Ena od navad ob koncu leta je, da naredimo nekakšen povzetek ali obračun z njim in to bomo danes naredili tudi v rubriki Varčujemo s Prvim. Od januarja do decembra smo se lotevali raznovrstnih tem, nekatere so bile bolj usmerjene v varčevanje v naših osebnih denarnicah, druge v trajnost našega planeta. V prihodnjih minutah pa vas bomo spomnili na nekatere novosti letošnjega leta in dobre ideje ali projekte, ki še potekajo.

Slovenska platforma za izmenjavo električne energije, lokalne valute, poslovni angeli in projekt EmpowerMED

Ena od navad ob koncu leta je, da naredimo nekakšen povzetek ali obračun z njim in to bomo danes naredili tudi v rubriki Varčujemo s Prvim. Od januarja do decembra smo se lotevali raznovrstnih tem, nekatere so bile bolj usmerjene v varčevanje v naših osebnih denarnicah, druge v trajnost celotnega planeta.

Ena od novosti leta je platforma SunContract, ki je nekakšno stičišče proizvajalcev in potrošnikov električne energije. Na tržnici lahko sodeluje prav vsak, ki ali porablja ali proizvaja električno energijo. Ta je pridobljena iz obnovljivih virov energije. Ceno oblikuje trg.

Kriza je včasih priložnost za razvoj novih idej – tudi podjetniških. A dobra poslovna ideja ni vedno dovolj, da bi prišlo do uresničitve. Treba je pridobiti finance, vedeti, kakšni dokumenti so potrebni za zagon posla, premisliti o primerni zaščiti ideje. Pri vsem tem pomaga Klub Poslovni angeli.

Kolm v Zasavju, sternthal v Kidričevem in fičniki v Ilirski Bistrici. To so nekatere od lokalnih valut, ki so se uveljavile v Sloveniji. So zdravilo za spodbujanje lokalnega gospodarstva, pravijo njihovi zagovorniki. So komplementarne z državnimi in globalnimi valutami. Izda jih lahko kdorkoli.

Za konec pa spomnimo še na projekt društva za sonaravni razvoj Focus po imenu EmpowerMED, ki se bori proti energetski revščini v Sredozemlju. Predstavili smo vam ga v eni od septembrskih oddaj.

Andreja Gradišar, Bojan Leskovec