Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja


Sobotni kvizovski termin je na 1. programu Radia Slovenija v novem četrtletju rezerviran za glasbeni FORTISSIMO – kviz v ¾ taktu. Ne, ne bomo plesali v ritmu valčka, pač pa s tremi gosti in štirimi nagradnimi vprašanji odkrivali nove podrobnosti iz neskončnega sveta glasbe in njenega zakulisja. Kakšne so skrivnosti vrhunskega a capella petja, kaj je pomembno za uspešen glasbeni PR, v čem se ritmika v indijski glasbi razlikuje od tiste v zahodni glasbi, kakšen je dober glasbeni manager, kako se glas uspešno vpleta v elektronsko glasbo? Preverili bomo, kakšna glasba je trenutno »in« v Sarajevu, zakaj je skladba New York, New York dobila toliko preoblek in jo je izvajalo toliko solistov ter se pozibavali ob melodijah salse in bossa nove ter tudi v afriških ritmih. To je le nekaj tem in glasbenih slogov, ki se jih bomo lotili v tokratnem nizu oddaj. FORTISSIMO je oddaja z bogato zvočno podobo, ki odkriva zgodbe o skladbah, instrumentih, glasbenikih in njihovih ustvarjalnih svetovih, poslušalcem pa zastavlja nagradna vprašanja. Ponašamo se z dejstvom, da številni gostje v živo pred našim mikrofonom izvajajo glasbo iz svojega repertoarja, ob njih pa gostimo tudi druge glasbene poznavalce: strokovnjake in pedagoge, muzikologe in ljudi, ki dobro poznajo zakulisje glasbenega establišmenta. Vsi ti nas bodo vsak teden vodili v povsem drugo glasbeno smer. Med aprilom in junijem se z Anjo Strajnar sprehajamo od gospela do swinga, od indijske do afriške glasbe, od popa do rocka. Naj bo piano, crescendo, allegro ali forte – v oddaji FORTISSIMO najdete vse: tudi štiri nagradna vprašanja, na katera boste lahko odgovorili po navadni ali elektronski pošti.


23. 05. 2015

Karaoke

Karaoke so zanimiv kulturni in glasbeni fenomen, ki ima svoj izvor na Japonskem, danes pa jih poznajo skoraj povsod po svetu. Najbolj priljubljene so na daljnem vzhodu in v jugovzhodni Aziji, v Evropi pa so nad njimi bržkone najbolj navdušeni Finci. Karaoke omogočajo udeležencu, da za nekaj minut postane to, kar ni - da vstopi v drugačen svet, se prelevi v pevsko zvezdo, pogosto ne le ob glasbeni spremljavi temveč tudi v spremstvu občinstva. So oblika zabave in sprostitve, ki pozitivno učinkuje na počutje, vse bolj pa jih uporabljajo tudi kot instrument za učenje petja. V letošnjem zadnjem Fortissimu, ki ga pripravlja Peter Močnik, bomo raziskali kulturo tega glasbenega fenomena, pokukali v deželo karaok, na Japonsko, preverili pa bomo tudi, v kolikšni meri je ta oblika zabave priljubljena pri nas. V soboto četrt na dvanajst na Prvem!


16. 05. 2015

Citre

Kdo ne pozna glasbene teme iz filma Cvetje v jeseni v izvedbi legendarnega Mihe Dovžana ali pa posebnega zvena ansambla Slovenija, ki so mu ga navdahnile ravno citre Cite Galič? Tokratni Fortissimo posvečamo ravno temu značilno alpskemu glasbilu. A ne bomo se ustavili pri ljudskih melodijah in narodno zabavnih vižah. S predsednikom Citrarskega društva Slovenije Petrom Napretom bomo razmišljali o napredku pri poučevanju citer pri nas in kako smo Slovenci postali svetovna citrarska velesila. Z večkrat nagrajeno glasbenico in pedagoginjo Neli Zidar Kos se bomo pogovarjali o klasičnem in jazzovskem repertoarju, prirejenem za citre, s poznavalcem in restavratorjem citer Ivanom Zupancem pa o tehničnih zakonitostih tega nekoč ljudskega, potem meščanskega, pa spet ljudskega in na koncu resnega, koncertnega glasbila.


