Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 24.11.2022

00:00
Poročila

Na nočni klepet prihaja Albin Bezjak, ki je oktobra že drugič obiskal Nepal in Himalajo. Povzpeli se bomo nad 5.000 metrov in spoznali tamkajšnje zanimivo območje in življenje ljudi, ki je drugačno od tega, kot ga živimo mi.

Avtor: Robert Zajšek

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila
05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Morda kdo trpi in se počuti kot ptica, ki pešači, namesto da bi letela, ter se obtožuje, a za trpljenje nismo vedno sami krivi. Trpljenje nas največkrat doleti. Svetopisemski trpeči Job, tudi če bi šlo za umišljenega junaka, je vsem ljudem najbližji človek vseh časov. Pove nam tudi, da Bog tako naše govorjenje sprejema in razume. V tej paraboli judovske modrosti o človeškem trpljenju je Bog slábo obrnil v dobro. Job je dobil znatno več, kot je izgubil. Bog je v trpljenju Joba preizkusil, Job pa je v trpljenju Boga srečal. Jobovi prijatelji so govorili o Bogu, Job pa je raje govoril Bogu. Job je postal največji učitelj duhovnosti vseh časov, učenec skrivnostnega in nedoumljivega Boga. Zgodilo se je, kar velja za ptico, ki se obrne proti vetru in mu kljubuje zato, da bi se mogla dvigniti više. Job je kapituliral pred Bogom, a ne kot poraženec, ampak kot zmagovalec. Edini odgovor na divje krike trpljenja je: »Verujem v Boga, tudi ko je Bog tiho.« Ta napis je bil najden v neki judovski kleti v Kölnu iz časa nacizma. Jobov krik je v vseh nas: »Bog, kaj hočeš od mene?« Biblična ikona Joba nam potrjuje, da želi Bog svojim ljubljencem najboljše na način, ki včasih vodi po poti bolečine. Tudi Božji Sin je šel na Kalvarijo, da bi v jutru vstajenja odrešil človeški rod. V trpljenju je izražena cena Božje ljubezni. Bog dopušča trpljenje v korist dobrega. V Talmudu je zapisano, da je modri rabin, ko so ga spraševali o smislu trpljenja, rekel: »Ko lončar konča delo in iz peči vzame lonce, njihovo kakovost preveri s kladivom; a udari samo tisti lonec, o katerem je prepričan.« Drži, vse ima svojo lepoto, tudi trpljenje, a vsak tega ne vidi. Dragi kamni nikoli ne izgubijo svoje oblike, tudi če so razbiti na najmanjše koščke. Ametist kljub udarcem s kladivom ohrani obliko šesterokotnega romboida. Bral sem o deklici, ki se je zelo bala vožnje skozi predore. Ko so morali iti skozi predor, je mižala in svoj obraz zakopala v mamino krilo: »Prosim, povejte mi, ko bomo prišli skozi.« Končno se je na neki vožnji ojunačila, na hitro odprla oči in jih spet takoj zaprla. Naslednjič se je opogumila in zavpila: »Mami, ugotovila sem, da ima predor na obeh straneh luči.« Trpeči Job, ki ga je Bog najbolj spoštoval, bi nam zaupal, da je edini razlog, zaradi katerega bi si zaželel vrniti se na svet, ta, da bi lahko še nekaj pretrpel za svojega Boga.

Avtor: Daniel Brkič

06:00
Poročila

Smo pred adventnim časom in tokrat se selimo na Gorenjsko, kjer je doma Podbreška potica. In prav na vstopu v ta čarobni del leta v Podbrezjah v občini Naklo na Gorenjskem Interesno združenje Podbreška potica, ki s svojimi mojstricami peke redno zmaguje na izborih slovenskih potic, pripravlja tradicionalno kulinarično izmenjavo z gospodinjami, ki pri svojih tradicionalnih jedeh uporabljajo suho tepko, ki je tudi glavna posebnost te kulinarične dobrote. Oglaša se Romana Erjavec.

Avtor: Romana Erjavec

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Za mnogo raziskovalnih področij je vprašanje - kaj je misel? že od nekdaj zagonetno in hkrati navdušujoče izzivalno. Saj se vsi spomnimo na primer na Descartovo "Mislim, torej sem". Kaj pa, če gremo neposredno v človeške možgane, med nevrone. In kaj se tam zgodi, ko se rodi misel? To je vprašanje, ki nam ga je posredoval poslušalec in s katerim se je Mojca Delač odpravila na Nevrološko kliniko UKC k prof. dr. Zvezdanu Pirtošku. Ker se je ravnokar vrnil z enega največjih svetovnih nevroznanstvenih kongresov, tudi nekaj misli o njem.

Avtor: Mojca Delač

08:00
Poročila

Pred nami je prva adventna nedelja in skrajni čas je, da na plan potegnete adventno dekoracijo. Še lepše bo, če adventni venček izdelate sami in sami poskrbite tudi za preostalo decembrsko okrasje. Kako se tega lotiti, kakšne so letos modne smernice, kako skrbeti za božično zvezdo ali božični kaktus in katero drugo zelenje v času pred božično-novoletnimi prazniki ne sme manjkati, bo v četrtkovem Svetovalnem servisu povedala mednarodno priznana floristka dr. Sabina Šegula z Akademije cvetja. Pridružite se nam s svojimi vprašanji ali predlogi.

