Krško dobi mestne pravice
Inovator v kemijski industrij
Slovenski religiozni ekspresionizem

5. marca 1477 je cesar Friderik Tretji Krško  povzdignil  v  mesto in mu podelil pravice tako imenovanega “prava štajerskih mest”, kakršne sta že imela Ptuj in Celje. Sicer pa se območje, kjer danes leži Krško, prvič omenja leta 895. Ta in še vrsta poznejših omemb je povezana predvsem z zemljiško posestjo in gradom, ki je bil sprva v lasti rodu Heme Krške s Koroškega. Slovenska kneginja Hema ali Ema Krška je bila leta 1938 razglašena za svetnico; je zavetnica proti očesnim boleznim. Sredi 14. stoletja se Krško že omenja kot trg, zaradi obrambnih potreb dežele in države pa je približno stoletje pozneje postalo mesto.

 

Izumitelj in kemik Josip Makuc je tik pred izbruhom prve svetovne vojne maturiral na gimnaziji v Gorici ter pozneje v Padovi in Zagrebu študiral kemijo. V Karlovcu je izumil in izdelal  napravo za pridobivanje kositra iz odpadkov bele pločevine. Ko je cena te kovine padla, je raziskoval rudna nahajališča v Bosni in Dalmaciji. Po vojni se je vrnil na Primorsko in izdelal postopek za pridobivanje modre galice iz cerkljanske rude. Patentiral je več tehnoloških postopkov, med njimi postopek pridobivanja čistega joda iz jodove vode, ter tako omogočil graditev tovarne v Sisku na Hrvaškem. Kemik Josip Makuc se je rodil leta 1897 v Solkanu.

 

Pesnik, kritik, esejist in prevajalec France Vodnik je leta 1928 na filozofski fakulteti v Ljubljani diplomiral iz slavistike in primerjalne književnosti ter se izpopolnjeval na Jagelonski univerzi v Krakovu. Od leta 1930 do upokojitve leta 1965 je bil gimnazijski profesor v Ljubljani. Pred drugo svetovno vojno je bil med ustanovitelji in dejavnimi člani društva Mladi PEN ter sourednik revije Dom in svet. Med vojno je sprva predaval dramaturgijo in zgodovino gledališča na Glasbeni akademiji, potem pa je bil interniran v Italiji. Leta 1932 je z zbirko "Borivec z Bogom" odmevno posegel v tedanje književno dogajanje. *Posnetek Pesmi so značilen izraz slovenskega religioznega ekspresionizma, duhovnega razpoloženja in čutenja ustvarjalcev, ki so se zbrali okoli revije "Križ na gori". Sicer pa se je največ posvečal književni publicistiki: pisal je književne in gledališke kritike, teoretične članke in razprave, poglabljal pa se je tudi v ideološka vprašanja. Za prevajalsko delo predvsem iz poljske književnosti je dobil Sovretovo nagrado ter več poljskih priznanj, nagrad in odlikovanj. France Vodnik se je rodil pred 120 leti (1903) v Podutiku v Ljubljani.

 

5. marca 1966 je bil v Luksemburgu 11. izbor za Pesem Evrovizije.  Zmagovalec izbora je postal avstrijski predstavnik Udo Jürgens s pesmijo »Merci, cherie«. Jürgens je Avstrijo na Evroviziji zastopal že dve zaporedni leti prej, v tretje pa mu je uspelo zmagati. Predstavnik Združenega Kraljestva Kenneth McKellar je nastopil v kiltu, nizozemska predstavnica Milly Scott pa je bila prva pevka na Evroviziji, ki ni bila belka. Jugoslavijo je predstavljala slovenska pevka Berta Ambrož, ki je  s pesmijo »Brez besed« dosegla 7. mesto. *Posnetek  Glasbo za pesem je napisal Mojmir Sepe, besedilo pa Elza Budau. To je bila prva pesem na Evroviziji, zapeta v slovenskem jeziku.

Stane Kocutar