Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 25.4.2024

00:00
Poročila

V prvi uri nočnega programa prisluhnite podcastu Zorni kot. Pogovarjali smo se z Vanjo Jus, ki je že nekaj let zapored članica strokovne komisije za izbor najboljših inovacij Podravja in je tudi zastopnica za modele in znamke pri Uradu za intelektualno lastnino Republike Slovenije in državna prvakinja v hitrem branju. Med eno in drugo bomo predstavili novo knjigo Dr. Eve Škobalj z naslovom Odpuščanje - Ptica, ki ljubi tiha src. Avtorica jo je napisala tudi na podlagi lastnih izkušenj. Sledila bo še oddaja Koristnice z vprašanji kako se zaščitimo pred klopi, katere bolezni prenašajo in kako jih zdravimo? Po tretji pa prisluhnite oddaji Glasbeni radiogram v kateri bomo gostili Balladera.

Avtor: Radio Maribor

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Rabija, slavna sufijska mistikinja iz srednjega veka, je tako kot vsak dan hodila po ulici na poti na tržnico. Na tržnici je vsak dan razglašala spoznanja, do katerih je prišla. Tam je vsak dan opazovala drugega znanega mistika, Hasana, kako je sedel pred vrati mošeje in glasno molil: »Bog, odpri vrata! Prosim, odpri vrata in me spusti noter!«

Tistega dne Rabija ni več mogla prenašati Hasanovega joka in vpitja. Hasan je nenehno vpil: »Odpri vrata, spusti me noter! Zakaj me ne poslušaš, zakaj ne uslišiš mojih molitev!« Vse prejšnje dni se je Rabija le nasmejala ob prizoru jokajočega se Hasana, tisti dan pa je stopila k njemu, ga močno stresla in rekla: »Prenehaj s tem nesmislom! Vrata so odprta. V resnici si že notri!«

Hasan je pogledal Rabijo in v tistem trenutku doživel spoznanje. Globoko se je priklonil pred Rabijo in dejal: »Pravočasno si prišla, sicer bi takole prosil vse življenje. Vendar sem že leta to počel, kje si bila do zdaj? Vem, da greš po tej ulici vsak dan. Morala si me videti tukaj, kako molim in jočem?«

Rabija mu je odgovorila: »Res je, vendar lahko resnico izrečemo le v določenem trenutku, prostoru in kontekstu. Čakala sem na pravi, rodoviten trenutek. Danes je napočil, zato sem se ti približala. Če bi te nagovorila včeraj, bi se razburil, morda celo ujezil. Lahko bi se uprl ali mi dejal: ’Zmotila si mojo molitev!’ – in ni prav, da zmotimo molitev.«

»Hotela sem ti povedati, da ne bodi nespameten, da so vrata že odprta – da si v resnici že notri! Ampak morala sem čakati na pravi trenutek,« je Hasanu še dejala Rabija.

V muslimanskem svetu celo kralj ne sme zmotiti molitve berača. Tudi policija ne sme zmotiti molitve osumljenca, ki ga išče. Počakati mora, da ta dokonča molitev, šele nato ga lahko prime. Molitve se ne sme zmotiti.

Mistikinja Rabija je čakala na pravi trenutek, ko bi Hasan lahko sprejel resnico. Tudi v svojih življenjih smo le v redkih trenutkih dojemljivi za spoznanja, ki ne sodijo v naš kontekst. In prava umetnost je povedati svoj vidik resnice tako, da jo drugi lahko sprejme. Rabija je Hasanu hotela sporočiti, da se mu ni treba več mučiti in da je že sprejet, vključen. Da je že notri. Božja vrata so odprta, ampak mi smo tudi že ves čas na notranji strani. Le kdaj nam je to težko sprejeti in potrebujemo čas milosti, da to spoznamo.

Avtor: Robert Friškovec

06:00
Poročila

V Žireh bodo ta konec tedna potekali že 18.Slovenski klekljarski dnevi, ki bodo tokrat še posebej slovesni, saj klekljarsko društvo Cvetke praznuje 20 let. Vsakoletna razstava njihove ustvarjalnosti, čipke članice klekljajo v društvu, ob punkljih pa vztrajajo tudi doma, je le drobec vztrajnih prizadevanj za ohranitev te pomembne dediščine. Več v pogovoru z Aljano Jocif.