Avtor: Andreja Čokl

Vsak delavnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:42
Obvestila
09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Teja Klobčar

Imunski sistem vznemirja in zanima zdravnike, znanstvenike in mislece že najmanj od leta štiristo trideset pred našim štetjem, ko je bila imunost prvič omenjena. Za prelomna odkritja na področju imunologije je bilo skupno podeljenih že enajst Nobelovih nagrad za fiziologijo ali medicino, s prvo leta 1901 vred, ki jo je prejel Emil von Behring za odkritje protistrupa oziroma antitoksina proti tetanusu. Kako bi ob pomoči imunskega sistema zaustavili čas in pridobili nekaj zdravih let življenja, pa je v središču zanimanja prof. dr. Primoža Rožmana z Zavoda za transfuzijsko medicino v Ljubljani. »Moja skupina že dalj časa preučuje, kako bi s presaditvijo mladih krvotvornih matičnih celic podaljšali zdravo obdobje starosti.« Več v oddaji Ultrazvok, ki jo pripravlja Iztok Konc. Foto: NationalCancerInstitute

Avtor: Iztok Konc

10:00
Poročila

Danes bomo spoznali gospo Anico Kralj Malalan. Rodila se je v Trstu junija 1934, že od nekdaj pa živi v Trebčah pri Trstu. Je upokojena učiteljica, ki je bila veliko let predsednica Prosvetnega društva Primorec Trebče in pevka v istoimenskem društvenem zboru. Zdaj poje pri Tržaškem partizanskem pevskem zboru Pinko Tomažič in konec meseca bodo proslavili 50 let delovanja s koncertom v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Gospa Anica je nadvse dejavna, vedno prisotna pri dogajanju v vasi, mnoga leta tudi abonentka v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, kjer ne zamudi nobene nedeljske abonmajske predstave. Je tudi babica, ki je izjemno rada v družbi mladih.

Avtor: Alen Jelen

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

V reprizi sedme oddaje iz cikla o Bojanu Adamiču se posvečamo albumu Cocktail.

Avtor: Kramar Alja

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Avtor: Prvi

Analize najodmevnejših tem in zanimivosti iz lokalnega okolja

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

17:00
Poročila

Niz soočenj pred nedeljskimi referendumi bomo na Radiu Slovenija sklenili z obravnavo novele Zakona o dolgotrajni oskrbi. Ta zamika začetek izvajanja prvotnega zakona, ker da je neizvedljiv in pomanjkljiv. Nasprotniki pa trdijo, da je prvotni zakon dober in zamik nepotreben. V oddaji bomo soočili utemeljitve obojih in skušali razjasnili posledice referendumske odločitve – torej, kakšne bodo pravice iz dolgotrajne oskrbe v primeru potrditve oziroma zavrnitve zakona. Predreferendumski Studio ob 17.00 bosta vodili Alenka Terlep in Snežana Ilijaš. Vabljeni k poslušanju!

Avtor: Alenka Terlep, Snežana Ilijaš

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Pameti in modrosti si z zlatom ne kupiš.Pripoveduje: Pavle Ravnohrib.Uzbekistanska ljudska.Posneto v studiih Radia Slovenija 1989.

Avtor: Prvi

Živo iz studia 13 tokrat poslušate Ansambel DAR, letošnje zmagovalce Festivala narodno-zabavne glasbe Vurberk. 2022 Predstavili se bodo z nekaj svojimi skladbami, program pa bodo dopolnile še znane melodije različnih, njim ljubih narodno-zabavnih ansamblov.Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodno-zabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodno-zabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najkakovostnejše zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

Avtor: Tomaž Guček, Lucija Grm

21:00
Poročila

23. novembra pred osemdesetimi leti se je rodil Andrej Capuder, pesnik, pisatelj, esejist, prevajalec, profesor francoske književnosti na Filozofski fakulteti, politik in diplomat. Prevajalec Dantejeve Božanske komedije, pa tudi Petrarkovih sonetov, proučevalec Bergsonove filozofije je bil tudi izvrsten prozaist. Tako esejist (za knjigo Povest o knjigah je dobil Rožančevo nagrado) kot romanopisec, avtor besedil, kot so Bič in vrtavka, Mali cvet, Rapsodija 20, pa tudi kratke proze, na primer črtic Deklici. Leta 2002 je oddajo o Capudroviem ustvarjanju pripravila Tadeja Krečič Scholten in avtorja tudi povabila pred mikrofon. Urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten,bralca Barbara Zupan in Ivan Lotrič,dramska igralca Karel Brišnik in Zvone Hribar,glasbena oprema Marko Stopar,mojster zvoka Mirko Marinšek,asistent zvoka Zmago Frece,režiser Igor Likar

Avtor: Prvi

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Pesmi, ki jih poslušamo v današnji Pesmi v žepu, so izrazito uglašene z naravo in dihajo z vsako bilko, kamnom in živim bitjem, ob katerih so nastale. Piše jih Jani Kutin, vodja etnozasedbe Bakalina Velika. Skupina je po prvencu »Prvi krajec« iz leta 2019 letos predstavila svojo drugo ploščo »Zviezdna srebruo«. Odpravili smo se v Čadrg in Janija povprašali o nastajanju albuma in o njegovem pogledu na življenje, ki se zrcali v teh pesmih.

Avtor: Teja Klobčar

23:00
Poročila

Pred kratkim preminuli pesnik in prevajalec Robert Bly pomeni enega izmed vrhov sodobne ameriške poezije, sploh pesmi v prozi. Ta njegova besedila zaznamujeta na videz preprost jezik in skoraj plastičnost, s katero avtor podaja izseke vsakdana. A že njihov meditativni ritem in refleksija, ki jih obdaja, dajeta slutiti, da avtorja bolj kot površje opisanega prizora zanima nekaj drugega, namreč kompleksnost sveta, ki se svetlika tudi iz njegovega najmanjšega drobca.Prevedla Tina Kozin,režiserka Saška Rakef,interpret Blaž Šef,glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,mojstrica zvoka Sonja Strenar,leto produkcije 2022.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 24.11.2022 16:55:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt