Argentine, ZDA, Brazilije in Avstralije. Prve štiri dni bo bodo predavanja v na Bledu, nato v v Ljubljani, udeleženci pa bodo dva dni preživeli večinoma na Koroškem. V Celovcu si bodo med drugim ogledali dvojezični vrtec in Gimnazijo. O tem bomo poročali tudi v prihodnji oddaji.

Slovensko društvo Jožeta Plečnika, delujoče v češkem glavnem mestu, načrtuje potujočo razstavo z novimi fotografijami Plečnikovih najznamenitejših del. Največ prireditev bo potekalo v organizaciji ali s sodelovanjem slovenskega veleposlaništva v Pragi. Na obletnico smrti so, ob številni udeležbi iz Slovenije, pripravili mašo zadušnico v Plečnikovi Cerkvi Srca Jezusovega. V mestni četrti, kjer ta cerkev stoji, bodo odprli tudi Plečnikovo sobo. Na obletnico rojstva so ob Plečnikovem spomeniku na Hradčanih položili venec, slovesnosti pa sta se udeležila tudi Miro Cerar, predsednik slovenske vlade, ter Tone Peršak, slovenski minister za kulturo.

Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač