V banko bomo šli danes v Varčujemo s Prvim. Ne sicer fizično, ampak po spletu, saj bomo govorili o tujih bančnih ponudnikih oziroma lastništvu bančnega računa v tujini. To je pogosto ugodna, nizkostroškovna alternativa slovenskim bankam, ugotavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer so pred kratkim primerjali ponudbo dveh največjih igralcev na tem trgu – vsaj če govorimo o Sloveniji: britanskega Revoluta in nemške N26.

Na ZPS so primerjali ponudbo najpogostejših spletnih bank v Sloveniji – Revolut in N26 – s slovenskimi bankami

Enostavna uporaba, prijazna uporabniška izkušnja. To je ena od prednosti tujih spletnih bank in drugih finančno-tehnoloških ponudnikov, poudarja Alina Meško, vodja projektov na področju bančništva z Zveze potrošnikov Slovenije. Pogoj za njihovo uporabo je seveda dostop do spleta. Odprtje računa je brezplačno, stroški so tudi sicer relativno nizki:

"Če govorimo o osnovnih verzijah – vodenje računa je pri Revolutu in N26 brez nadomestila. Tudi nakazila, če govorimo o evrskih nakazilih, so brezplačna. Lahko nakazujete, prejemate denar, tudi dvigi so do neke mere brezplačni. Če malo premislite, kako ravnati s tem računom, kako lahko dvigujete denar brez stroškov uporabe bančnega računa."

Je pa treba biti pozoren, kateri bankomat uporabimo za dvig denarja, saj nekatere slovenske banke zaračunajo precej visoko nadomestilo za dvig na njihovem bankomatu, tudi štiri evre. Tak račun lahko uporabljamo kot dodaten ali kot edini račun:

"Potencialnih ovir za edini račun je kar nekaj. Tisti, ki vam nakazuje plačo, ne sme pogojevati, da je račun slovenski, a nekateri tega ne upoštevajo. To je ena ovira. Načeloma ni težav s trajniki, a kakšno podjetje bo morda kompliciralo. Če kredit že imate, boste račun na slovenski banki težko zaprli. Tuje spletne banke pri nas Slovencem tudi še vedno ne ponujajo kreditov ali limitov."

Pomembno vprašanje pa je tudi, kako je z varnostjo sredstev na takih računih. "Pomembno je, da ima ta banka sedež v Evropski uniji in da je del jamstvene sheme, ki velja tudi pri nas. Je pa treba vedno, preden denar date nekam, to preveriti," pojasni Meškova.

Andreja Gradišar