Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 7.3.2024

Gostja nočnega klepeta bo Sanskriti Kumar, ki se je pri desetih letih iz Indije preselila v Slovenijo. Govorila bo o izzivih ob prihodu v tujo deželo, o Mariboru, ki je bil njen prvi stik s Slovenijo. Sledil bo pogovor s Stanko Dešnik, krajinsko arhitektko iz Murske Sobote; pred dobrima dvema desetletjema je bila med tistimi, ki so pripravljali podlage za ustanovitev krajinskega parka Goričko. Nadaljevanje noči bo glasbeno. Nuša Bezjak spada v prvo generacijo študentov, ki lahko na ljubljanski akademiji za glasbo študirajo džezovsko petje. Spoznala je, da je petje strast, ki jo bo spremljala skozi življenje. V oddaji Ritem mesta, ki bo potem na vrsti, pa se bomo spomnili še Kurta Cobaina.

Avtor: Aljaž Mejal

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila
05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Obrekljivost je grda navada in obrekljivcem se radi izognemo. Obrekovanje je celo kaznivo, ker vsebuje lažne izjave. Opravljanje je morda manj podvrženo sodnim instancam, čenčanje pa razumemo kot navadno preganjanje dolgčasa; lahko pa, čeprav nedolžno, povzroči zamero in ima posledice.
Čenčavost kakor da je značilna samo za ženske. Ne poznamo le čenč – to je oznaka predvsem zanje – ampak tudi čenčarje in prave čenčurje oziroma knjižno: čenčače.
Ko se znajdeš v družbi čenč – ne glede na njihov spol – lahko kaj zveš tudi o sebi. Pač nekaj tistega, kar je načenčala znana ali pa neimenovana čenča.
Zanimivi so odzivi. Hladnokrvnež ostane »flegma«, kot pravimo. Če je duhovit, doda kakšno na račun opravljivca in stvar je zanj končana. Vročekrvnež se zavaruje drugače, a je vprašanje, ali ga odziv kaj zavaruje. Vsi temperamenti vmes pa se odzivajo po svoje, to je odvisno še od okoliščin in trenutnega razpoloženja. Navadno pa je tako, da bolj se kopljemo iz kaše, bolj se pogrezamo vanjo.
Rad se spominjam svojega gimnazijskega učitelja še iz časov, ko smo dijaki ves čas sedeli v klopeh kot prikovani. To sicer ne pomeni, da se skrivaj ni nič dogajalo. Listki so kljub njegovim sokoljim očem romali po vsej učilnici. Prav gotovo jih je nalašč prezrl! Sicer ne bi bil njegov najhujši udar po siromaku ravno čenča. Prislužil si jo je vsak, kdor se je poskušal nespretno izmotati.
Beseda je samo beseda. Pomen ji daje človekova misel. Koliko zidov in sten z nametanimi besedami! Ali pa tako priljubljene majice. Kaj vse mi sporočajo s hrbtov in prsi oseb, ki jih srečam na malo daljši ulici. Pravzaprav je navdušujoče, da je največ takih z napisom love (l,o,v,e), ljubezen. Zdaj se skoraj ne more več zgoditi, da bi kakšna stara Gorenjka vprašala, koga da lovijo … menila je pač, da nekoga lové.
O tem bi se dalo tudi čenčati. Malo poopravljati in se tako pozabavati. Saj ni tako hudo, če se prijateljsko razklepetamo. Recimo, da se spominjamo kakšne skupne dogodivščine, ko smo koga vzeli na piko in se sprostili. Pa še zraven je bil, da se je lahko branil. Če je širokogruden, se je zabaval tudi sam.
Zadnje čase kar naprej govorimo o odnosih.
Vsi so pravi, samo da ne žalijo.

Avtor: Berta Golob

06:00
Poročila

Nastavimo na lokalni čas in dopisnike po Sloveniji vprašamo, koliko je ura v njihovem kraju.

Avtor: Prvi

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Marec je vsekakor najbolj možganski mesec, če sklepamo po tem, da se marsikje po svetu odvija Teden možganov, seveda tudi pri nas. In tudi letos smo v Možganih na dlani zraven! V prvi epizodi serije se nam pridruži prof. dr. Mojca Kržan, ki bo s farmakološkega vidika pokomentirala nedavno objavljene izsledke raziskave o povezavi med zdravilom za erektilno disfunkcijo in tveganjem za razvoj Alzheimerjeve bolezni. Pripravlja: Mojca Delač.

