Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 19.12.2023

00:00
Poročila

Tokratni Nočni obisk bo nekoliko drugačen. V studiu se nam bo pridružila dramaturginja in ustvarjalka radijske igre Šepet spomina Ana Obreza. Popeljala nas bo v Loško dolino ter se vprašala, kako se skozi zvočni spomin razkriva zgodovina kraja in ljudi, ki tam prebivajo. Kakšni pomeni in spomini so vpisani v zvočne krajine in kateri zvoki nam jih odstirajo? Več o tem, kako je nastala participatorna dokumentarna radijska igra Šepet spomina o zgodbah, vpisanih v zvočno krajino Loške doline, izveste v tokratnem Nočnem obisku.

Avtor: Gašper Stražišar

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodnozabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Saj me niti ni hudo presenetilo dejstvo, da veliko mladih ne ve več za Simona Gregorčiča. Za znamenito Sočo, kako potem za »nazaj v planinski raj«! Kako neki za njegovo spoznanje, da prijatelj senci tvoji je enak, ki zvesto za teboj se vije, dokler ti sonce sreče sije. A ko se pripodi oblak, ko sonce ti zagrne mrak, se tudi senca tvoja skrije.
Mar je res tako? Prijateljstvo velja kot visoko cenjena dobrina. »Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da kdo da življenje za svoje prijatelje,« je rečeno v evangeliju. Oho, življenje za prijatelja. Ja, pa tudi za domovino! Glede na to, kako se znamo igrati z življenjem in si ga nezdravo zapravljati, je pa komaj kaj upanja, da bi za tako imenovano prijateljstvo položili glavo pod giljotino.
»Et tu, mi Brute«, tudi ti, Brut, (prijatelj, si me izdal!), je po Shakespearu široko znano razočaranje Julija Cezarja. A ni treba biti Cezar, nekoč vladar sveta, po komer se še danes ravna kak koledar. Povsem navaden Zemljan je že lahko izkusil, da mu je prijatelj obrnil hrbet.
Toda – mar je to bil prijatelj?
Prijatlji, obrodile so trte vince nam sladko! Ni rečeno, da so vinski bratci tudi že prijatelji. Je lahko kdo le senca tegá.
Do kam daleč v mladost in otroštvo pa sega kako prijateljstvo? Prav hudo je v vsakodnevni gruči otrok ali mladostnikov (na primer v vrtcu ali v razredu) opaziti enega, ki kar nikamor in k nikomur ne sodi. Izločen je, izloči se od drugih. Namenoma? Zaradi kake notranje stiske, preobčutljive narave? Obenem opazovati druge, kako spontano igrivi so in družabni. Navsezadnje, kaj pa odrasli? Zakaj je kdo nenavadno samotarski, drug se pa brati navzkriž in počez.
Ki smo zato se zBRATli, ker v srcu dobro mislimo /…/, ljudje, vsi bratje, bratje vsi narodi. Potemtakem tudi vsi prijatelji? Če le izvorno velja, da smo pripadniki iste jate: pri-jate-lji? Ali je v nemščini Freund to, kar izhaja iz freuen; veseliti se?
Kakor koli. Temeljna lastnost prijatelja je zvestoba. Zenit, ki ne meče sence. Ali po Tagorejevo: Mesec ima luč za celo nebo, svoje temne pege pa zase.

Avtor: Berta Golob

06:00
Poročila

Radio jih nima, televizija jih je pa pred dvema desetletjema imela več, kot jih ima danes. No, odvisno, seveda, od tega, katere televizijske programe gledate ... A krajšanje in rezanje odjavnih špic filmov je na komercialnih televizijah ustaljena praksa zadnjih dveh desetletij. Torkov kviz zato namenjamo odjavnim špicam, njihovemu razvoju, rezanju in pomenu. Ob 6.45 na Prvem.

