Če govorimo o kulinarični tradiciji Primorske in Notranjske, ne moremo mimo kolerabe in krompirja. To sta sestavini, ki sta bili, vsaj nekoč, v teh krajih najbolj v ospredju. Poznate recimo eno najznačilnejših jedi, ki se imenuje kavla oziroma kavra?

Kulinarika Primorsko-notranjske regije temelji na zelju, fižolu, kolerabi in krompirju

Kulinarika Primorsko-notranjske statistične regije temelji predvsem na sestavljankah oziroma jedeh iz krompirja, fižola, zelja, repe in seveda kolerabe. Prav zato v teh krajih dobro poznajo bloško kavlo oziroma kavro ali trojko, kot tudi imenujejo to gosto enolončnico, pove Miha Mlakar, gostinec iz Loške doline.

"Krompir olupimo in narežemo na kocke, prav tako korenje in kolerabo. Posebej skuhamo rjav fižol, dodamo sol in kumino, praženo čebulo in česen ter ocvirke, ki so zelo krasna »začimba« pri nas. Dlje kot se kuha, boljše je. Potem pa še pujsek nastopi in smo zmagal."

Da so prav jedi na žlico dobrodošle, ker so preproste ter obenem hranljive in nasitne, so se v teh krajih hitro naučili,  dodaja Rihard Baša, kuhar iz Ilirske Bistrice.

"Tukaj je bilo vse pogojeno z načinom kmetovanja. Veliko se je gozdarilo, zato so jedi enostavne in prehransko popolne. Ker so hrano po navadi vzeli v gozd, kjer so ostali en teden ali 10 dni."

Nadia Petauer, Nataša Rašl