93 let Radia Slovenija praznujemo danes, 28. oktobra leta 1928 je takratni Radio Ljubljana prvič poslal v svet slovensko besedo in pesem, kar je predstavljalo novo poglavje v zgodovini Slovencev in slovenstva. O sedanjosti in prihodnosti radia, predvsem pa Prvega, smo govorili z odgovornim urednikom Prvega-informativnega program Radia Slovenija. Z Danijelom Poslekom se je pogovarjala Andreja Čokl.

O preteklosti, sedanjosti in prihodnosti radia v pogovoru z Danijelom Poslekom, odgovornim urednikom Prvega

Danes praznujemo 93 let Radia Slovenija. Osemindvajsetega oktobra leta 1928 je takratni Radio Ljubljana prvič poslal v svet slovensko besedo in pesem, kar je predstavljalo novo poglavje v zgodovini Slovencev in slovenstva. Beležke našega kolega Pavleta Jakopiča, ki je vrsto let, vse do upokojitve, pripravljal oddajo Na današnji dan, pravijo:

RADIO LJUBLJANA je sicer začel poskusno delovati že slaba dva meseca prej, slovesno pa so ga odprli 28. oktobra; na ta dan sta bili namreč deseta obletnica razpada Avstro-Ogrske in deseta obletnica ustanovitve Narodnega sveta v Ljubljani. Ljubljanska je bila druga radijska postaja v Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev; srednjevalovni oddajnik je bil v Domžalah, oddajali pa so iz prostorov nekdanjega skladišča soli na Bavarskem dvoru ob današnji Tivolski cesti, v katerih so uredili napovedovalnico in večji studio za glasbene in vokalne skupine. Ob koncu prvega leta oddajanja je imel Radio Ljubljana 3616 naročnikov, deset let pozneje pa že približno 19.500. Leta 1929 je 34 stalnih in več honorarnih sodelavcev pripravilo 3022 ur programa.

Koliko ur programa letno pa na Prvem pripravijo v sedanjosti?

Danijel Poslek, odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija, poudarja, da Prvi program oddaja 24 ur na dan, vse dni v tednu.

"Seštevek za prvih devet mesecev pravi približno 6500 ur. Za primerjavo, kolikor so takrat pripravili celotnega programa v enem letu, mi zdaj pripravimo samo govornih vsebin v devetih mesecih. Teh je bilo 3200 ur."

Andreja Čokl, Danijel Poslek