Avtor: Darja Pograjc

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Šestinštiridesetletna Veronika Berčeniova Debevec prihaja izpod Visokih Tater na Slovaškem, iz mesta Poprad. V Sloveniji je že 18 let, živi v Pivki. Tri leta je poročena in ima dveletno hčerko Kiaro. To je na začetku pogovora v svojem maternem jeziku zaupala tudi naši sodelavki Sabrini Mulec.

Avtor: Sabrina Mulec

Kakšni bodo prazniki na poplavnih območjih? Zakon o obnovi je sprejet, humanitarne akcije so stekle, a poplavljene hiše ostajajo vlažne in prazne. Najhuje bi bilo, da bi pozabili na ljudi, ki so že tako osamljeni, zdaj pa jih pestijo še vse ostale skrbi. Koroška že tako velja za izpostavljeno regijo, podobno velja za Zgornjo Savinjsko. Številka 114 za pomoč vsem po poplavah še vedno deluje. Med prazniki skušajo vzpostaviti posebno akcijo, uskladiti različne službe in spodbuditi prav vse, naj pogledajo pri sosedu in mu namenijo tople besede. V sosednjem studiu sta že voditeljica oddaje Ob osmih Metka Pirc, ki je v goste danes povabila Andreja Štera, vodjo klicnega centra 114.

Avtor: Prvi

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.

Avtor: Prvi

V tokratni Radiosferi bomo pogledali po svetu. Ker se bližamo koncu leta in je prihod Miklavža že za nami, čakamo pa še božič in silvestrovo, smo Slovence, ki živijo v tujih državah, vprašali, kakšne so tam značilnosti decembrskih praznovanj. In seveda, kako so se temu prilagodili sami. Darja Pograjc se bo pogovarjala z Živo Trček, ustvarjalko oddaje Slovencem po svetu, ki se vsak petek zvečer posveča prav raziskovanju in poročanju o življenju Slovencev v tujini.

Avtor: Živa Trček

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Torkov Svetovalni servis namenjamo pravilom lepega vedenja, s poudarkom na prazničnem času. Kaj se spodobi in kaj ne, kako izbrati, izročiti in sprejeti darilo, kaj predpisuje bonton pri praznično pogrnjeni mizi? O tem s strokovnjakinjo za kulturo vedenja in protokol Bojano Košnik Čuk.

Avtor: Nadia Petauer

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Ob izteku mednarodne kampanje proti nasilju nad ženskami bomo v tokratni Intelekti spregovorili o vzrokih za kulturo nasilja, ki prežema našo družbo in je prisotna tako v zasebni sferi kot tudi v delovnem okolju in politiki. Oddajo pripravlja Tita Mayer.

Avtor: Tita Mayer

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Prva vrsta je tokrat iz radijske avle, obiskali pa so jo koledniki Kranjski furmani. Koledniki prinašajo dobro, srečo in blagoslov. Čas ob premeni koledarskega leta jih vsako leto požene od hiše do hiše. Tokrat tudi do Radia Slovenija.

Avtor: Simona Moličnik

Potem ko je postalo jasno, da se dogovor o novem plačnem sistemu vse bolj odmika, so sindikati javnega sektorja in vlada blizu dogovora o uskladitvi plač z inflacijo. To bo javnim uslužbencem v prihodnjem letu vsaj delno ublažilo obdobje do prehoda na novo plačno lestvico.

Druge teme oddaje:
- Tarča izraelskih napadov vnovič tudi begunska taborišča v Gazi
- Silovit potres na Kitajskem zahteval več kot 120 smrtnih žrtev
- Nadaljuje se iskanje rešitev za sanacijo Nužijevega plazu med Mežico in Prevaljami