Avtor: Aljana Jocif

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Prof. Dr. Eling de Bruin ima za sabo zanimivo raziskovalno pot. Najprej se je izšolal za fizioterapevta in se nato, ko je že opravljal to delo, odločil, da ga lokomotorni sistem tako zanima, da si želi nadaljnjega študija na tem področju. Pot ga je zato vodila do raziskovanja človeškega gibanja in Švice, kjer je na tem področju razvil akademsko kariero, deluje namreč na sloviti univerzi ETH v Zürichu in na Institutu Karolinska na Švedskem. Raziskovalno se zlasti ukvarja s preprečevanjem padcev pri starejših, telesni strukturi in razvoju telesnih senzorjev. Pripravlja: Mojca Delač.

Avtor: Mojca Delač

Pred nami so prvomajske počitnice, zaposleni jih lahko s samo tremi dnevi dopusta raztegnejo v kar devet dni. Številni načrtujejo potovanja ali vsaj krajše izlete. Kam in kako bo odvisno tudi od vremena. So pa prihajajoči prazniki že lahko tudi znanilec poletne turistične sezone. Turistični delavci že beležijo skoraj predkoronske številke. Kako bo letos? O tem v oddaji Ob osmih.

Avtor: Prvi

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.

Avtor: Prvi

Na sledi za novico, da so v naši največji bolnišnici uspešno izvedli prvo ciljano radionuklidno zdravljenje, smo se srečali z dr. Katjo Zaletel. Zdravnica, ki vodi Kliniko za nuklearno medicino, je povedala, da razvoj radioaktivnega zdravila še zdaleč ni enostaven. Kolegi specialisti radiofarmacije so ga namreč razvijali v popolnoma aseptičem okolju; za zaščito pred sevanjem pa so bili obdani s tonami svinca. Njihov trud se je izplačal: iz UKC Ljubljana so namreč na začetku aprila (2024) sporočili, da sta novo radioaktivno zdravilo prejela bolnika z metastatskim rakom prostate. Več v Radiosferi, ki jo je pripravil Iztok Konc.

Avtor: Iztok Konc

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Gost četrtkovega Svetovalnega servisa bo Viktor Mlakar, vodja konzularnega oddelka na Ministrstvu za zunanje zadeve. Prihajajo počitniški meseci, ki običajno prinesejo tudi povečano popotniško aktivnost. Še pred potovanjem pa je priporočljivo poskrbeti za ustrezno birokracijo in pripravo. Kaj za nas v primeru težav v tujini lahko naredi diplomatsko-konzularno predstavništvo in kakšna so trenutna aktualna varnostna priporočila? Vprašanja o potovalnih informacijah zapišite na elektronski naslov prvi@rtvslo.si, na spletno stran Prvega ali pokličite med oddajo.

Avtor: Nadia Petauer

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Pred slabim letom so v Domu starejših na Fužinah odprli razstavo Spomini še živijo, na kateri so na posebnih panojih predstavili spomine 14-ih stanovalcev na čas druge svetovne vojne. Po razstavi je projekt ohranjanja spominov zaživel letos še v knjižni obliki. V knjigi z istoimenskim naslovom Spomini še živijo je zapisanih 33 zgodb. Gonilna sila celotnega projekta je Vida Milošević Arnold, upokojena predavateljica s Fakultete za socialno delo, tudi stanovalka doma.

Avtor: Darja Groznik

11:00
Poročila

Dr. Špela Šalamon dela v Leobnu v Avstriji. Aktivno sodeluje z neodvisno skupnostjo strokovnjakov in aktivistov iz vsega sveta, ki si prizadeva za zaščito zdravja in zmanjšanje škode zaradi pandemije covida. Dr. Šalamon pravi, da so podatki znani: za posledicami covida zdaj v veliki večini trpijo tisti, pri katerih je okužba z novim koronavirusom potekala v blagi obliki. Težave, ki jim jih povzroča dolgi covid, so številne in zelo različne. Po besedah sogovornice Ultrazvoka tudi zaradi receptorjev ACE2, s pomočjo katerih novi koronavirus vdre v celice. V današnji oddaji nadaljujemo temo prejšnje – to je dolgi covid. Za dodatno razlago se je Iztok Konc ob dr. Špeli Šalamon obrnil še na dr. Bojano Beović. Vabljeni k poslušanju.

