Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.

Zasavsko kulinariko sta močno zaznamovali rudarska in steklarska tradicija

Zasavska hrana je bila včasih kalorično težka, saj so rudarji in steklarji oz. »glažarji« potrebovali moč, zato so vse kuhali s svinjsko mastjo, ocvirki, jedi so bile močnate – takšne, ki bi jih danes morda označili tudi kot nezdrave, razlagata Ana in Jožica Hriberšek iz Prosvetnega društva Čeče – Hrastnik.

Rudarske soseske so imeli nekatere kulinarične specifike: imeli smo kokošnjake, za vsakim vogalom je bil kakšen svinjak in pa zajčniki. Kuhala se je kisla juha iz svinjskih parkljev, na masti se je prepražilo tudi malo čebule; na koncu se je dalo še žličko moke – temu smo rekli podmeda.

Najbolj znana knapovska jed pa je funšterc oz. knapovsko sonce, saj je knap, ko je prišel iz jame, najprej zagledal rumeno sonce, nato pa doma še prav tako rumen funšterc. Recept zanj pove Ana Hriberšek:

Jajca je treba močno žvrkljati, da so penasta, dodamo radensko in sol, nato vmešamo moko, pol mehke in pol ostre moke; testo naj nekaj časa počiva, nato pa ga vlijemo na segrete ocvirke v ponev, ki jo pokrijemo. Ko testo zakrkne, ga obrnemo, vse skupaj se peče od 6–7 minut.

In kje poskusiti tradicionalne zasavske jedi? Gospe Hriberšek priporočata obisk katere od lokalnih prireditev, denimo Funšterc – festival stekla in zasavske kulinarike, ki vsako leto poteka v Hrastniku.

Darja Pograjc, Jure Čepin