Poletje prinaša čas za daljše zgodbe in v tokratni oddaji Slovencem po svetu smo za vas pripravili dve prav taki. Obe sta povezani z ameriškim kontinentom – ena z Mehiko in druga z ZDA. V prvi boste lahko poslušali fotografa Jaka Vinška, ki že vrsto let živi in ustvarja v New Yorku, v drugi pa Barbaro Čuk, redovnico frančiškank Marijinih misijonark, ki je obiskala Slovenijo, zdaj pa se vrača nazaj v Mehiko.

Jaka Vinšek, fotograf, ki živi in ustvarja v New Yorku

Poletje prinaša čas za daljše zgodbe in v tokratni oddaji Slovencem po svetu smo za vas pripravili dve prav taki. Obe sta povezani z ameriškim kontinentom – ena z Mehiko in druga z ZDA. V prvi ste lahko prisluhnili fotografu Jaki Vinšku, ki že vrsto let živi in ustvarja v New Yorku, v drugi pa Barbari Čuk, redovnici Frančiškank Marijinih misijonark, ki je obiskala Slovenijo, zdaj pa se vrača nazaj v Mehiko.

Jaka Vinšek, fotograf, ki živi že deset let v New Yorku, je prav gotovo državljan sveta. V naši oddaji ste ga lahko spoznali pred tremi leti, vendar se je situacija v Velikem jabolku od takrat močno spremenila. New York je zaradi tradicionalno bolj demokratom naklonjenega jin liberalnega javnega mnenja trn v peti aktualnemu predsedniku Donaldu Trumpu, do nedavnega je bil tudi žarišče okužbe z novim koronavirusom v ZDA. Tam je zdaj tudi veliko nemirov, povezanih s protesti proti rasizmu, ki so zajeli vso državo.

Barbara Čuk Je misijonarka v Združenih mehiških državah (Mehiki), v kraju Leon, pet ur oddaljenem od glavnega mesta Ciudad de Mexico. Trenutno je v Sloveniji, vendar ima stik tudi z dogajanjem v Mehiki.

Še nekaj kratkih novic:

Z ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Heleno Jaklitsch so se prvič uradno srečali predstavniki združenja Slovenska izseljenska matica, Rafaelove družbe, Svetovnega slovenskega kongresa in Izseljenskega društva Slovenija v svetu. Predstavili so svoje delovanje ter aktualne teme in izzive, s katerimi se srečujejo. Pogovor je tekel tudi o načrtih za aktivnosti in dogodke v prihodnosti, tudi v luči precej spremenjenih razmer zaradi pandemije.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je udeležila slovesnosti v počastitev 100 -letnice rojstva znamenite antropologinje, etnologinje in jezikoslovke dr. Branislave Sušnik, ki je živela in delovala v Paragvaju. Občina Medvode, kjer je bila Sušnikova rojena, je pred svojim občinskim praznikom po njej poimenovala park v središču mesta, pripravila razstavo na prostem Bivališča Branislave Sušnik, na slovesnosti pa so Sušnikovi odkrili tudi spominsko obeležje - kot prvo v vrsti predvidenih obeležij znanim Medvodčanom na spominski steni Obrazi sotočja.

Pri Svetovnem slovenskem kongresu so za mlade rojake, ki živijo izven meja Republike Slovenije, ponovno pripravili bralno-risalni natečaj. Otroci naj sami ali s pomočjo staršev preberejo besedilo ljudske pravljice z naslovom »O štirih godcih in gozdnem škratu« in za natečaj pripravijo risbo oziroma sliko na listu formata A4 z motivom iz pravljice, ki se jim je najbolj vtisnil v spomin. Natečaj bo odprt do 25. oktobra 2020, vse prejete risbe pa bodo objavili na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa, kjer najdete tudi več informacij o natečaju.

Jane Weber, Jure K. Čokl