Mladim ni vseeno, v kakšni Evropski uniji živijo in kakšna prihodnost jih čaka znotraj skupnosti, zato so sredini večeri na 1. Programu Radia Slovenija rezervirani za srednješolce, ki bodo razpravljali o perečih temah, o katerih teče beseda tudi v Evropskem parlamentu. Ob 20. uri bo na 1. programu Radia Slovenija na sporedu uvodna oddaja nove sezone Gymnasiuma.eu, v kateri bodo predstavili pravila in novosti ter izžrebali pare srednjih šol, ki se bodo v prihodnjih mesecih pomerili v razmišljanju o evropskih vsebinah.

Četrta sezona projekta Radia Slovenija in Evropskega parlamenta bo letos nadgrajena z mobilno aplikacijo, članki in video prenosi oddaj na Multimedijskem portalu RTV Slovenija, sistem tekmovanja pa ostaja enak: 16 srednjih šol se bo po piramidnem sistemu pomerilo v radijski razpravi in poskusilo priti do finala in do prve nagrade – strokovne ekskurzije v Strasbourg.

Izžrebani tekmovalni pari četrte sezone

 

Video posnetek si lahko ogledate v spodnjem predvajalniku

Radijska in spletna debata

Sredini večeri na 1. programu Radia Slovenija bodo do aprila namenjeni spodbujanju mladih k razmisleku in spoštljivi razpravi o evropskih temah, o katerih razpravlja tudi Evropski parlament: od politike unije do beguncev, prihodnosti Evropske unije po izstopu Velike Britanije, varstvu pravic potrošnikov, priložnosti za mobilnost študentov in znanstveni razvoj, do mednarodnih trgovinskih sporazumov.

V oddajah bodo sodelovali tudi slovenski evropski poslanci, ki jim bodo šolske ekipe zastavljale konkretna vprašanja o temah, o katerih razpravljajo. Te so ne le evropske, temveč zadevajo tudi nas; so obširne, večplastne in nekatere tudi pereče, zato se debata v novi sezoni ne bo končala ob 21. uri, tako kot radijska oddaja Gymnasium.eu, temveč se bo nadaljevala na mobilni aplikaciji G.eu.

 

Tako radijski valovi kot aplikacija bodo prostor za vse mlade, da s svojimi mnenji, komentarji in idejami sooblikujejo javni diskurz o evropskih povezavah in politikah. “Mladim Evropska unija in Evropski parlament namenjata veliko pozornosti in sredstev, to pomeni, da se zavedamo, da so mladi tisti, na katerih je treba graditi. Temu sledi tudi nov koncept oddaje: mlade bomo vprašali, kaj oni mislijo o tem, kakšna bi morala biti Evropa v prihodnje, v kakšni Evropi bi si želeli živeti,” pravi Klemen Žumer, vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji in član strokovne žirije. Vsak teden bomo dobili zmagovalca spletne debate, o njem pa bodo odločali asistenti slovenskih evropskih poslancev.

Tekmovanje
Sistem tekmovanja ostaja enak kot prejšnja leta. O šoli, ki se bo uvrstila v naslednji krog, bodo odločali poslušalci z glasovanjem prek mobilne aplikacije in strokovna žirija. To sestavljajo Klemen Žumer iz Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija dr. Andrej Stopar in novinarka ter televizijska voditeljica Manica Janežič Ambrožič, ki se nove sezone že veseli: “Sezona, ki je za nami, je bila odlična, razprave so bile zares vroče, zanimive, poglobljene, mladi so pokazali veliko znanja, veliko svežih idej. Zdi se mi, da vsako leto prihajajo mladi bolj pripravljeni, Evropska unija jih bolj zanima, sicer pa se kriza, ki je zajela Unijo in svetovno dogajanje, odraža tudi v razpravah mladih. Mladi so vse bolj zaskrbljeni zaradi tega, kar se dogaja okoli nas. Od mladih letos pričakujemo znanje in sveže ideje. Želimo, da začrtajo neko novo Evropo, Evropo čez 20, 30 let, Evropo, v kateri želijo živeti. Sodelovati z mladimi in slišati njihove ideje je prijetna izkušnja.”

 

Vsak član strokovne žirije bo šoli, ki ga bo v radijski razpravi s svojo retorično argumentacijo, izvirnimi vprašanji in idejami bolj prepričala, podelil točko. Te se bodo seštele s točkami, ki jih bo šola prejela prek glasovanja v mobilni aplikaciji. Boljša v paru se uvrsti v naslednji krog tekmovanja, vse do finala, v katerem bo zmagovalec prejel strokovno ekskurzijo v Strasbourg.

Prvi tekmovalni krog evropske mladinske oddaje se bo začel 30. novembra, kateri dve šoli bosta prebili led, bomo izvedeli danes zvečer po 20. uri, ko Nadia Petauer, Špela Šebenik in Aleš Ogrin z gosti pripravljajo uvodno oddajo 4. sezone Gymnasiuma.eu.

Aleš Ogrin, Nadia Petauer, Špela Šebenik