Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 12.1.2023

Gostja po polnoči bo Manca Izmajlova, slovenska pevka, igralka, voditeljica in avtorica zanimivega priročnika o tem, kako ohraniti dobro formo, psihično in fizično zdravje. Vdihni s polnimi pljuči je njegov naslov, v njem pa je zbranih več kot 20 let njenih izkušenj, znanja vrhunskih zdravnikov in pedagogov, predstavlja pa posebno rusko dihalno telovadbo po metodi Aleksandre Strelnikove. Živi v Celovcu, kjer sodeluje z glasbenimi šolami in pevskimi zbori ter predava o glasbeni kulturi in motivaciji v podjetjih. Naš radijski kolega Zoran Milovanovič se je upokojil, pred tem pa spisal zanimivo pripoved o svojem novinarskem delu, ki ga boste slišali v nadaljevanju noči, pa tudi posebno oddajo o Pohorskem bataljonu, za konec pa bomo s Konjičanom Oliverjem Tičem potovali od Argentine do Aljaske.

Avtor: Darinka Čobec

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila
05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodnozabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Spoštovane poslušalke, spoštovani poslušalci, želim vam dan poln srčnih dejan in v njem malo praznih besed. Kdo ne bi hitel mimo človeka, za katerega ve, da veliko govori, preveč govori in vedno bolj govori in ga na noben način ne moremo ustaviti. Takega se, če se le da, na daleč izognemo.
Pred dnevi mi to ravno ni uspelo. Spet sem se srečal z znancem, ki je znan po svojem besedičenju. Ne bi mogel reči, da ga nekaj časa ni prijetno poslušati. Priznati moram, da te njegova zavzetost in predvsem njegovi visokoleteči načrti za nekaj časa pritegnejo. Vsakič znova se navduši nad čem novim. Poln je prihodnosti, njegove besede nizajo uspehe, spreminjajo ne le domači kraj, ampak kar cel svet. Sam bo znašel take in drugačne naprave, ki bodo človeštvo rešile vseh mogočih nadlog. Z besedami zmore to vse lepo in natančno opisati. Če ga dobro ne poznaš, bi hitro verjel, da je vizionar, ki jih sodobna družba še kako potrebuje. Ker ga poznam in vem, kakšna je njegova hiša, stanje njegove družine in njegova zmožnost, da se drži vsaj kakšnega dela, da bi tako vsaj malo poskrbel zase in svoje domače, ga vsakič znova poslušam bolj z zaskrbljenostjo kot z navdušenjem. Sprašujem se, kdaj bo vendar odrastel, kdaj bo znal skrbeti zase in za te, za katere je prevzel odgovornost. Na to vprašanje vedno težje najdem odgovor. Kljub številnim sposobnostim in dobrim možnostim, se bojim, da bo težko kdaj sprejel stvarnost življenja.
Nisem edini, ki srečuje take ljudi. Poznamo: polni so besed, a pri dejanjih se ustavi. Naj se še tako naprezamo, da bi jih prizemljili, nam ne uspe. Bolj ko se z njimi prerekamo, višje letajo njihove besede. Kdo ne bi pomislil na tisto pesem: besede, besede, besede. Dobri ljudje se izgubljajo v načrtih, sanjah, besedah, ki nikoli ne bodo postale dejanje. A človeški govor zares zaživi samo takrat, kadar temu sledijo dejanja. Kot sem sam bolj ali manj prisluhnil znancu iz usmiljenja, tako tudi mi že vnaprej preslišimo take, ki samo govorijo, a temu ne sledijo dejanja. Tehtna beseda, beseda, ki jo resno vzamemo, prihaja iz ust človeka, za katerega vemo, da je mož dejanja.
Ne gre, da bi se pohujševali nad sanjači, taki so vedno bili in bodo. Sami negujmo besede, ki jih govorimo. Naj bodo podkrepljene z našimi dejanji. Dnevi so dolgi in v teh dolgih dneh smo veliko več v družbi, zato je to lepa priložnost, da ohranjamo besede pri življenju. Ohranimo jih tako, da stojimo za njimi. Naj bo vsaj današnji dan brez praznih besed in poln dejanj. Le tako lahko ohranjamo vero v besede drug drugega.

Avtor: Janez Vodičar

06:00
Poročila

V tokratnem Lokalnem času o projektu, podprtem z evropskim kohezijskim denarjem, ki je veliko pridobitev prinesel skoraj petdeset tisoč prebivalcem petih občin osrednje Dolenjske. S hidravličnimi izboljšavami vodovodnega sistema so namreč dolgoročno zagotovili zanesljivo oskrbo s kakovostno pitno vodo. Gre za dobrino, ki jo cenimo predvsem takrat, ko je primanjkuje. Več pa v pogovoru z dopisnikom Jožetom Žuro.