09. 05. 2015

Partizanska pesem

Nekatere so bile napisane prav med narodnoosvobodilnim bojem na naših tleh, druge so bile sposojene od drugih narodov, ki so v tistih časih delili podobno usodo, tretje so bile ustvarjene že pred leti, vendar so zaradi takratnih razmer spet postale aktualne. Vse skupaj pa predstavljajo umetniški fenomen, ki je nastal na našem, slovenskem ozemlju, v enotah partizanske vojske in okupiranem zaledju. V letih od 1941 do 1945 je skoraj 50 skladateljev partizanov ustvarilo okoli 300 zborovskih skladb, 80 samospevov, 100 inštrumentalnih del in drugih vokalno-instrumentalnih priredb - skupaj torej skoraj 500 opusov. Tokratno oddajo Fortissimo, ki jo pripravlja Peter Močnik, posvečamo partizanski pesmi - njeni glasbeni kompoziciji, besedilni sporočilnosti in družbeni vlogi nekoč in danes.


02. 05. 2015

Jodlanje

V alpskem svetu se je od nekdaj jodlalo na pašnikih, na tak način so se sporazumevali s hriba na hrib, jodlale pa so tudi gospodinje med opravljanjem hišnih opravil. Ko se je v 19. stoletju vedno več prebivalcev selilo s hribov v mesta, so tam nastajala nova urbana središča, ljudje pa so se posledično združevali v nekakšne jodlarske skupine, tako da so nastajali tudi novi jodlarski pevski zbori. Slovenci se - zanimivo - nismo nikoli imeli za "jodlarski narod", čeprav nas praktično vsi sosedje jemljejo za "tiste, ki radi zajodlajo", je med drugim ugotovila v svoji raziskavi ena od treh sogovornikov, ki jih bomo gostili v oddaji. Med drugim bomo spregovorili tudi o za nas bolj značilnem juckanju, s katerim navadno izražamo veselje; pa tudi o tehnikah jodlanja bomo govorili ter razpredali o jodlanju v country glasbi in zgodovini jodlanja pri naših severnih sosedih. V oddaji, ki bo na sporedu v soboto, 2. maja, ob 11.15 na Prvem programu. Oddajo pripravlja Anja Strajnar!


25. 04. 2015

Poučevanje glasbe

Kako posredovati znanje, ki je nekaterim položeno v zibko? Nekateri bi se teorije glasbe radi lotili pragmatično, kot da gre za kakšno znanstveno disciplino - ampak s kakšnim uspehom? Kako se torej uspešno lotiti glasbenega pouka? Avtorica in voditeljica oddaje Anja Strajnar bi tudi tokrat v oddaji gostila tri poznavalce in poskrbela za štiri nagradna vprašanja, obenem pa bo z nami delila tudi svoj umetniški talent. Vsestranski violist in pedagog Bojan Cvetrežnik, dr. Katarina Zadnik z Akademije za glasbo v Ljubljani in Mateja Tomac Calligaris, ravnateljica Glasbenega centra Edgar Willems, bodo svoje znanje delili z nami v soboto, 25. aprila, ob 11.15 na Prvem!


18. 04. 2015

Gospel

"To je glasba krščanstva, ki je kot nekakšna vzpodbuda zase in dviga upanje, na vsak način pa je povezana s sporočilom evangelija. Ta glasba se je verjetno razvila iz potrebe po tem, da lahko človek sam sebe polni z duhovnim," meni pevka in pevska pedagoginja Nada Žgur. Zborovodkinja Helena Fojkar Zupančič dodaja: "Spiritual, iz katerega se je razvil gospel, ni za zabavo, to je namreč glasba, ki moli. Je skratka močno duhovno sporočilna glasba." Skladatelj, aranžer in pevec Tomaž Kozlevčar, ki je bil član skupine New Swing Quartet kar dvajset let in se nam bo prav tako pridružil pred mikrofonom, pa bo z nami podelil nekaj zanimivih anekdot, ki so se mu pripetile med izvajanjem gospela na turneji z zasedbo po Združenih državah Amerike. Kako se gospel razvija danes, ko ga nič več ne izvajajo le temnopolti afriški priseljenci v ZDA, in kakšne so posebnosti vokalne tehnike njegovih pevcev? O tem v tokratnem kvizu v ? taktu, kjer bomo govorili tako o spiritualu kot o gospelu. V oddaji, ki bo na sporedu v soboto, 18. aprila, ob 11.15 na Prvem, in jo pripravlja Anja Strajnar!


11. 04. 2015

Indijska glasba, 2. del

V pretekli sezoni Fortissima smo že govorili o indijski glasbi, tej temi pa se bomo z zanimivimi gosti posvetili tudi v tretji sezoni našega kviza v ? taktu. V našem studiu bosta tokrat v živo muzicirala kar dva glasbenika. Doktorica Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona - violinistka, pevka in doktorica muzikologije se ukvarja tudi s terapevtskimi učinki glasbe, predstavila pa nam bo severno-indijsko glasbeno tradicijo, kar bo storila s pomočjo table, tampure, violine in petja -, priznani karnatski pevec Mahesh Vinayakram, ki je svoj glas že posodil štirim bolliwodskim filmov in sodeloval na številnih glasbenih festivalih po vsem svetu, pa bo predstavil vokalno izobraževanje, ki ga morajo prestati pevci klasične indijske glasbe in lahko traja več kot desetletje. Več o značilnostih indijske glasbe in njenih prepletih z zahodno glasbeno tradicijo nam bo podal profesor doktor Svanibor Pettan z Oddelka za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer vodi tudi Katedro za etnomuzikologijo, pogosto pa kot predavatelj gostuje tudi na tujin univerzah po vsem svetu.


04. 04. 2015

Fenomen gramofonskih plošč

Tretjo sezono Fortissima začenja fenomen gramofonskih plošč. Zakaj zbiratelji in avdiofili v zadnjem času ponovno stremijo k poslušanju in kupovanju tega nosilca zvoka, kdaj je bila v Sloveniji posneta prva vinilka, kje lahko danes prisluhnemo glasbi, predvajani s plošč, in zakaj jim nekateri pravijo tudi LP-ji ter koliko tovrstnih nosilcev zvoka se skriva v arhivih naše RTV? O vsem tem v prvi oddaji glasbenega kviza s štirimi gosti: z zbirateljem in DJ-em, prodajalcem vinilk, radijsko glasbeno urednico in vodjem RTV-jevega arhiva. Pripravljamo še obilo dobre glasbe, veliko zanimivih podatkov o temi in štiri nagradna vprašanja. če boste nanje pravilno odgovorili, lahko z malce sreče pri žrebanju računate na novo zgoščenko ali vstopnice za koncert. Anja Strajnar vas pričakuje v soboto, 4. aprila, ob 11.15 na Prvem!


