Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Slovenske reke

11 epizod

11 epizod


Združeni narodi so leto 2013 razglasili za Mednarodno leto sodelovanja na področju voda, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje to leto obeležuje z različnimi dejavnostmi z naslovom Vode povezujejo, na Prvem programu Radia Slovenija pa bomo Mednarodno leto sodelovanja na področju voda zaznamovali z raziskovanjem slovenskih rek. Med poletnimi šolskimi počitnicami bomo vsako soboto ob 6-ih 45 objavili reportažo o izbrani reki, ki jo bomo ponovili vsako nedeljo ob 17-ih 15. Predstavili vam bomo Sotlo, Kolpo, Dravo, Sočo, Muro, Krko, Dragonjo, Reko, Savinjo in Savo. Vabljeni k poslušanju 10-minutnih reportaž!


06. 09. 2014

Reka Idrijca

Klavže, idrijska kamšt, cigu mostovi, Divje jezero, soška postrv in pa seveda idrijski rudnik živega srebra. Vse našteto je povezano z reko Idrijco, reko, ki svojo pot do Mosta na Soči začne blizu kraja Vojsko in teče po Idrijskem in Cerkljanskem hribovju. Na svoji 60 kilometrov dolgi razgibani poti je v preteklosti ustvarila veliko zgodb. Nekaj jih je raziskala Nadia Petauer.


30. 08. 2014

Reka Ščavnica

Ime reke Ščavnice naj bi nastalo na dva načina: ali iz besede »ščavje«, ki pomeni »nizko, neurejeno, gosto razraščeno malo vredno rastlinje«, ali pa iz starejše besede »ščava«, ki bi lahko pomenila izvir mineralne ali kalne vode. Ščavnica je danes povsem drugačna, kot je bila pred nekaj desetletji, saj so melioracijska in regulacijska dela spremenila njeno zunanjo podobo in tudi hidrološke ter biološke značilnosti. Reko Ščavnico je raziskala Lucija Fatur.


23. 08. 2014

Reka Ljubljanica

Skozi naše glavno mesto teče reka Ljubljanica, ki ima, preden dobi to ime, 6 drugih imen. Reka, dolga 41 kilometrov, ima namreč obsežno kraško zaledje. Od njenega prvega izvira na slovensko-hrvaški meji pa vse do izliva v reko Savo beleži bogato zgodovino ter nudi dom številnim rastlinskim in živalskim vrstam. Kaj vse Ljubljanica skriva v svojih globinah, je odkrivala novinarka Ana Skrt.


16. 08. 2014

Reka Mirna

Tokrat se torej odpravljamo na Dolenjsko. Natančneje v rodovitno Mirnsko dolino, kjer teče 44 kilometrov dolga Mirna. Ob tej reki, ki bi si včasih zaslužila ime ˝divja reka˝, je bilo v preteklosti več mlinov in žag, ribe pa so iz nje jemali z grabljami. No, tudi danes se tamkajšnji ribiči radi pohvalijo z bogatim ulovom, reka Mirna pa je med drugim znana tudi po številnih arhitekturno zanimivih mostovih. Reportažo o omenjeni reki je pripravila novinarka Nataša Rašl.


09. 08. 2014

Reka Dravinja

Danes vas vabimo na raziskovanje in spoznavanje reke, ki na dobrih 70 kilometrih opravi pot od Pohorja do vznožja Haloz. Reka Dravinja ima nekaj posebnosti v primerjavi z drugimi slovenskimi rekami, na svoji poti hitro menja svoj značaj, dolina reke Dravinje pa ima izjemen naravovarstveni status in je prava učilnica na prostem. Omenjeno dolino je obiskal novinar Bojan Leskovec.