Avtor: Jože Žura, Mojca Delač

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Dragi možganoljubci! Tokrat je Mojca Delač za vas izbrala temo, ki je v zimski sezoni morda še bolj aktualna … Kašelj. Kaj imajo z njim naši možgani? Po odgovore smo zavili na Inštitut za Patološko fiziologijo, k prof. dr. Samu Ribariču.

Avtor: Mojca Delač

08:00
Poročila

Razvada, navada ali odvisnost? Kajenje je zelo dolgo veljalo le za slabo razvado. Šele zadnja leta so prinesla znanstvene dokaze o tem, da je kajenje v osnovi fiziološka odvisnost: telo kadilca zahteva določeno količino nikotina vsak dan, celo vsako uro. Ste morda tudi vi med tistimi, ki želijo kajenje opustiti in je morda to ena vaših letošnjih novoletnih zaobljub? Pri tem vam lahko pomagamo v četrtkovem Svetovalnem servisu, ko bosta naši gostji Helena Koprivnikar, dr. med., specialistka javnega zdravja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in Jožica Mesarič, profesorica zdravstvene vzgoje, vodja zdravstvenovzgojnega centra v Zdravstvenem domu Moste - Polje.

Avtor: Lucija Fatur

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:42
Obvestila
09:00
Poročila

Rubrika poudarja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter pregleda glasbene vsebine na Prvem.

Avtor: Teja Klobčar

Svetovna zdravstvena organizacija spet opozarja na novo različico koronavirusa. Poimenovali so jo XBB.1.5. Gre za podrazličico omikrona, ki se širi izjemno hitro. V Združenih državah Amerike je v samo enem mesecu s štirih odstotkov porasla na kar štirideset odstotkov vseh novih primerov. Strokovnjaki so različico XBB.1.5. že zaznali tudi v nekaterih evropskih državah. Ali je pred Evropo in Slovenijo nov val epidemije? Kakšno nevarnost pomeni eksplozija primerov okužbe z novim koronavirusom na Kitajskem? V Ultrazvok smo povabili infektologinjo doc. dr. Matejo Logar.

Avtor: Iztok Konc

10:00
Poročila

»Imeti moraš pogum, da daš svojo zgodbo v javnost,« pravi gospa Mira Smrkolj, ki živi v Podgorici pri Péčah blizu Moravč. Čeprav je poklic učiteljice opravljala z največjim veseljem, pa ima tudi vsak dan v pokoju zares zapolnjen. Veliko veselje ji predstavlja pisanje in za svoje zgodbe je prejela že marsikatero nagrado. Na natečaju Mestne knjižnice Ljubljana v sodelovanju s knjižnicami Osrednjeslovenske regije je zasedla tretje mesto, tema zgodb je bila Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali. Natečaj je namreč namenjen starejšim od 60 let. Pogovor je nastal tik pred koncem leta.

Avtor: Lucija Fatur

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodnozabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Znana je nova višina minimalne plače. Kot je po seji vlade sporočil minister za delo Luka Mesec, se minimalna plača zvišuje za 100 evrov neto. Vlada je poleg tega danes potrdila sporazum s sindikatom Fides in izhodišča za pogajanja o kolektivni pogodbi s sindikatom Sviz

Ostali poudarki oddaje:

Prihodnja ministra Alenka Bratušek in Darjo Felda dobila zeleno luč pristojnih odborov
Rusija krepi vojsko v Ukrajini, hudi boji v Soledarju in Bahmutu- Letalska baza Cerklje ob Krki išče dodaten kader
Popoldne povečini sončno, jutri pretežno oblačno

Avtor: Prvi

Še drugi poudarki iz oddaje:
- Zasavju na voljo 74,5 milijona evrov evropskih sredstev za pravičnejši prehod iz premogovne regije
- Kako poskrbeti za nakopičena izrabljena vozila, se že vrsto let sprašujejo v Žirovnici
- V Škofji Loki drugi kulinarični festival Okusi Škofjeloškega
- V celjskem Knežjem dvoru pa so odprli razstavo Ljubíja - zaklad pod skalo.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Po enem od največjih dvigov v zadnjem desetletju se bo minimalna plača zvišala na 878 evrov neto, kar je 100 evrov več kot doslej.
Druge teme:
- Vlada potrdila sporazuma s Svizom in Fidesom; nov plačni steber za razrešitev nekaterih stavkovnih zahtev zdravnikov in zobozdravnikov naj bi bil nared do prvega aprila
- Dobaviteljem zemeljskega plina in električne energije zaradi omejene prodajne cene in posledičnega izpada prihodkov nadomestila v skupni višini do 350 milijonov evrov
- Sodišče Evropske unije pritrdilo nekdanjemu honorarnemu sodelavcu poljske javne televizije: Spolna usmerjenost ne sme biti razlog za zavrnitev sklenitve pogodbe

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Področje vzgoje in izobraževanja je na pragu velikih sprememb. Število učencev in dijakov v zadnjih letih narašča zaradi večjih generacij otrok, učiteljev pa vse bolj primanjkuje. Po uradnih podatkih bi potrebovali dodatnih tisoč učiteljev, neuradno nekajkrat več. Kadrovska kriza je vse bolj izrazita tudi v vrtcih, kjer so si pomočnice vzgojiteljic naposled uspele izboriti izhodiščno plačo, ki je nad minimalno. Sindikat SVIZ ob tem opozarja, da z vlado še vedno niso dosegli stavkovnega sporazuma o vrednotenju delovnih mest v vzgoji in izobraževanju, zato ne izključuje niti nove splošne stavke šolnikov. Vlada bo izzive na teh področjih skušala reševati z dvema ločenima ministrstvoma, za vzgojo in izobraževanje ter za visoko šolstvo, znanost in inovacije, kar je uvedel na referendumu potrjen Zakon o vladi. Na dan, ko vlada potrjuje dogovor glede plač v vrtcih, v parlamentu pa se predstavljata ministrska kandidata, voditelj Jure Čepin gosti ključne akterje.

Gostje:
Mateja Urbančič Jelovšek, vodja Aktiva ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol;
Boris Černilec, v. d. generalnega direktorja Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport;
Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, SVIZ;
Tina Rajsar, pomočnica vzgojiteljice v vrtcu Otona Župančiča Ljubljana.

Avtor: Jure Čepin

Vsak delovnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Tu sem bila. Več me ni. Kralj naj kar leži.
Pripoveduje: Boris Kralj.
Madžarska pravljica.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1975.

Avtor: Prvi

V lanskih živih Četrtkovih večerih domačih pesmi in napevov smo gostili ansamble: Petan, Jureta Zajca, Petka in Madi Korenjaki ... Seveda niso edini, ki ste jih lahko poslušali živo iz naših studiev. Nekaj jih je ostalo za oddajo, ki bo na sporedu prihodnji teden.

Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodnozabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

Avtor: Tomaž Guček, Lucija Grm

21:00
Poročila

Borut Gombač piše poezijo za odrasle in mlade, piše v različnih ritmih in pesniških legah, včasih hermetično in včasih ne. Njegovo razgibano in raznovrstno, a vedno prepoznavno poezijo v Literarnem večeru z naslovom Vrtanje v neskončnost predstavlja pesnik, esejist in filmski kritik Muanis Sinanović. NIkar ne zamudite.

Avtor scenarija Muanis Sinanović,
režiser Klemen Markovčič,
bralka Lidija Hartman,
interpret Željko Hrs,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka Urban Gruden,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2023.

Avtor: Prvi

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

V Pesem v žepu prihaja kantavtor Jani Kovačič, ki ga javnost pozna predvsem po hitih, kot so Delam, Revolucija in Jaz grem gor na Škofljico. Za stereotipom junaka uporniške mladine se skriva izjemno razgledan literat in glasbenik, ki je v skoraj pol stoletja ustvarjalne poti posegel po raznovrstnih glasbenih žanrih, raziskoval in prirejal je pesmi domačih in tujih avtorjev iz različnih zgodovinskih obdobij od srednjega veka do danes, obenem pa nenehno razvijal svoj lasten umetniški izraz. Njegove skrite ustvarjalne plati nam v štirih oddajah pomagajo razkrivati še Milena Mileva Blažić, Boris A. Novak, Drago Mislej Mef, Vita Mavrič, Jaka Pucihar in Primož Vidovič.

Avtor: Teja Klobčar

23:00
Poročila

Slovenski pesnik Marko Matičetov je doslej napisal pet pesniških zbirk, redno pa objavlja tudi na valovih programa Ars in Prvega. Svojemu novemu ciklu pesmi, ki ga bomo spremljali v Literarnem nokturnu, je dal naslov V notranjosti so pokrajine. V njih srečamo teme, h katerim se rad vrača: ljubezen do knjig, navezanost na Brazilijo, poseben odnos do minevanja in trenutka, posebno dragoceno v njegovi poeziji pa je, da v vsakdanjostih vedno odkriva odrešujočo ironijo ali humor.

Interpret Gašper Lovrec,
režiserka Živa Bizovičar,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2023.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 12.01.2023 16:55:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt