Česa nosečnice in doječe matere zaužijejo preveč in česa premalo?

Dr. Evgen Benedik s Pediatrične klinike Ljubljana je s kolegi raziskovalci pregledal prehranske dnevnike približno 170 slovenskih nosečnic in doječih mater. Opozarja na velik pomen prehrane, ki je ključna za otrokovo zdravje in razvoj. Za vsakega zdravega dojenčka je namreč najboljša hrana materino mleko, njegova sestava in kakovost pa sta povezani s prehrano matere med nosečnostjo in po njej.

V prehrani slovenskih nosečnic in doječih mater je preveč enostavnih sladkorjev in škroba. Raziskava je še razkrila, da ženske pred in po rojstvu otroka zaužijejo tudi preveč soli in slabih maščob; premalo je beljakovin, sadja in zelenjave ter rib.

Preveč sladkorja in slabih maščob

Dr. Benedik še posebej izpostavlja, da so na našem jedilniku premalokrat morske ribe. Zdravilne učinke ribjega olja so poznale že naše babice. Ribe vsebujejo namreč veliko zdravih, večkrat nenasičenih maščobnih kislin – med njimi je tudi zelo pomembna dokozaheksaenojska kislina ali kratko DHK, ki je nujna za razvoj otrokovih možganov in očesne mrežnice.

Raziskovalci so zaznali pomanjkanje vitaminov D in E ter vitamina B9, poimenovanega tudi folna kislina, kar je lahko za zdrav razvoj otroka še posebej pereče. Folna kislina namreč omogoča ustrezen razvoj otrokovega živčnega sistema.

Katera prehranska dopolnila strokovnjaki svetujejo nosečnicam in doječim materam?

Nosečnice in doječe matere naj, še svetuje dr. Benedik, iz svoje prehrane črtajo alkohol in opustijo kajenje.

Iztok Konc