02. 08. 2014

Reka Nadiža

Ta turkizno modra reka hudourniškega značaja izvira kot Črni potok v Breginjskem kotu, torej v severozahodnem delu Slovenije, ob meji z Italijo. Ob vznožju Matajurja zavije proti jugu, kjer prestopi državno mejo in svojo pot, dolgo 60 kilometrov, konča v reki Ter v Italiji. Na svoji poti med gorami ustvarja številna prodišča, tolmune in korita. Reka Nadiža, ki ji je vzdolž 20 kilometrov dolgega slovenskega dela sledila Andreja Čokl, močno zaznamuje ob njej živeče ljudi, ti pa ji radi celo rečejo, da je Nadiža njihovo pravo morje.


26. 07. 2014

Reka Pesnica

Ta reka, ki se vije po severovzhodnem delu Slovenije, izvira v gričevnatem svetu Avstrije, po nekaj kilometrih pa priteče v Slovenijo. Strugo 59 kilometrov dolge Pesnice, ki se pri Ormožu izliva v Dravo, so v 60-ih letih minulega stoletja povsem spremenili. Zaradi osuševalnih jarkov ter vodnih zadrževalnikov so močvirne travnike zamenjale obsežne njivske površine. A kljub novi strugi in novi vlogi, ki jo je dobila Pesnica, ta še vedno ponuja številne zanimivosti. Počasni tok reke in dinamično življenje ob njej nam bo razkril Robert Bogataj.


19. 07. 2014

Reka Sora

Reka Sora je dolga 52 kilometrov in ima dva izvirna kraka: Selškega, ki je severni, in Poljanskega, ki je južni. Kraka se združita v Škofji Loki in reka Sora tako teče vse do Medvod, kjer se izlije v Savo. Nekje mrzla, drugje topla, zaradi svoje hudourniške narave pa tudi poskočna, vendar ne brez grehov iz preteklosti zaradi onesnaženosti. Vse to in še več je reka Sora. Kaj vse so po njej prevažali v minulih časih, kakšno povezavo ima z železniškim prometom, in zakaj se v njeni bližini skriva sam hudič? To je odkrivala novinarka Tina Lamovšek.


12. 07. 2014

Meža

Reka Meža spada med srednje velike slovenske reke. Izvira na nadmorski višini tisoč 405 metrov na pobočju Olševe ob avstrijsko-slovenski meji. Po nekaj več kot 40-ih kilometrih se v Dravogradu, na nadmorski višini 362 metrov, izlije v reko Dravo. Po poteh reke Meže v Mežiški dolini se je podal Boštjan Močnik.


05. 07. 2014

Reka Vipava

V lovu za zanimivimi rečnimi zgodbami smo se tokrat odpravili na Severno Primorsko. Tam smo obiskali enega od pritokov Soče, ki ga lahko – če prištejemo še nekaj kilometrov – primerjamo z dolžino slovenske obale. Od 49 kilometrov reke Vipave, jih 44 teče po slovenskem, 5 pa po italijanskem ozemlju. Darja Pograjc se je najprej odpravila do skupine 7-ih izvirov Vipave, ki sestavljajo edinstven deltast izvir reke, zaradi česar je Vipava svojevrstna evropska posebnost. Večina rek namreč svojo delto oblikuje ob svojem izlivu.


28. 06. 2014

Reka Ledava

Četudi je Ledava najdaljša prekmurska reka, se o njej ne govori pogosto. Bolj je poznano Ledavsko jezero, ki ga Ledava na Goričkem, v prvem delu svoje poti, oblikuje v vasi Krašči, kjer je dom številnih ptic, rib in drugih živali ter rastlin. Svojo 71 kilometrov dolgo pot reka Ledava nadaljuje mimo Murske Sobote in skozi Lendavo, kjer jo je kot strasten ribič mnogokrat obiskal pisatelj Miško Kranjec. Ledava, ki ima več pritokov, je skoraj v celoti regulirana glavna odvodnica površinskih voda skozi Prekmurje. V zgornjem toku je njena struga ozka in skromna, v spodnjem pa se razširi in predstavlja mejno reko med Slovenijo in Madžarsko. Tam se združi z Veliko Krko in se po dveh kilometrih lenobnega teka zlije v Muro. Po poteh reke Ledave se je podal Peter Močnik.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt