Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 5.4.2023

00:00
Poročila

Mladi pianist in skadatelj živi in ustvarja v Amsterdamu, njegovim koncertom pa je nekajkrat na leto mogoče prisluhniti tudi doma. Pred dnevi je na Mentu nastopil z jazzovsko zasedbo Trio Mihe Gantarja. A kompozicije in zvoka ne raziskuje le v eni zasedbi. Lani je izšla “škatla” petih albumov njegove avtorske glasbe, ki zajema vse od solističnih skladb, dueta s pevko Marto Arpini do večjih zasedb. Set albumov je bostonska spletna revija The Arts Fuse uvrstila med najboljše debitantske jazz albume preteklega leta. Klavir je jedro njegovega ustvarjanja, kot pravi, se njegova praksa začne in konča za klavirjem, torej vsi kompozicijski, konceptualni in performativni pristopi izhajajo od tod. Set albumov nagovarja raznolike poslušalce vse od ljubiteljev sodobnega jazza in avantgardnih sladokucev do ljubiteljev lirike in spevnosti, torej odprtim in pozornim poslušalcem, ki se jih muzika dotakne v vseh svojih oblikah. O njegovi dosedanji poti, glasbeni viziji in prihodnosti se z Miho Gantarjem pogovarja Nada Vodušek.

Avtor: Nada Vodušek

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Pravijo, da je starejši rabin od svojih učencev hotel izvedeti, kako se določi čas, ko se neha noč in začne dan. “Je to takrat, kadar lahko od daleč razločimo psa in ovco?” je vprašal neki učenec. “Ne,” je odgovoril rabin. “Ali je to takrat, kadar lahko od daleč razločimo dateljnovo palmo in smokvo?” je vprašal drugi. “Ne,” je tudi tokrat odvrnil rabin. Po še nekaj neuspešnih poskusih so učenci nestrpno vprašali: “Kdaj pa potem?” “To je takrat,” je rekel rabin, “kadar v obrazu sočloveka vidiš svojo sestro ali svojega brata. Takrat se začne dan.” Globoke besede. Rabin namreč ni govoril o bežnem opazovanju nekaterih ljudi, temveč o notranjem srečanju človeka s človekom. “Dan” in “noč” sta v Svetem pismu pogosto simbola za odprto in zaprto življenje. Ob besedah “sestra”, “brat” in “človek” pomislim na Kristusovo priliko o usmiljenem samarijanu, opisano v 10. poglavju Lukovega evangelija. Zgodba med drugim izpostavlja in poudarja potrebo po pomoči vsakemu človeku, ne glede na njegovo versko, družbeno, nacionalno ali katero koli drugo pripadnost ali osebno značilnost. Morda v današnjem dnevu ne bo potrebe po velikih dejanjih pomoči v slogu te svetopisemske zgodbe. Bodo pa zagotovo potrebni toplina, razumevanje in človečnost. Prijazen pogled, nasmeh in dobra beseda so majhna dejanja pozornosti, ki so lahko ljudem okrog nas v veliko pomoč, saj včasih osamljenost in nerazumevanje bolita bolj kot telesne bolečine. Odločimo se, da bomo danes in v prihodnje zavestno opazovali, kje se nam ponujajo priložnosti, da se odpremo soljudem, da stopimo k njim in se pogovorimo z njimi. Ko bomo tako pogledali v obraz sočloveka in v njem videli obraz sestre ali brata, bomo opazili, da se je zdanilo in da je nastopil nov, svetel dan ne le v našem bližnjem, ampak tudi v nas. Takrat se bodo tudi izpolnilo, kar je napisano v 1. Janezovem pismu 2,10, in lahko povzamemo z besedami: “Kdor ljubi sočloveka, živi v svetlobi in drugemu ne povzroča nič slabega.”

Avtor: Zmago Godina

06:00
Poročila

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Avtor: Prvi

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Potica ima posebno mesto v slovenski kulinariki, je skorajda nacionalni simbol. Evropska komisija je aprila pred dvema letoma v Uradnem listu objavila uredbo, s katero je slovensko potico zaščitila kot zajamčeno tradicionalno posebnost. V evropski shemi kakovosti, s katero se zaščiti predvsem receptura ali način pridelave, je zaščitenih kar pet slovenskih potic glede na njihov nadev: orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto. Potica je razširjena po vseh slovenskih pokrajinah, znanih pa je več kot 100 različnih vrst. Tokrat smo za male nasvete velikih mojstric pri peki potice poprosili priznano učiteljico kuhanja s Srednje šole za gastronomijo in turizem – Majdo Rebolj, ki potice peče že 40 let.

Avtor: Liana Buršič

08:00
Poročila

V dobi večopravilnosti, hektike, pretiranega sedenja in premalo gibanja so fizična bolečina in zakrčena telesa naši zvesti spremljevalci. Da bi bolje razumeli kronično bolečino, psihosomatiko, celjenje in pomen zavestnega gibanja, v Svetovalnem servisu gostimo diplomiranega fizioterapevta Jureta Rehermana, ustanovitelja Fiziolofije - klinike za celostno zdravljenje poškodb in bolečine.

Avtor: Liana Buršič

Vsak delavnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.
5. aprila leta 1994 je umrl Kurt Cobain, glasbenik, ki je s svojo skupino Nirvana populariziral glasbeno zvrst grunge.Curt je s skupino Nirvana za seboj pustil verze, kitarske rife in skladbe, ki so zaznamovale ne samo generacijo, ki je z njim odraščala, ampak tudi tiste, ki so se rodile dolgo po njegovi prezgodnji smrti. Kurta Cobaina se spominjamo s skladbo skupine Nirvana Smells like teen spirit.

