Partnerja naj bi bila v odnosu enakovredna. Toksično razmerje nas duši in uničuje

Toksična razmerja nas ranijo in prizadenejo na duševnem, čustvenem in fizičnem področju. »Kadar nam partner, mama, prijateljica, sodelavec ali kdor koli drug izpodbija občutek naše lastne vrednosti, je to opozorilni znak,« pravi zdravnica in psihoterapevtka Sanja Rozman. To je alarm, ki kaže, da smo zabredli v strupeno zvezo. Čeprav nas toksični odnosi uničujejo in nam škodujejo, jih drugi pogosto opazijo prej kot mi.

Toksični in nezdravi niso samo partnerski odnosi – strupen je lahko odnos s starši, otroki ali drugimi člani ožje ali širše družine, pa s prijatelji, sodelavci.

Zakaj se zapletamo v toksična razmerja? Po izkušnjah sogovornice skušata partnerja običajno najprej sama poiskati ustrezno rešitev in pot iz nastalega položaja. Če pri tem nista uspešna, se psihoterapevtki zdi smiselno, da poiščeta strokovno pomoč. »Potruditi se moramo, da se pokažemo takšni, kakršni smo,« svetuje Sanja Rozman. »Odnos nas bo obrusil in jutri bomo boljši, kot smo bili danes in včeraj. Ob pomoči odnosa bi morali postati boljši, kot smo bili.«

Iztok Konc