28. 06. 2014

Studijska obdelava vokala

So dobri, povprečni in podpovprečni pevci, bi lahko dejali. Toda pevčeve pomanjkljivosti in pomanjkanje poznavanja dobrih vokalnih tehnik se danes zlahka prekrije z računalnikom, dejansko kakovost oziroma vokalne sposobnosti izvajalca pa "skrije" za sposobnosti tonskega mojstra, ki upravlja z računalnikom. Prenizek ton tako postane intonančno pravilen, pretemen glas svetlejši, iz enoglasja lahko nastane večglasje, suh studijski prostor pa postane akustično primerljiv z notranjostjo cerkve. Vse to in še več zgolj z nekaj "kliki" po tipkovnici! Delček tega, kako je mogoče "manipulirati" z glasom, vam bomo razkrivali v zadnji iz letošnjega niza oddaj Fortissimo, v kateri bomo gostili vrhunsko vokalistko Nuško Drašček Rojko. Zapela nam bo nekaj odlomkov skladb, ki jih bomo v postprodukciji obdelali in vam tako pokazali, kako lahko studijski posnetek dodatno oplemenitimo, celo če gre pri snemanju kaj narobe: ko, denimo, pevka "zafuša" ali skladbo zapoje s pretemnim glasom, pa ga nato umetno "posvetlimo". Z nami bosta tudi glasbeni urednik Matej Jevnišek in urednik Uredništva za glasbo na Prvem programu Rudi Pančur, s katerima bomo osvetlili ozadja tovrstnih "tehničnih pomagal" v studiih.


21. 06. 2014

Slovenska himna

Himna je pesem, ki služi počastitvi države ob pomembnih državnih dogodkih in drugih svečanostih, določa pa jo tretji odstavek šestega člena Ustave Republike Slovenije. Njena avtorja - pesnik France Prešeren in skladatelj Stanko Premrl, ki sta vsak svoje delo opravila s kar 60-letnim časovnim razmikom - prvotno svojega umetniškega dela nista oddala z namenom, da bi bilo v rabi kot himna, kar je zgolj ena od posebnosti slovenske himne. Katere so druge, boste izvedeli v prihodnjem Fortissimu, v katerem bomo spregovorili z dr. Natašo Cigoj Krstulovič, ki se je ukvarjala z njenim ozadjem nastajanja, skladateljem, violinistom in profesorjem na Akademiji za glasbo Janijem Golobom, ki je na podlagi Premrlovega zborovskega stavka napisal priredbo za simfonični orkester, ter šefinjo Protokola Republike Slovenije Ksenijo Benedetti, ki nam bo povedala, kdaj se sme in kdaj se ne sme izvajati himne ter kako na protokolu rešujejo zagato, ko med obiskom v tujini predvajajo napačno himno. Ja, tudi to se je že pripetilo. Fortissimo, kviz v ? taktu, v soboto, 21. junija, ob 11.15 na Prvem! Vodi Anja Strajnar.


14. 06. 2014

Ljudska pesem in sodobnost

Ljudska pesem ne zveni več enako kot pred petdesetimi leti. Kako torej današnji avtorji in izvajalci iščejo nov način pristopanja k etnu nasploh in ali bi del te glasbe vendarle moral ohraniti isto formo, kot jo je imel nekoč? Kakšne rituale je ljudsko petje spremljalo v vsakodnevnem življenju nekoč in kako danes iskati lastno izrazno moč v glasbi, ki je nastala v povsem drugem času in okolju? To bomo vprašali pevko ljudskih skladb Matejo Gorjup, pa plesalko, igralko in raziskovalko človeškega glasu Ireno Tomažin, ki se med svojim ustvarjanjem tudi sprašuje, zakaj ljudska glasba v urbanih okoljih zveni drugače kot na podeželju, ter Tejo Saksida, ki aranžmaje in priredbe ljudskih del odeva v sodobnejše preobleke za številne izvajalce. V soboto, 14. junija, v kvizu v tričetrtinskem taktu Fortissimo - ob 11.15 na Prvem!


