Žerjav je ena največjih ptic, ki jih je moč videti v Sloveniji. Pri nas sicer ne gnezdi, je pa zato Slovenija, točneje okolica Postojne ali Cerkniškega jezera na njegovi selitveni poti iz toplih krajev na sever Evrope. Ker so žerjavi družabne ptice, jih je mogoče v času selitve na skupinskih prenočiščih, ki so še ena njihova posebnost, videti tudi več tisoč. Kako to izgleda in kako je tam, kjer je teh ptic več deset tisoč skupaj, pa nam bo v nadaljevanju povedal strokovni vodja Notranjskega parka Tomaž Jančar. Z njim se je pogovarjala Andreja Gradišar.

V Sloveniji so predvsem ob selitvi, na skupinskem prenočišču jih je takrat mogoče najti tudi več tisoč

Žerjav je ena največjih ptic, ki jih je mogoče videti v Sloveniji, pove strokovni vodja Notranjskega parka Tomaž Jančar. Visok je podobno kot štorklja – med meter in 1,2 metra -, razpon njegovih kril meri več kot 2 metra. V Sloveniji to ptico vidimo, ker vse bolj uporablja selitveno pot Madžarska – osrednja Slovenija – S. Italija – Španija.

»Vsako leto leti prek Slovenije več deset tisoč žerjavov. Na Kaliču pri Postojni smo jih v enem dnevu našteli več kot 9 tisoč,«

Opiše naš sogovornik, ki pove še, da jih je na skupinskem prenočišču pri Berlinu videl kar 80 tisoč skupaj. So namreč družabne ptice, ki se selijo v jatah, velikih po sto in več osebkov.

Oglašanje žerjava:

Posnel dr. Tomi Trilar.

Posnetke hrani Slovenski arhiv živalskih zvokov Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Andreja Gradišar