Avtor: Mojca Delač

Ta teden v Sloveniji poteka v znamenju boja proti raku. Letos je v ospredju kožni melanom, ki velja za najbolj nevarno obliko kožnega raka. Zaradi njega letno umre 125 Slovencev, čeprav 90 odstotkov primerov lahko preprečimo. Letno sicer za vsemi vrstami raka zboli več kot 15 tisoč Slovencev. Rak ni ena sama bolezen, ampak jih je kar 100 različnih. Zelo pomembni so presejalni programi za zgodnje odkrivanje raka. Na tem področju je naša država zelo uspešna. Več o tem pa v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.

Avtor: Prvi

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem. 7. marca leta 1975 je izšla plošča angleškega glasbenika Davida Bowieja Young Americans. Album je Davidu prinesel prvo uspešnico v Ameriki, skladbo Fame, ki jo poslušamo za dober dan ....

Avtor: Anja Rupel

V studio prideta vodji Tedna možganov in skupine Gube, Amadeja Oder in Lovro Pečnik. Seveda bomo šli "malo na samo" in še kaj iz zakulisja priprave najbolj možganskega tedna v letu zagotovo podelita z nami.

Avtor: Mojca Delač

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Verjetno se prav vsaka mama z majhnimi otroki znajde v položaju, ki se ji tisti hip, ob otrokovem joku in trmi, zdi brezizhoden. Vsaka mama se na poti odraščanja otrok znajde pred številnimi izzivi in vprašanji, odgovori pa včasih vendarle niso tako daleč, kot se zdijo. Se znamo odzvati na otrokovo vedenje? Ali znamo ostati mirni in pozitivni? Znamo biti ljubeči? V četrtkovem svetovalnem servisu bo te dileme pojasnila Ana Bertoncelj, magistrica sociologije, psihoterapevtka in Imago terapevtka. Pokličite ali nam pišite.

Avtor: Lucija Fatur

Rubrika predstavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju in novih glasbenih izdajah ter ponuja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Velik del življenja gospe Mare Osrečki je zaznamoval šport. Začelo se je z ljubeznijo do drsanja, vse do 80-ega leta je rada smučala, še vedno igra tenis, največ pozitivne energije pa ji dajo hribi. Pravi, da je prav zaradi vztrajnosti, ki jo potrebuješ pri športu, tudi sicer v življenju borka. Da to brez dvoma drži, boste izvedeli v teh minutah. Gospo Maro Osrečki je obiskala Lucija Fatur.

Avtor: Lucija Fatur

11:00
Poročila

Vprašanja: Ali znate postaviti meje? Se znate postaviti zase? Si upate reči ne? Kakšen je vaš slog komunikacije: agresiven, pasiven ali asertiven? Tema je asertivnost. Definicija: Asertivnost je sposobnost odkritega izražanja svojega mnenja, prepričanj, pravic, potreb ali čustev ob hkratnem upoštevanju sogovornika. Gostja je prof. dr. Metka Kuhar s fakultete za družbene vede. Oddajo je pripravil Iztok Konc.

Avtor: Iztok Konc

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Kakšne bodo spremembe v lani sprejeti zakonodaji o evidenci delovnega časa? V državnem zboru so tretjič obravnavali predlog sprememb, ki ga je predlagal SDS. Predlog bodo najverjetneje zavrnili, koalicija pa čaka na predlog ministrstva, ki kot kaže namerava popustiti predvsem pri načinu evidentiranja malice.

V oddaji tudi:
- Evropska ljudska stranka potrdila Ursulo von der Leyen za vodilno kandidatko na evropskih volitvah
- Kitajski zunanji minister Wang Yi na kongresu partije oster do politike zahodnih držav
- Ob dnevu pomorstva strokovnjaki o pomenu digitalizacije v pomorskem prometu

Avtor: Prvi

Drugi poudarki iz oddaje:
Belokrajnski gospodarstveniki so deset let čakali na bolj zanesljivo oskrbo z elektriko
kako bodo reševali težave prebivalcev Tezna v Mariboru zaradi neugodnih vplivov pri sortiranju odpadkov
Ljubljana je vnovič prejela naziv mesto dreves

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Pred jutrišnjim mednarodnim dnevom žensk bomo v Studiu ob 17-ih govorili o eni izmed številnih žgočih tem, ki pestijo ženske: plačni neenakosti. Kako je mogoče, da so ženske pri istem delodajalcu za enako delo oziroma delo enake vrednosti še vedno plačane manj kot moški in da država kljub opozorilom Sveta Evrope nima ustreznih mehanizmov za preprečevanje plačne neenakosti? Osvetlili bomo vzroke za plačno vrzel, posledice in mogoče rešitve. Odgovore na ta vprašanja bodo iskali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, raziskovalka področja plačne vrzeli Andreja Poje, Martina Vuk iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja in Vesna Leskošek s fakultete za socialno delo. Oddajo pripravlja Tita Mayer.

