Čas za lenarjenje in uživanje je pred vrati

Skoraj 183.000 učencev in učenk je v letošnjem šolskem letu obiskovalo osnovne šole. Ekipa Prvega se je na predzadnji dan pouka v tem šolskem letu odpravila v Vipavsko dolino na Osnovno šolo Dobravlje, kjer smo preverili vzdušje tik pred začetkom počitnic.

Medtem ko 52 devetošolcev že brezskrbno uživa počitniške dni, so bili tudi naši sogovorniki, učenci nižjih razredov, nasmejani in dobre volje. Povedali so, da so ocene že zaključene in da je zadnji teden pouka minil v sproščenem vzdušju. Nekateri so s končnimi ocenami zadovoljni, drugi obljubljajo, da se bodo naslednje leto bolj potrudili. Letošnje šolsko leto si bodo zapomnili po različnih dogodkih. Sedmošolka Manca:

Za nami je zelo dobro šolsko leto, najbolj se bom spominjala šole v naravi. Odšli smo v Sečo in smo se res zelo povezali vsi, celoten 7. a in 7. b razred – za nami je res lepa in zanimiva izkušnja. Najbolj sta mi bila všeč pohod in orientacija v Piranu.

455 matičnih osnovnih šol z več kot 300 podružničnimi šolami bo kmalu zaprlo svoja vrata. Tudi Osnovna šola Dobravlje, kjer se konca šole veseli okoli 500 učencev, tako tisti na matični šoli, kot tudi učenci nižjih razredov na njihovih štirih podružnicah. Ravnateljica Mirjam Kalin je povedala, da je za njimi uspešno leto, v katerem so učenci šole prejeli številne nagrade in priznanja, a še več kot to, šteje prava povezanost med vsemi.

Največji uspeh šole, ki se sicer ne beleži v statistične podatke in ni merljiv, so po mojem mnenju povratne informacije, ki smo jih v letošnjem šolskem letu prejeli s strani staršev. Še nikoli nismo prejeli toliko ustnih pohval izrečenih na javnih prireditvah, šolskih proslavah, tudi v pisni obliki, na svetu staršev … Vsaka naša povratna informacija ključno vpliva na dosežke učencev in prav tako vse te povratne informacije staršev vplivajo na vse nas in verjamem, da bomo imeli še veliko več volje za boljše delo, za razvijanje, izobraževanje in nadgrajevanje našega strokovnega dela.

Večina učencev se počitnic veseli, nekateri šolarji pa so tudi razočarani ali žalostni zaradi ocen ali pa jih je strah pokazati spričevalo staršem. Izabel Hreščak, psihologinja na OŠ Dobravlje, ob tem svetuje:

Najbolje je, da to učenci storijo čimprej. Morda celo pokličejo starše po telefonu in jim to povedo, da se čimprej rešijo tega bremena. Naloga staršev pa je, da sprejemajo svoje otroke in jih spodbujajo ter skupaj z njimi pripravijo cilje za novo šolsko leto.

 Ob koncu šolskega leta je vse dobro in lepo zaželela tudi ministrica dr. Maja Makovec Brenčič, ki šolarjem želi, da med počitnicami ne bi bili samo digitalni in da naj prisluhnejo staršem, ko bodo rekli, da je bilo dovolj telefona, računalnika in tablice ter raje odidejo v naravo ali pa med knjige.

Špela Šebenik, Tadeja Bizilj