Javno izkazovanje naklonjenosti v obliki poljubljanja še zdaleč ni splošno sprejeta praksa, ponekod je celo kaznivo. Zdaj govorim o tistem dolgem romantičnem poljubu, ki ga pospremijo zaprte oči. Ampak poljub je samo ena od oblik komunikacije med ljudmi. Pa tudi ni zgolj in samo človeška. Več v Torkovem kvizu!

Na današnji dan pred skoraj 460 leti so v Neaplju prepovedali poljubljanje v javnosti

Devetega marca leta 1562 so v Neaplju prepovedali poljubljanje v javnosti, za prekršek je bila predvidena smrtna kazen. Dogodek, ki dokazuje, da izkazovanje naklonjenosti v javnosti ni bilo vedno in povsod dobrodošlo oz. spodobno. "Meje spodobnosti narekuje skupnost," razloži dr. Rajko Muršič, prof. za kulturno antropologijo na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

"Celoten planet se je naučil romantičnega poljubljanja, ki se je začel verjetno v starem Rimu, bolj v ozadju, ne pa v ospredju javnega življenja. Tudi v Indiji. Skratka, ta indo-evropski kontekst je tisti, ki prinese poljubljanje, kot ga poznamo. Ampak šele film tam v 20. letih 20. stoletja je iz poljubljanja naredil takšno institucijo, kot jo imamo danes."

Darja Pograjc