Poučevanje dopolnilnega pouka Slovenščine je izziv za vsakogar

Mojca Delač se je pogovarjala s Katjo Kozjek, doktorsko študentko, ki je že dolgo Slovenka po svetu, trenutno pa jo najdete na Švedskem. Rajko Tekalec je Lili Brunec pojasnil, kako ga je pot zanesla v Švico, kjer poučuje dopolnilni pouk Slovenščine. Enako delo ima tudi Urška Rozman, ki je v Veliko Britanijo prišla kot varuška.

Včeraj je v Köbenhavnu potekal premierni dogodek skandinavskega odbora Društva VTIS na Danskem. Med govorci na tem druženju je bila tudi Katja Kozjek, doktorska raziskovalka v švedskem Lundu. Slovenka po svetu je že nekaj let, domače Medvode pa je najprej zamenjala z Innsbruckom. Več o izkušnjah, povezovanju in raziskovanju pa je povedala Mojci Delač:

Rajko Tekalec je novi učitelj slovenskega dopolnilnega pouka v Švici, kjer sicer poleg njega delujeta še dve učiteljici. Poučuje tudi v sosednjem Lichtensteinu  in na Predarelskem. Kot pravi, je delo dinamično in zelo specifično. Rajko Tekalec se je v Švico  preselil  pred letom dni, med kratkim strokovnim obiskom v Sloveniji pa ga je Lili Brunec povabila pred  radijski mikrofon in ga najprej  povprašala, kako je sploh prišel v Švico.

Urška Rozman je učiteljica dopolnilnega pouka Slovenščine v Veliki Britaniji, vendar tega ni počela od začetka svojega bivanja v deželi britanske krone. Pred kratkim je obiskala Slovenijo in zanimalo me je, kaj je počela, ko je prvič stopila na britanska tla.

Še nekaj kratkih novic:

Pisatelj Lev Detela se je mlad preselil na Dunaj, kjer je z ameriško štipendijo za nadarjene literate zaključil študij slavistike. Literatura je vseskozi v središču njegovega življenja. Leta 2010 ga je avstrijski zvezni predsednik Fischer odlikoval s častnim nazivom profesorja. Pred dnevi je dopolnil 80. let življenja, za kar mu čestitamo tudi ustvarjalci oddaje Slovencem po svetu.

Tradicionalna prireditev Dobrodošli doma bo letos 6. julija 2019 v Radovljici. Prijave za sodelovanje na prireditvi ali samo za obisk in izlete zbirajo do 5. maja 2019. Prijavite se lahko na spletni strani Slovenske izseljenske matice, kjer boste dobili tudi vse ostale informacije povezane s prireditvijo Dobrodošli doma

23. tabor slovenskih otrok po svetu v organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa bo potekal od 27. julija do 3. avgusta v bližini Ivančne Gorice. Prireditelji ocenjujejo, da bodo lahko sprejeli okoli 40 učencev z vsega sveta, prijave pa zbirajo na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač