Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 23.3.2023

00:00
Poročila

Po polnoči bo gostja nočnega programa Sabina Bračič, univerzitetna diplomirana zgodovinarka, ki pa se zadnjih nekaj let ukvarja z refleksoterapijo. Pred kratkim je skupaj s sodelavci razvila spletno platformo, namenjeno samozdravljenju oči, ki jo je nadgradila še z aplikacijo za mobilne telefone.
V nadaljevanju noči bomo prisluhnili pogovoru s predsednico društva Ekologi brez meja, Katjo Sreš, vas povabili na pomladni Teden restavracij v Mariboru in na poseben kviz znanja, ki ga vsak prvi četrtek v mesecu pripravlja novinar Jaša Lorenčič.

Avtor: Darinka Čobec

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila
05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Lahko bi se branil in vračal milo za drago.
Oko za oko, zob za zob – kakor veleva postava davnih ljudstev.
Še naši očetje so pregovorno dejali, da se klin izbija s klinom.
Po načelu, da le protisila ustavi silo, ko udari vanjo.
A če ogenj pošiljamo nad ogenj, plameni ne bodo uničeni.
Še več bo ognjenih zubljev, ki se razplamtijo na vse strani.
Pogoltna je namreč vročina sovraštva.
Naglo se širi v koncentričnih krogih.
Vse okuži, vse okoli sebe požira.
Jezus je presekal pogubno dialektiko, naj hudo vračamo s hudim.
Postavil je postulat ljubezni.
Če te kdo udari po levem licu, mu nastavi desno!
Bodi prinašalec miru, tudi če si žrtev krivice.
Postavi se nad plitvine grešnega sveta.
Bodi nebeški.
Ne oziraj se po človeški pameti.
Bodi Božji otrok, odprt za nauk življenja.
Kajti edini protistrup, ki ga pozna sovraštvo, je ljubezen.
Dokler nismo v njeni službi, nismo razumeli ključne zapovedi večnega mesta.
Delujemo v svetu po izključno svetnih pravilih, namesto da bi delovali po načelih nebeškega dvora.
Nastavljati drugo lice zato ni človekova mazohistična drža ne cenena potuhnjenost ne odvratna ponižnost.
Je zanesljiva pomoč drugim, da bi v sebi našli Jezusa.

Avtor: Peter Millonig

06:00
Poročila

Nastavimo na lokalni čas in dopisnike po Sloveniji vprašamo koliko je ura v njihovem kraju.

Avtor: Prvi

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

50-letnemu Američanu so diagnosticirali raka prostate. Čez nekaj mesecev je začel govoriti drugače. Zdelo se je, kot da ima irski naglas. Slikanje možganov takrat ni pokazalo nobenih sprememb. Kaj se je zgodilo? Sindrom tujega naglasa ni pogost, doslej so diagnosticirali približno 190 primerov, res pa je, pravi tokratna sogovornica, prof. dr. Stefanie Keulen (Vrije Universitat, Bruselj), da se mnogim ne zdi nekaj, zaradi česar bi odšli k zdravniku,kljub temu, da dodobra poseže v posameznikovo življenje. Kaj se torej dogaja z možgani, ko naš govor dobi tuji naglas? Raziskujemo v četrtek ob 7.35 na Prvem. Pripravlja: Mojca Delač.

Avtor: Mojca Delač

08:00
Poročila

Z letošnjim prvim majem bo v Sloveniji začel veljati nov pravilnik o poklicnih boleznih. Med novostmi, ki jih prinaša, je tudi razširjen seznam poklicnih bolezni. Na novo je med njimi tudi sindrom karpalnega kanala. Sindrom nastane zaradi utesnitve ali ukleščenja živca, ki oživčuje del dlani in prve tri prste. Oboleli povedo, da jih bolečine pogosto prebudijo iz spanja, stanje pa opišejo, kot da so njihovi prsti mrtvi. Za nekatere rešitev prinese šele operacija. Na vprašanja o sindromu karpalnega kanala bo v četrtkovem Svetovalnem servisu odgovarjal plastični kirurg Andrej Lápoša s Kirurške klinike v Ljubljani. Pišite ali pokličite!

Avtor: Iztok Konc

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:42
Obvestila
09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Teja Klobčar

Mediji in splet so znova polni ugibanj, teorij in člankov o nastanku novega koronavirusa. Ali je ušel iz laboratorija? Ali so ga ustvarili Kitajci? Kakšna je vloga Američanov? »Dejansko ne vemo točno, kako je novi koronavirus nastal,« pravi infektolog Andrej Trampuž. V tem mesecu minevajo tri leta od prvih potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji. Po podatkih Sledilnika smo v naši državi od takrat zabeležili več kot 1.335.000 primerov covida. Z virusom SARS-CoV-2 se dnevno še vedno okuži nekaj sto ljudi: v ponedeljek 712 (20.3.23), v torek 548. Kako nevaren je covid zdaj? Kdaj pridejo v poštev zdravila proti covidu? Ali so maske in cepljenje še aktualni? V Ultrazvoku odgovarja prof. dr. Andrej Trampuž (Klinika Charite, Berlin), sprašuje Iztok Konc.