Avtor: Prvi

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Ste že videli slona, ki se zjutraj s kolesom in šolsko torbo na ramenih pelje v šolo?
Pravljico pripoveduje Damjana Grašič.
Napisala jo je Nina Mazi.
Posneta je bila v studiih Radia Slovenija leta 1994.

Avtor: Prvi

Vsak prvi četrtek v mesecu posvečamo glasbi iz bogatega arhiva nacionalnega radia. Tokrat je seveda ravno tako, le da je glasbeni poudarek na bližajočem se prazniku, jutrišnjem dnevu žena. Številni skladatelji in pisci besedil so svoja dela posvetili mamam, ženam in dekletom. Besedila so resna, včasih hudomušna, zaljubljena, pa tudi razmišljujoča. Vsa, ki jih je glasbeni urednik Tomaž Guček uvrstil v tokratno oddajo, pa so posvečena materam, ženam, dekletom. Naj bo današnji četrtkov večer šopek najlepših melodij za jutrišnji praznik. Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodno-zabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodno-zabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

Avtor: Tomaž Guček, Mateja Perpar

21:00
Poročila

Nizozemska avtorica Annet Schaap (1965) je v svoji domovini znana predvsem kot uspešna ilustratorka. Študirala je na likovni akademiji v Haagu, med letoma 1995 in 1999 pa tudi pisanje v Amsterdamu. Svoj knjižni prvenec, pravljično-pustolovsko pripoved za mladino Lučka, je izdala leta 2017 in zanjo takoj prejela vse najpomembnejše nagrade. Leta 2021 je objavila še prozno zbirko Deklice, v slovenščini smo jo v prevodu Mateje Seliškar Kenda dobili dve leti pozneje. Kot pravi prevajalka, se tudi ob prebiranju te zbirke, ki nosi podnaslov Sedem pravljic, postavlja vprašanje, ali je res namenjena samo otrokom. V njej se opira na sedem znanih pravljic bratov Grimm in Charlesa Perraulta, vendar zgodbe zapelje čisto po svoje in vanje vplete sodoben pogled.

Prevajalka je Mateja Seliškar Kenda,
interpretka Nina Valič,
napovedovalca Eva Longyka Marušič in Ivan Lotrič,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
režiserka Špela Kravogel,
urednik oddaje pa Matej Juh.
Produkcija leta 2024.

Avtor: Prvi

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Prvega marca je naš glasbeni svet pretresla vest o smrti enega najpomembnejših tonskih mojstrov in glasbenih producentov slovenskega in širšega glasbenega prostora. Aco Razbornik je sodeloval z mnogimi zvenečimi imeni slovenske in tuje glasbe. V 80. letih je osnoval legendarni studio Tivoli, v svoji petdesetletni karieri pa je sodeloval pri nastajanju več kot 500 albumov. Vrhunski tehnični mojster se je vedno držal v ozadju, a v radijskem arhivu smo izbrskali posnetek ene od priložnosti, ko se je znašel pred mikrofonom: leta 1999 ga je v oddajo Odrske luči povabil Lado Leskovar. Poslušali bomo nekaj odlomkov iz tega pogovora, v katerem je Aco Razbornik spregovoril o svojem delu in glasbenih sodelovanjih, še prej pa se bomo na kratko ustavili pri Ačevem prvem snemalnem podvigu: kultnem albumu »Odpotovanja« Tomaža Pengova.

Avtor: Teja Klobčar

23:00
Poročila

V novem izboru poezije Uroša Zupana se poetološka tematika prepleta s spomini in minljivostjo. V značilnem počasnem, refleksivnem ritmu Zupanov govorec iz krhkih spominskih drobcev, doživljajev in občutkov spleta močno, vizualno živo, predvsem pa izrazito poetično in skoraj katarzično pesniško krajino.

Interpret je Gorazd Logar,
režiser Klemen Markovčič,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednica oddaje Tina Kozin.
Produkcija leta 2024.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 07.03.2024 13:10:05

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt