V sredini marca 2022 smo bili prisotni na predstavitvi dolgo pričakovane zbirke pesmi iz Loške doline z naslovom Smo slišali ptičice peti. Zajetna izdaja združuje več kot 120 pesmi z notnimi zapisi in urejenimi opombami. Zbrala jih je Frančiška Truden - Fani iz Starega trga pri Ložu, ki je vneta zbiralka pesmi svoje okolice; pesmi se je naučila v otroštvu od svoje mame in v šoli, pozneje pa jih je slišala od sovaščank in sovaščanov, na prireditvah in na radiu. Repertoar številnih in tematsko raznovrstnih pesmi, ki jih Fani Truden hrani v svojem spominu in jih zapoje tudi sama ali s svojimi Pevkami iz Loške doline, je zdaj shranjen v pesmarici Smo slišali ptičice peti.

Pesmarica je izšla v sozaložništvu partnerjev: Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti – Območna izpostava Cerknica, Kulturno društvo Notranjska in založba ZRC.

Predstavitev pesmarice je bila v kulturnem domu Stari trg, večer je povezovala gospa Ida Turk, zapeli so pevci in pevke iz okolice: Vida Truden, Katja Truden, Jakob Levec, France Anzeljc, Jana Žnidaršič, Simona Žnidaršič, Sonja Debeljak.

Izšla je zbirka pesmi Loške doline, ki na več kot 300 straneh razkriva zbirateljsko strast Fani Truden

Ne vem, kje bi začela ... pač, nekaj moraš delati, tudi, ko si otrok. V mojih časih ni bilo udobnega življenja, bilo je po vojni in jaz sem zaživela, ko sem lahko po vojni šla do sosedove gostilne. Tam se je slišalo eno in drugo. Že kot otrok sem vse to poslušala, zbirala v mislih. Tudi gostilničarka tam je bila vesele narave – skupaj smo imeli njive – in tudi na njivi, ob delu je prepevala. Kar nabiralo se je počasi ... 

Frančiška  Truden - Fani, ljubiteljica in zbirateljica glasbenega izročila, zaslužna za zbirko pesmi 

Sredi marca 2022 je Društvo upokojencev Stari trg pri Ložu organiziralo prireditev, na kateri so predstavili novo zbirko pesmi iz Loške doline z naslovom Smo slišali ptičice peti. Zajetna izdaja prinaša več kot 120 pesmi z notnimi zapisi in urejenimi opombami. Pesmi je dolga leta zbirala Frančiška Truden - Fani iz Starega trga pri Ložu, ki je vneta zbirateljica pesmi svoje okolice; pesmi se je naučila v otroštvu od svoje mame in v šoli, pozneje pa jih je slišala od sovaščank in sovaščanov, na prireditvah in v radijskih sporedih. Njeno zbirko tematsko raznovrstnih pesmi, ki jih Fani Truden zapoje tudi sama, je posnela, transkribirala, z opombami uredila in za izdajo pripravila dr. Urša Šivic, znanstvena sodelavka Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU.

Pesmarica je izšla v sozaložništvu partnerjev: Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti – Območna izpostava Cerknica, Kulturno društvo Notranjska in Založba ZRC.

Predstavitev pesmarice je potekala v Kulturnem domu Stari trg, večer je povezovala gospa Ida Turk, zapeli so pevci in pevke iz okolice: Vida Truden, Katja Truden, Jakob Levec, France Anzeljc, Jana Žnidaršič, Simona Žnidaršič, Sonja Debeljak.

Nika Rožanc