S programom zgodnjega odkrivanja raka na dojki DORA so pregledali že več kot 190.000 žensk

Število obolelih za rakom na dojki se še vedno povečuje. Čeprav nova zdravila podaljšajo preživetje in izboljšajo kakovost življenja bolnic, pa strokovnjaki še vedno opozarjajo na velik pomen zgodnjega odkrivanja rakavih sprememb. Poudarjajo samopregledovanje dojk in mamografijo. Radiologinja mag. Kristijana Hertl z Onkološkega inštituta v Ljubljani pojasnjuje, da v Sloveniji v okviru preventivnega programa DORA na slikanje z mamografijo vabijo ženske med 50. in 69. letom starosti. Na povabilo se odzove približno 70 odstotkov žensk.

Program DORA je preventivni program zgodnjega odkrivanja raka na dojki z mamografijo. Radiologinja Kristijana Hertl pritrjuje, da je mamografija zanesljiva in natančna metoda za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb v dojki. S programom DORA so raka na dojki odkrili že pri več kot 2.100 ženskah; pri večini v takšnem stadiju, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno.

Na pregled v programu DORA so ženske sprejete ob naročeni uri. Pregled je kratek, zanj ne potrebujejo napotnice. Vsako mamografijo pregledata kar dva radiologa.

DORA je program zgodnjega odkrivanja raka na dojki. Naj pa opozorimo še na preostala dva preventivna programa – na program ZORA ali ZORA in SVIT. Ženske med 20. in 64. letom imajo s programom ZORA pravico do pregleda, ki odkriva spremembe na materničnem vratu. Prav vsem – tako ženskam kot tudi moškim med 50. in 75. letom – pa priporočamo, naj se odzovejo na povabilo programa SVIT – to je program za zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesu in danki.

Rožnati oktober je mednarodni mesec ozaveščanja o raku na dojki, ki je še vedno najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto zboli več kot 1.300 žensk in približno deset moških. To pomeni, da vsak dan nekje v Sloveniji več kot tri ženske izvejo za diagnozo: rak na dojki.

Iztok Konc