Pisalo se je leto 1978, ko je prišel na avdicijo za radijskega napovedovalca na takratni Radio Ljubljana, nato pa je postal eden najbolj prepoznavnih glasov slovenskega nacionalnega radia in televizije. Vse ostalo je zgodovina. In tako bi lahko končali tale uvod.
A nadaljujmo, ker bi se že omenjena zgodovina lahko odvila tudi drugače, na primer, da bi ostal na odru Prešernovega gledališča v rodnem Kranju, in se morda čez čas preselil v kakšen drug gledališki ansambel. A ker je imel in ima še vedno rad radio, je pač moralo iti po tej poti.
Več kot 20 let je vodil eno najstarejših oddaj Radia Slovenija- Četrtkov večer. S Koncertom iz naših krajev je prekrižaril Slovenijo ter gostoval na odrih slovenskih izseljencev, po Evropi in onkraj Atlantika. Njegova so bila sredina jutra na Prvem, v Števerjanu so ga vzeli za svojega, spomnijo se ga generacije gledalcev Obzornika in televizijskega dnevnika. Bil je mentor govora in radijskega nastopanja številnim, tudi še vedno aktivnim, ustvarjalcem nacionalnih radijskih programov. Med številnimi priznanji hrani tudi Kristalni mikrofon, ki ga je prejel leta 2007.
Obožuje gledališče in film, kot pravega Gorenjca ga navdušujejo zimski športi, postal je študent Univerze za tretje življenjsko obdobje, je ambasador programa Svit in še vedno radio-aktiven, pri slednjem ne gre za sevanje kakšnega nevarnega izotopa, ampak za sledenje radijskim programom in nesebično deljenje znanja in izkušenj s tistimi, ki so pripravljeni poslušati.
Le nekaj dni pred rojstnim dnevom Radia Slovenija, ko že zajemamo sapo za 95 svečk, je bil gost oddaje Prvaki tedna Janez Dolinar.

Bojan Leskovec