07. 06. 2014

Sarajevska glasbena scena

V tokratnem Fortissimu bomo govorili o glasbeni sceni glavnega mesta Bosne in Hercegovine, Sarajeva. Eden od sogovornikov v oddaji - pevec, skladatelj in tekstopisec Nermin Puškar - je prepričan, da obstaja precejšnja razlika med glasbo pred in po vojni. Govorili bomo tudi o tem, katere tuje ustvarjalce zadnjih dveh desetletij še posebej privlači ustvarjalni naboj tega mesta in se zato vztrajno vračajo vanj. Direktorja glasbene produkcije tamkajšnjega nacionalnega radia Admirja Đulančića bomo vprašali, kateri glasbeni slog je trenutno najbolj popularen v Sarajevu, kako je mesto v preteklosti vplivalo na razvoj popa in rocka nekdanje skupne države, zanimalo pa nas bo tudi, ali Sarajevčani kdaj prisluhnejo slovenski glasbi. S profesorjem doktorjem Markom Velikonjo z ljubljanske Fakultete za družbene vede pa se bomo pogovarjali o tem, zakaj se v sodobni slovenski popularni glasbi pojavlja toliko glasbenih vzorcev iz nekdanje Jugoslavije. Fortissimo z voditeljico Anja Strajnar.


24. 05. 2014

Glasba Afrike

Afriška glasba - od bobnov do petja, od plesa do splošnih kulturnih vzorcev - bo tema naslednjega Fortissima, v katerem se bomo z gosti sprehodili po kontinentu, ki je v svet "izvozil" vse od jazza in bluesa do funka in drugih novejših glasbenih zvrsti. Z voditeljico Anjo Strajnar bodo svoja afriška doživetja delili plesalka Dalanda Diallo, kitarist Igor Bezget - ki se je pred nedavnim vrnil iz Malija, kjer je igral tudi na porokah - in tolkalec Damir Mazrek, ki nam bo tempo narekoval kar v živo v studiu!


17. 05. 2014

Glasba Latinske Amerike od Brazilije do Kube

V Fortissimu se bomo tokrat pozibavali v ritmu salse, prisluhnili bomo kubanskim klavam in melodijam brazilske bossa nove, o kateri se bo razgovoril pevec slovenske zasedbe Bossa de novo Primož Vitez. O značilnostih latinske glasbe nasploh se bomo pogovarjali z velikim poznavalcem kultur Južne Amerike in Karibskega otočja Markom Jenštrletom, v živo pa nam bo na tres in kitaro igral v Sloveniji živeči Kubanec, glasbenik Ariel Cubría. Fortissimo z Anjo Strajnar – v soboto ob 11.15 na našem 1. programu!


10. 05. 2014

Vzpon popa v 80-ih letih

ih letih


03. 05. 2014

»New York, New York!«

V tej oddaji Fortissimo, kvizu v 3 taktu, se bomo spraševali, zakaj nekaterim skladbam uspe, da se dvignejo nad sivo povprečje, druge pa kaj kmalu potonejo v pozabo. Med tiste najbolj uspešne sodi skladba Johna Kanderja in Freda Ebba New York, New York, ki je v zadnjih desetletjih dobila kar nekaj preobrazb, izvajala pa jo je kopica pevk in pevcev. O njej se bo voditeljica oddaje Anja Strajnar pogovarjala z Darjo Švajger, ki jo je na slovenskih odrih izvajala že velikokrat, in radijskim urednikom za jazz glasbo Hugom Šekoranjo – naš dopisnik iz New Yorka Edvard Žitnik pa nam bo povedal, kako slovita glasbena prestolnica utripa danes.


26. 04. 2014

Kantavtor

Pisec, skladatelj in izvajalec v eni osebi: nekateri ga imenujejo kantavtor, drugi truba(r)bard, a si navadno tovrstno poimenovanje zasluži le najboljši med najboljšimi. O sodobnih kantavtorjih in kantavtorskih festivalih ter vlogi, ki si jo skušajo izboriti, bo Anja Strajnar razpravljala z gosti tokratnega Fortissima: Janijem Kovačičem, Juretom Potokarjem in Petrom Andrejem, ki se v svet kantavtorstva stapljajo vsak na svoj način.