Avtor: Iztok Konc

10:00
Poročila

Terezija Nikolčič je znana kot zeliščarica, tudi nekdanja redna gostja naših Svetovalnih servisov in avtorica knjige Čaji dobre misli Terezije Nikolčič. Ljubljančani jo poznajo tudi s stojnice z zelišči, na kateri je dolga leta prodajala divja in tudi doma pridelana zelišča. Že nekaj let je upokojena, a to ne pomeni, da doma počiva. O njenih poteh v drugi polovici 9. desetletja življenja se bo v oddaji Storž z njo pogovarjala Cirila Štuber.

Avtor: Cirila Štuber

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Avtor: Prvi

Drugi poudarki oddaje:
- Kljub vse večjemu ozaveščenju v zvezi z varovanjem narave se v Krakovskem pragozdu dogajajo nedopustne reči
- V Izoli o podaljšanju obratovalnih časov gostinskih obratov
- V katero smer bo krenil ptujski turizem?
- Na Cekniškem jezeru rešujejo žabe
- Nov rekord pri zbiranju denarja v dobrodelni kampanji nekdanje Pahorjeve katrce

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Svet se vse hitreje spreminja; geopolitično, gospodarsko in varnostno. Evropski voditelji skušajo na dvodnevnem vrhu v Bruslju doreči ukrepe, s katerimi bi šla Unija lahko v korak z ameriškim in kitajskim gospodarstvom. Poleg konkurenčnosti pa je glavna prioriteta vojaška pomoč Ukrajini, tudi s skupnimi naročili. O tem voditeljica Sandra Krišelj s sogovorniki.

Gostje:
Samuel Žbogar, državni sekretar na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve;
dr. Jelena Juvan, obramboslovka s Fakultete za družbene vede v Ljubljani;
Bojan Ivanc, glavni analitik Gospodarske zbornice Slovenije.

Avtor: Sandra Krišelj

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Pravljica o iskanju primerne žene za velikega malega polžka …
Pripovedujejo: Janez Hočevar, Ljerka Belak, Dare Valič, Polona Juh, Nina Valič, Saša Mihelčič.
Avtor: Hans Christian Andersen.
Prevajalka: Silvana Orel Kos.
Režiserka: Irena Glonar.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2005.

Avtor: Alja Verbole

Štirideset nagrad na glasbenih festivalih narodno-zabavne glasbe, Zlata Kersnikova plaketa za ustvarjanje na literarnem področju, Souvanova nagrada za življenjsko delo za zakladnico slovenskih besedil in nenazadnje Red za zasluge RS za 'izjemno obsežen, raznolik in odmeven avtorski opus, ki neguje narodno zavest. Vse našteto in še več si je za svoj izjemen prispevek prislužil naš tokratni gost.Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodno-zabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodno-zabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

Avtor: Tomaž Guček; Lucija grm

21:00
Poročila

Literarni večer je tokrat posvečen pesnici, pisateljici, esejistki, likovni umetnici in
lončarki Ifigeniji Simonovič, ki bo jutri praznovala sedemdesetletnico. Ob tem
jubileju se predstavlja poslušalcem Radia Slovenija s svojimi pesmimi, z
odlomki iz esejev ter z razmisleki o svojem raznovrstnem ustvarjanju.

Interpretki Silva Čušin, Sabina Kogovšek,
bralec Ivan Lotrič,
glasbena oprema Darja Hlavka Godina,
tonska mojstra Sonja Strenar in Matjaž Miklič,
režija Irena Glonar.
Urednika Tadeja Krečič in Sašo Puljarević (ponovitev).
Produkcija 2013.

Avtor: Prvi

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

V Pesmi v žepu predstavljamo novo ploščo »Neon srce« klavirskega kantavtorja Balladera, ki se po dobrem desetletju ustvarjanja pretežno v angleščini zdaj vrača k slovenskem jeziku. Dominik Bagola - Balladero se na albumu loteva predvsem ljubezenske tematike, dopolnjene z različnimi življenjskimi spoznanji, njegove pesmi pa bogatijo številna sodelovanja domačih in tujih glasbenikov. Skupaj z njimi v enajstih pesmih splete zvrstno pisano glasbeno zgodbo, v kateri pa po iskrenosti in neposrednosti vendarle najbolj izstopajo prav balade.

Avtor: Teja Klobčar

23:00
Poročila

Mineva 110 let od rojstva hrvaškega pesnika in pisatelja Ivana Gorana Kovačića, ki je bil ustreljen med drugo svetovno vojno, star 30 let. Njegova tragična pesnitev z naslovom Jama, odseva vojno resničnost, ki je presegala najizvirnejšo fantazijo. Iz nje so vzeti spevi v oddaji, ki je bila prvič na sporedu leta 2003. Prevod pesmi Tone Pavček, interpretacija Dario Varga, glasbena oprema Marko Stopar, mojster zvoka Staš Janež, asistent zvoka Miha Bitenc, režija Ana Krauthaker.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 23.03.2023 13:40:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt