Vnovično zaprtje države bo najverjetneje marsikomu, ki je med velikonočnimi prazniki načrtoval dopustovanje, prekrižalo načrte. V turistični agenciji Kompas, ki je po dolgih mesecih kot ena redkih že začela z organizacijo dopustovanj v tujini, bodo v času popolnega zaprtja odpovedali vsa potovanja, potnikom vrnili denar ali prestavili rezervacije. Drugače je s tistimi, ki so potovanja načrtovali v lastni režiji, pojasnjujejo Evropskem potrošniškem centru. Hotelirji, katerih kapacitete ostajajo tudi za čas prihajajočih praznikov, prazne, pa si obupno želijo, da bi hotele lahko odprli vsaj do poletja.

V turistični agenciji Kompas, ki je po dolgih mesecih kot ena redkih že začela organizacijo dopustovanj v tujini, bodo med popolnim zaprtjem odpovedali vsa potovanja, potnikom vrnili denar ali prestavili rezervacije

Vnovično zaprtje države bo najverjetneje marsikomu, ki je med velikonočnimi prazniki načrtoval dopustovanje, prekrižalo načrte. V turistični agenciji Kompas, ki je po dolgih mesecih ena redkih že začela organizacijo dopustovanj v tujini, bodo med popolnim zaprtjem odpovedali vsa potovanja, potnikom vrnili denar ali prestavili rezervacije. Drugače je s tistimi, ki so potovanja načrtovali v lastni režiji, pojasnjujejo na Evropskem potrošniškem centru. Hotelirji, katerih kapacitete ostajajo prazne tudi za čas prihajajočih praznikov, pa si obupno želijo, da bi hotele lahko odprli vsaj do poletja.
Kompas bo med popolnim zaprtjem odpovedal vse čarterske polete iz Ljubljane, pojasnjuje Matevž Hrovat, a vsi, ki se odpravljajo na pot z njimi, naj počakajo na uradno obvestilo o odpovedi potovanja:

"V preteklem letu smo se s takšnimi ukrepi spoprijemali že večkrat, zato so postopki že utečeni. Redno spremljamo epidemiološko sliko držav, kjer imamo razpisana potovanja in v skladu s tem ukrepamo, prav tako pa skrbimo, da sta izvedba in morebitna odpoved potovanj v skladu z obstoječo zakonodajo, pri čemer bi poudaril, da se velika večina potnikov v primeru odpovedi odloča za prestavitev na poznejši termin, ker želja po potovanjih obstaja in verjamemo, da bomo po omenjenem zaprtju kmalu spet potovali."

Lani se je v praksi velikokrat dogajalo, da potrošniki v primeru odpovedi potovanj niso imeli izbire in so jim organizatorji brez njihovega soglasja le prestavili potovanje, opozarja Matjaž Jakin iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja:

"Ali se bo to dogajalo tudi tokrat, ne vemo. Ampak potrošniki bi morali imeti v takem primeru vedno izbiro, ali bodo zahtevali vračilo kupnine ali bodo privolili v ponujeno alternativo. Ne morejo pa biti prisiljeni v to, da se potovanje prestavi. Tako da če gre za kršitve obveznosti organizatorja potovanja, potem je tržna inšpekcija organ, ki nadzira spoštovanje zakona."

Drugače je s tistimi, ki so v prihajajočih tednih načrtovali turistično pot v tujino v lastni režiji. Kot pojasnjuje vodja Evropskega potrošniškega centra Romana Javornik, je zaradi negotovih razmer na področju potovanj zelo pomembno, da smo pozorni, pod kakšnimi pogoji kupujemo letalske karte in rezerviramo nastanitvene kapacitete:

"Če bo letalska družba lahko izvedla let, za katerega imamo rezervacijo, in bo tudi država, v katero potujemo, dovolila prihode turistov, potem ne bomo mogli odpovedati rezervacije in zahtevati povračila denarja, razen če je bilo to dogovorjeno ob sklenitvi rezervacije ali objavljeno v pogodbenih pogojih ponudnika."

Zaradi epidemije, ki ji ni videti konca, je turistična dejavnost tako v Sloveniji kot v svetu v vse bolj nezavidljivem položaju. Gregor Jamnik iz hotela Slon pravi, da so hotelirji od agonije zapiranja in omejevanja utrujeni in obupani in če se bo trend nadaljeval, bodo številni prisiljeni zapreti vrata:

"Ko nam je cepivo že vlilo nekaj upanja, se zdaj to upanje na izboljšanje razmer v turizmu zopet oddaljuje v pozno poletje ali celo v zgodnjo jesen."

Si pa turistična dejavnost veliko obeta od interventnega zakona, s katerim bi jo država rešila pred propadom. Jamnik še ocenjuje, da bi pomoč potrebovali vsaj do konca leta.

Simeona Rogelj