V Sloveniji pet različic virusa, po svetu že več deset tisoč

Ko je mikrobiologinja prof. dr. Maja Rupnik z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano aprila v laboratoriju »pod lupo« vzela vzorec novega koronavirusa in pregledala virusno RNK, je prišla do zanimivega odkritja. Ugotovila je, da je virus v Slovenijo, natančneje na Štajersko, prišel iz območja Malezije ali Singapurja.

Francoski Nobelovec Luc Montagnier, ki je odkril virus hiv, je v dednem zapisu novega koronavirusa odkril delček hiva. Znanstvenik ugotavlja, da je to dokaz, da je novi koronavirus (SARS-COV 2) delo človeških rok. Sogovornica oddaje Ultrazvok mu ne pritrjuje. »Menim, da ti delčki ne dokazujejo, da je virus narejen umetno. Vsi koronavirusi, ki jih poznamo, živijo v naravi v nekem živalskem rezervoarju. Teoretično je seveda možno, da bi novi koronavirus nastal v laboratoriju, vendar je verjetnost za to izjemno majhna. Novi koronavirus je zelo podoben koronavirusom iz živalskega sveta.«

Raziskovalci opozarjajo, da o novem koronavirusu še vedno ne vemo veliko; številne njegove lastnosti jih tudI presenečajo. Pravijo, da v svoji karieri še niso videli takega virusa, kot je SARS-COV 2. Prof. Rupnik je dnevno v stiku s slovenskimi in evropskimi kolegi. Pravi, da zdaj veliko raziskujejo, kje bo virus ostal in na kakšen način nas bo spremljal. Zdi se, da bi s človeka lahko prešel na mačke, dihurje, hrčke in purane. Te živalske vrste bodo lahko izvor vedno novih izbruhov covid-19.

Iztok Konc