Pred dnevi je javnost šokirala novica o samomoru osnovnošolke. Ta skrajen korak – samomor – sproža vrsto vprašanj, če pa gre za otroka, je tragedija še toliko hujša – ali znamo odrasli prisluhniti otrokom, jim pomagati, prepoznati stiske, misli, ki lahko vodijo tudi do teh skrajnih dejanj. Po uradnih statistikah je v letu 2021 v Sloveniji naredilo samomor 407 ljudi. Med temi so tudi mladoletni, torej otroci, stari manj kot 18 let. Z mag. Nino Krohne in dr. Albertom Mrgoletom smo govorili o preprečevanju samomorov med mladostniki.

Nina Krohne in dr. Albert Mrgole o preprečevanju samomorov med mladostniki

Pred dnevi je javnost šokirala novica o samomoru osnovnošolke. Ta skrajen korak – samomor – sproža vrsto vprašanj, če pa gre za otroka, je tragedija še toliko hujša. Ali znamo odrasli prisluhniti otrokom, jim pomagati, prepoznati stiske, misli, ki lahko vodijo tudi do teh skrajnih dejanj. Po uradnih statistikah je v letu 2021 v Sloveniji naredilo samomor 407 ljudi. Med temi so tudi mladoletni, torej otroci, stari manj kot 18 let.

Nekaj naslovov, kjer najdete pomoč:

  • 116 111 – TOM-telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro) – veliko nasvetov je tudi na spletni strani e-tom.si.
  • 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
  • Pomoč za mlade je na voljo tudi na spletni strani To sem jaz. Obrnite se na Center za duševno zdravje – če ga imate v bližini, mreža teh centrov po Sloveniji šele nastaja. Tudi na spletni strani Slovenskega centra za raziskovanje samomora najdete veliko koristnih informacij.

Darja Groznik, Lucija Fatur