Avtor: Prvi

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Avtor: Prvi

Drugi poudarki oddaje:
Baško grapo in Bohinj bo povezal kablovod, ki bo zgornjemu delu grape omogočil boljšo preskrbo z električno energijo
Julijske Alpe skrivajo ogromno priložnosti za trajnostni razvoj območja v klimatsko letovišče; največjo oviro predstavlja pomanjkanje usposobljenega kadra
Po desetih letih obljub bodo v Kopru vendarle dobili karting stezo
V Podčetrtku je vse nared za 9. Festival vina in čokolade

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Po podatkih nacionalne raziskave je vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno izmed oblik nasilja v zasebnosti svojega doma. V preteklem letu je policija obravnavala 1300 prijav nasilja, vendar uradna statistika, po ocenah nevladnih organizacij, pomeni le vrh ledene gore. Nasilje nad ženskami se povečuje, upoštevanje zakonodaje v praksi pa šepa. Pred kratkim je bil po desetih letih sprejet predlog Resolucije o nacionalnem programu za preprečevanje nasilja v družini in nad ženskami 2024–2029, ki v odgovor na probleme prinaša vrsto novih ukrepov. O razlogih za nasilje nad ženskami, o problemu družbene tolerance nasilja, o sistemskih pomanjkljivostih ter o zakonodajnih spremembah bomo govorili v tokratnem Studiu ob 17h. Odgovore na vprašanja o kompleksni družbenopolitični problematiki nasilja nad ženskami bodo iskali ministrica za pravosodje Andreja Katič, strokovna sodelavka v kabinetu ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ga. Ana Marinšek, sociologinja, raziskovalka in sodelavka Društva SOS telefon dr. Jasna Podreka, predsednica Društva za nenasilno komunikacijo ga. Katja Zabukovec Kerin in v. d. generalnega direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge dr. Darijo Levačić. Oddajo pripravlja Tita Mayer.

Avtor: Tita Mayer

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Pogumen kot je, se Cedric uri za viteza …
Pripoveduje: Alja Tkačev.
Napisala: Elizabeth Harrison.
Prevedel: Matjaž Kaučič.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1976.

Avtor: Alja Verbole

31. marca leta 2016 smo v tretjem živem Četrtkovem večeru domačih pesmi in napevov v studiu 13 gostili Ansambel Roka Žlindre. Kako je vse skupaj zvenelo pa izveste, če se nam pridružite tokrat. Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodnozabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravlja glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

Avtor: Guček, Perpar, Grm

21:00
Poročila

Ob 460. obletnici rojstva Williama Shakespeara.
Kdo je bil Shakespeare?, tak je naslov simpozija, ki uokvirja tri odlomke iz Shakespearovih iger, udeležujejo pa se ga glasovi iz literarne preteklosti, od Shakespearovega sodobnika Bena Jonsona prek Voltaira do Virginie Woolf, Georgea Orwella, Davida Herberta Lawrencea kot voditelja simpozija in drugih. Dogajanje poteka v starem gledališču Globe, ki je zgorelo leta 1613, in je ravno prav simboličen in čudežen prostor, da se v njem lahko odigra dialog mrtvih o mrtvem, a še vedno živem. V oddaji so interpretirani odlomki iz Shakespearovih del: Romeo in Julija (prevedel Milan Jesih); Richard III. (prevedel Milan Jesih) ter Troilus in Kresida (prevedel Matej Bor); izjave znamenitih literatov o Shakespearu pa je prevedel avtor oddaje Matej Juh.

Igralci: Tomaž Gubenšek, Jure Henigman, Sebastijan Cavazza, Saša Mihelčič, Uroš Smolej, Maša Derganc, Nataša Barbara Gračner, Pavle Ravnohrib, Andrej Nahtigal in Kristijan Muck,
režiser Jože Valentič,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje in avtor scenarija Matej Juh.
Produkcija 2014.

Avtor: Prvi

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Narava, ki nas obdaja, v vsakem kraju zveni nekoliko drugače. Najrazličnejše zvoke iz domačega okolja je na severovzhodu Slovenije v mikrofone ujela Alja Petric. Zvočno krajino Prekmurja je nadgradila z uglasbeno poezijo tamkajšnjih pesnikov in nastal je projekt »Pejsaži Prekmurja«.

Avtor: Teja Klobčar

23:00
Poročila

Triinšestdesetletni francoski pisatelj in oglaševalec Grégoire Delacourt je prvi roman Družinski pisatelj objavil pri petdesetih letih in dosegel izjemen prodajni uspeh, naslednji roman Seznam mojih želja pa še večjega, prav tako gledališka predstava, prirejena po tem besedilu. Grégoire Delacourt je prejemnik številnih nagrad, bil je nominiran tudi za prestižno Goncourtovo nagrado.
V romanu Ženska, ki se ni postarala iz leta 2018 preizprašuje možnost, ali je mogoče ustaviti čas, se upreti bolečemu, neizogibnemu in neizprosnemu staranju. Odlomek je prevedla Tadeja Šergan.

Igralka Darja Reichman,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Urban Gruden,
režiser Klemen Markovčič,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.
Produkcija 2024.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 25.04.2024 12:55:08

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt