Janko Ravnik - skladatelj, pianist in režiser
Muzej slovenjgraškega župnika Jakoba Sokliča
Domače znanje za poskusno oddajanje teleteksta

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Pravnik Juro Adlešič je maturiral na ljubljanski klasični gimnaziji, končal študij na Dunaju in leta 1918 v Ljubljani odprl odvetniško pisarno.

Posvečal se je gospodarskim in političnim vprašanjem, deloval v okvirih Slovenske ljudske stranke in bil podpredsednik katoliške Orlovske zveze. Decembra 1935 je postal predsednik ljubljanske mestne občine.

V njegovem obdobju sta bili med drugim zgrajeni Plečnikova pokrita tržnica ter Narodna in univerzitetna knjižnica, dograjene so bile Žale in podeljene mestne Prešernove nagrade. Pomemben je tudi njegov prispevek v zakladnico slovenske kulture, saj je prvi pri nas leta 1914 v Adlešičih in na Preloki snemal ljudsko petje na voščene valje. 11. aprila 1941 je izročil ključe mesta Ljubljana italijanski okupacijski vojski in ostal župan do junija naslednjega leta, ko je odstopil.

Po vojni se je zaradi pečata kolaboracije umaknil v Združene države Amerike in delal na farmi v Kansasu kot fizični delavec. V domovino se je vrnil leta 1968 in tri leta pozneje umrl.

Doktor prava, odvetnik in nekdanji ljubljanski župan Juro Adlešič se je rodil pred 140-imi leti (1884) v Adlešičih v Beli krajini.

Stane Kocutar