Leto 2021 je za slovensko muzealstvo pomembno leto. Pred 200 leti je namreč začel delovati Deželni muzej za Kranjsko, ki velja za začetek muzejske dejavnosti pri nas in iz katerega so sčasoma izšli Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije in Slovenski etnografski muzej. Žal bodo praznovanja tega jubileja prilagojena trenutni situaciji, kakor že skoraj leto svoje delovanje prilagajajo tudi muzeji in galerije. A zaprta vrata teh institucij ne pomenijo, da se za njimi nič ne dogaja, nasprotno – zaposleni v muzejih so uporabili vsa svoja znanja, zamisli in domišljijo, da širši javnosti tudi v tem času približajo našo dediščino. Kako jim to uspeva v Slovenskem etnografskem muzeju, bo naša terenska ekipa preverila ob 11.30.

Kaj se v tem času dogaja za zaprtimi vrati slovenskih muzejev

Leto 2021 je za slovensko muzealstvo pomembno leto. Pred 200 leti je namreč začel delovati Deželni muzej za Kranjsko, ki velja za začetek muzejske dejavnosti pri nas in iz katerega so sčasoma izšli Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije in Slovenski etnografski muzej. Žal bodo praznovanja tega jubileja prilagojena hipnim razmeram, kakor že skoraj leto svoje delovanje prilagajajo tudi muzeji in galerije. A zaprta vrata teh institucij ne pomenijo, da se za njimi nič ne dogaja, nasprotno – zaposleni v muzejih so uporabili vsa svoja znanja, zamisli in domišljijo, da širši javnosti tudi v tem času približajo našo dediščino. Preverili smo, kako jim to uspeva v Slovenskem etnografskem muzeju.

"Razstave se trudimo prikazati na virtualen način, približati predmete, zgodbe, ozadja, nekaj predmetov smo razstavili na ploščadi pred muzejem, v decembru v razsvetljenih oknih, sodelujemo s šolami pri šolanju na daljavo in organiziramo virtualno šolsko uro v muzeju ... Še vedno pa si najbolj želimo, da bi lahko odprli vrata in povabili obiskovalce na ogled razstav in različne dejavnosti, ki jih žal prek spleta ne moremo ponuditi." – Natalija Polenec, direktorica SEM-a

Andreja Čokl