Avtor: Prvi

Še drugi poudarki iz oddaje:
- V nekdanji stanovanjski koloniji v Hrastniku uredili novo obrtno cono.
- V občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah bodo prihodnje leto začeli graditi vrtec.
- V Brežicah projekt za lažjo zaposlitev Romov.
- Dedek Mraz obiskal otroke v vrtcu Pušča, celjskim otrokom pa naj bi prihodnje leto prinesel bolj urejena igrišča.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Za RTV Slovenija prihaja leto hudih finančnih in kadrovskih omejitev. Kadrovsko-finančni okvir v prihodnjem letu napoveduje občutno skromnejše vsebine, zaradi zategovanja pasu se bo treba odreči nekaterim stalnicam v produkciji RTV Slovenija, okrnjeni bodo tudi najodmevnejši športni prenosi. Pred četrtkovim potrjevanjem programsko-produkcijskega ter finančnega načrta za prihodnje leto bomo v tokratnem Studiu ob 17.00 skupaj z gosti opozorili na nakopičene težave, ki jih tudi 15-milijonska vladna injekcija za pokrivanje narodnostnih programov ne rešuje. Oddajo bo vodil Aleš Kocjan.
Gosti:
- delavski direktor in član uprave RTV Slovenija Franci Pavšer,
- odgovorni urednik Vala 202 Nejc Jemec,
- odgovorni urednik kulturnega in umetniškega programa na Televiziji Slovenija Andraž Pöschl,
- direktorica Multimedijskega centra RTV Slovenija Kaja Jakopič,
- medijski strokovnjak, profesor Marko Milosavljević.

Avtor: Aleš Kocjan

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

… prosi otroke za pomoč ...
Pripoveduje: Darja Reichman.
Napisala: Barbara Lavko.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1999.

Avtor: Prvi

Radijska oddaja že več kot pet desetletij predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki izražajo slovensko glasbenonarodopisno dediščino, terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Avtorica in urednica oddaje je mag. Simona Moličnik.

Avtor: Prvi

21:00
Poročila

Enodejanka Cece sodi med avtorjeve manj znane stvaritve, na prvi pogled se zgodba o prebrisanem grofu celo zdi le preprost skeč. A ob natančnem poslušanju Pirandello tudi tu raziskuje prostor med človekovo resničnostjo in njegovo avtentičnostjo, kar je ena od tem, ki je prisotna v vseh dramatikovih najodmevnejših besedilih.

Režiser Hinko Košak,
prevajalka Nedeljka Kacin,
dramaturg Emil Smasek,
tonska mojstrica Metka Rojc.

Cece – Boris Kralj
Squatriglia – Stane Sever
Nada – Štefka Drolc

Uredništvo igranega programa.
Posneto v studiih Radia Slovenija novembra 1966.

Avtor: Kaja Novosel

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

V oddaji poslušamo skladbe Opus No. 1 (Sy Oliver/Jože Privšek), The Very Thought of You (Ray Noble) – solistka Aria Hendricks, Tiger Rag (Harry Da Costa, Eddie Edwards, Nick LaRocca, Henry W. Ragas, Tony Sbarbaro, Larry Shields/Nicholas Payton) – solisti Nicholas Payton, David Jarh, Dominik Krajnčan, Jernej Senegačnik, Tomaž Gajšt, Klemen Repe, Blaž Trček ter Goodbye Again (Michael Abene) – solist David Jarh, dirigira Michael Abene.

Avtor: Alja Kramar

23:00
Poročila

Osrednja ameriška pesnica 19. stoletja Emily Dickinson (1830-1886) je bila močno introvertirana osebnost, opisovali so jo kot damo v belem, ki je le redko zapustila očetovo hišo. Čeprav je ustvarila velikanski opus, v času njenega življenja ni bila v knjigi natisnjena nobena njena pesem. Za njeno poezijo so značilne različne slovnične in oblikovne posebnosti – te je v svojem prevodu njenih pesmi – prva knjiga zbranih pesmi iz obdobja 1850-1861 je izšla leta 2018 – ohranila tudi prevajalka Tadeja Spruk.

Interpretira Asja Kahrimanović,
glasbena oprema Luka Hočevar,
ton in montaža Sonja Strenar,
režija Ana Krauthaker.
Produkcija 2019.

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 19.12.2023 13:10:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt