Lenčka Kupper – dobitnica 39.Tischlerjeve nagrade je s svojimi pesmimi in pripovedkami polepšala otroštvo številnim generacijam in to ne le na avstrijskem Koroškem, temveč tudi v Sloveniji in med rojaki po svetu.

Tischlerjeva nagrada je najvišje priznanje, ki ga podeljujeta Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza za vrhunske prispevke na področju umetnosti, znanosti, kulture in politike, ki so pomemben prispevek v zakladnici slovenske narodne skupnosti na Koroškem.

Začelo se je, ko je sama imela tri majhne otroke, pravi Lenčka Kupper:

“Ker smo že pri nas v družini veliko prepevali, sem tudi sama pela svojim otrokom. Primanjkovalo pa mi je slovenskih pesmi in pravljic, zato sem si jih začela izmišljevati sama. Pravljico o škratu pa sem kar zapela.”

To je bila pesem Enkrat je bil en škrat, ki je – lahko rečemo – ponarodela. Prisluhnite portretu Lenčke Kupper v tokratni oddaji.

Vprašanju slovenskega predstavnika v rimskem parlamentu je še vedno zelo aktualno in ne preseneča, da je bilo tudi v ospredju tretjega delovnega omizja Slovenije in Furlanije Julijske krajine. Kdo še lahko posreduje? Je to predsednica dežele FJK Debora Serracchiani, ki ima pomembno mesto tudi v Demokratski stranki?

Na Reki preverjamo,  kakšno je zanimanje za »Piranski zaliv«. Gledališki abonma je v sezoni 2014/15 povezal Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane in HNK Ivana Zajca z Reke.  Geslo»Kjer se politika ne more zediniti, posreduje umetnost« pove vse o namenu abonmaja, ki je s po dvema predstavama v Ljubljani in na Reki, obogatil gledališko ponudbo obeh mest ter utrdil vezi gledališke vezi, pravi ravnateljica Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki Jelena Kovačić.

” Zamisel za Piranski zaliv se je seveda porodila zaradi politične problematike glede Piranskega zaliva. Na ta način si prizadevamo dati umetniški odgovor na vso to, še danes aktualno problematiko. Prepričana sem, da umetnost lahko preseže vse te in etnične, in nacionalne, a tudi vse druge možne meje, tako da imamo mi še naprej svoj Piranski zaliv, ki je skupen.”  

S Klaro Fodor, predsednico slovenskih porabskih upokojencev, najdejavnejšega društva v Porabju, pa se pogovarjamo o številnih načrtih, ki so si jih zastavili za letos. Eno ključni je, kako pritegniti mlade, jih spodbuditi, da postanejo dejavnejši.

Prisluhnite oddaji Sotočja!

 

Prvi