19. 04. 2014

Indijska glasba od petja do plesa

Indijska kultura - preplet petja, igranja na inštrumente in plesa - bo tema našega naslednjega Fortissima. Indijska klasična glasba in ples hodita skozi stoletja zgodovine z roko v roki, prav tako pa se bodo tudi pred našim mikrofonom izmenjavali gostje kviza v ? taktu Fortissimo. Z nami bodo: muzikologinja Teja Saksida, izvajalka indijskega klasičnega petja Darja Jenko in vsestranski glasbenik Igor Bezget, ki bo v živo muziciral na sarod ter z nami delil svoja spoznanja o glasbi te ogromne demokratične države. Ta se v osnovi deli na dva glasbena sistema: hindustani - severno indijski stil in karnatik - južno indijski stil glasbe in petja. Več o tem pa v soboto, 19. aprila, ob 11.15 na 1. programu. Oddajo pripravlja in vodi Anja Strajnar!


12. 04. 2014

Od glasbenih menedžerjev do piarovcev

Tisti, ki jim glasba pomeni življenje, že od nekdaj na skrivnem verjamejo, da jim bo kakovostno ustvarjanje odprlo ušesa poslušalcev in vrata slave. A že v starih časih so se zavedali, da za preboj in uspeh potrebujejo več kot to. Tokratni Fortissimo se bo zato ukvarjal z vsemi, ki glasbeniku pomagajo do uspeha: z njihovimi menedžerji, piarovci in organizatorji koncertov. Ali lahko današnji pop glasbeniki sploh preživijo brez njih? Anja Strajnar je pred mikrofon povabila ljudi, ki krojijo usodo mnogih slovenskih glasbenih zvezd, se pogovarjala o primerni javni podobi uspešnega glasbenika in se spraševala, kaj je - poleg kvalitetne glasbe - botrovalo dolgoletni popularnosti skupin, kot je, denimo, Siddharta. Kup novega znanja o zakulisju glasbenega dogajanja s tremi sogovorniki in štirimi nagradnimi vprašanji vam ponuja tokratni Fortissimo, kviz v ? taktu - v soboto, 12. aprila, ob 11.15 na 1 programu Radia Slovenija!


05. 04. 2014

Fortissimo, kviz v tričetrtinskem taktu

Sobotni kvizovski termin je na 1. programu Radia Slovenija v novem četrtletju rezerviran za glasbeni FORTISSIMO – kviz v ¾ taktu. Ne, ne bomo plesali v ritmu valčka, pač pa s tremi gosti in štirimi nagradnimi vprašanji odkrivali nove podrobnosti iz neskončnega sveta glasbe in njenega zakulisja. Kakšne so skrivnosti vrhunskega a capella petja, kaj je pomembno za uspešen glasbeni PR, v čem se ritmika v indijski glasbi razlikuje od tiste v zahodni glasbi, kakšen je dober glasbeni manager, kako se glas uspešno vpleta v elektronsko glasbo? Preverili bomo, kakšna glasba je trenutno »in« v Sarajevu, zakaj je skladba New York, New York dobila toliko preoblek in jo je izvajalo toliko solistov ter se pozibavali ob melodijah salse in bossa nove ter tudi v afriških ritmih. To je le nekaj tem in glasbenih slogov, ki se jih bomo lotili v tokratnem nizu oddaj. FORTISSIMO je oddaja z bogato zvočno podobo, ki odkriva zgodbe o skladbah, instrumentih, glasbenikih in njihovih ustvarjalnih svetovih, poslušalcem pa zastavlja nagradna vprašanja. Ponašamo se z dejstvom, da številni gostje v živo pred našim mikrofonom izvajajo glasbo iz svojega repertoarja, ob njih pa gostimo tudi druge glasbene poznavalce: strokovnjake in pedagoge, muzikologe in ljudi, ki dobro poznajo zakulisje glasbenega establišmenta. Vsi ti nas bodo vsak teden vodili v povsem drugo glasbeno smer. Med aprilom in junijem se z Anjo Strajnar sprehajamo od gospela do swinga, od indijske do afriške glasbe, od popa do rocka. Naj bo piano, crescendo, allegro ali forte – v oddaji FORTISSIMO najdete vse: tudi štiri nagradna vprašanja, na katera boste lahko odgovorili po navadni ali elektronski pošti.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt