Problematika prehranske oskrbe starejših pri nas je zelo pereča, tudi zato, ker država zanemarja nadzor prehrane v domovih za starejše. Starostniki popijejo premalo vode in zaužijejo premalo beljakovin. Na slabšanje prehranskih navad starejših vplivajo zlasti osamljenost, neznanje o uravnoteženi prehrani in nizke pokojnine.

Problematika prehranske oskrbe starejših pri nas je zelo pereča, tudi zato, ker država zanemarja nadzor prehrane v domovih za starejše. Starostniki popijejo premalo vode in zaužijejo premalo beljakovin.

Študentje različnih fakultet so se v  organizaciji Nacionalnega stičišča za inovacije in podjetništvo EIT food Hub Slovenija na ljubljanski Biotehniški fakulteti lotili problematike prehranske preskrbe starejših. Več skupin študentov je ob pomoči strokovnjakov v projektih štiri tedne iskalo odgovore na vprašanje, kako starejšim zagotoviti zdravo prehrano. Na slabšanje prehranskih navad starejših vplivajo zlasti osamljenost, neznanje o uravnoteženi prehrani in nizke pokojnine.

Darja Groznik, Jernejka Drolec