Avtor: Anja Rupel

08:42
Obvestila
09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Mladi odhajajo iz kmetijstva, podeželje se prazni, vse pogosteje slišimo obupane klice iz kmetijskih vrst. Statistični podatki to potrjujejo. Kmetje komaj še zmorejo izpolnjevati vse okoljevarstvene, davčne, administrativne in cenovne zahteve, ki jih prednje postavlja družba. Anja Mager, predsednica Zveze Slovenske podeželske mladine, je ena tistih, ki jim ni vseeno, in je pripravljena bojevati bitko za boljšo prihodnost mladih na podeželju. V času njenega mandata je Zveza slovenske podeželske mladine postala eden najbolj zagnanih partnerjev pri oblikovanju kmetijske politike, se vključila v mednarodno sodelovanje in s projektnim delom odprla dodatne možnosti za opolnomočenje mladih kmetov. Česa se bojijo mladi kmetje in zakaj je vredno vztrajati pri delu, ki v družbi ni cenjeno?

Avtor: Jernejka Drolec

11:00
Poročila

Nekaj dni pred veliko nočjo se ekipa Prvega na obisk odpravlja na razstavo – jaslic! Nismo se zmotili v času, poleg božičnih namreč obstajajo tudi velikonočne oziroma pasijonske jaslice. Kakšen je njihov namen, kaj prikazujejo, kako nastajajo in kje so najbolj priljubljene, nam bo pojasnil Matjaž Bitenc, ki jaslice izdeluje že več kot 20 let in čigar pasijonske jaslice si lahko v teh dneh ogledate v gradu Dvor v Preddvoru.

Avtor: Andreja Čokl

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Avtor: Prvi

Analize najodmevnejših tem in zanimivosti iz lokalnega okolja

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Izkoriščanje delovne sile, neustrezni varnostni standardi, ki so vzrok za hude nesreče, neprimerne življenjske razmere in uničevanje okolja. To so pogoste prakse v številnih gospodarskih panogah, od prehranske in tekstilne industrije do gradbeništva, industrije, turizma in finančnega sektorja. Standardi varstva človekovih pravic po svetu so zelo različni. Multinacionalke to dejstvo pogosto izkoriščajo s selitvijo proizvodnje v države z nižjimi standardi, saj je to povezano tudi z nižjimi stroški. Ali to pomeni, da podjetja niso več odgovorna za kršitve, ki jih njihovi dobavitelji povzročajo v tretjih državah? Zakaj bi morali visoki dobički pomeniti tudi visoko stopnjo odgovornosti? Kaj prinašajo spremembe evropske zakonodaje na tem področju? O vsem tem voditeljica Špela Novak s sogovorniki.

Gostje:
Živa Lopatič, Pravična trgovina v Sloveniji;
Elena Lunder, Focus – društvo za sonaraven razvoj;
Katja Stadler Slovensko-nemška gospodarska zbornica;
Andrijana Bergant, Evropski inštitut za skladnost in etiko poslovanja;
Goran Lukić, Delavska svetovalnica.

Avtor: Špela Novak

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Kako je čopič izbral Mihca za lastnika.
Pripoveduje: Jurij Souček
Napisala: Emiljana Pfeifer.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2003.

Avtor: Prvi

Gib, eleganca, lepota in estetika so stvari, ki zaznamujejo tekmovalne standardne in latinskoameriške plese. Kako ples kot šport razvija ne le fizične, ampak tudi osebnostne značilnosti plesalk in plesalcev in na kakšno športni pot se z izbiro teh plesov odpravijo mladi, ki plešejo, nam bosta povedala dva plesna para in trener in večkratni svetovni prvak Miha Vodičar.

Avtor: Aleš Ogrin

21:00
Poročila

Nocoj vam bomo v oddaji Sami naši na Prvem govorili o kulturnem sodelovanju med državami nekdanje Jugoslavije in Slovenije. Na odru ljubljanske drame so postavili predstavo, ki jo po naročilu napisal nagrajeni hrvaški pisatelj Tomislav Zajec. Govorili bomo tudi o dokumentarnem filmu Speleonavt – Pod kamnitim nebom avtorice Sonje Đekić. Spoznali pa boste še Duška Domanovića, pesnika in pisatelja iz Srbije, ki se je pred kratkim predstavil tudi ljubljanskemu občinstvu:

Avtor: Ivana Stipić Lah

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

Bolgarski pisatelj Georgi Gospodinov, ki je bralce navdušil že z romanoma Naravni roman in Fizika žalosti, je s tretjim romanesknim delom Časovno zaklonišče napisal zanimivo zgodbo o času in spominu. V besedilu sledimo pripovedovalcu in njegovemu ekscentričnemu delodajalcu Gaustinu, ki v Zürichu ustanovi kliniko za preteklost, namenjeno predvsem ljudem z Alzheimerjevo boleznijo in izgubo spomina. S tem ko jih postavi v okolje in sobe urejene v slogu tridesetih, štiridesetih ali petdesetih let ... prejšnjega stoletja, torej v čas, ki se ga "bolniki" še spominjajo, je prepričan, da jih uglasi z njihovim notranjim časom, navadno časom otroštva ali mladosti, hkrati pa postane njihov vsakdan, tudi staranje in umiranje, sprejemljivejši. Mojstrsko tkanje fragmentov v večplastno celoto, ki je bila že značilnost odličnega dela Fizika žalosti, je vidno tudi v tretjem romanu Gospodinova, saj je ta toliko kot pripoved o preteklem tudi pripoved o begu pred sedanjostjo in negotovo prihodnostjo ter o sovplivanju vseh treh. Roman je v prevodu Boruta Omerzela izšel pri založbi Beletrina.

Prevod: Borut Omerzel,
dramski igralec: Blaž Šef,
režiserka: Saška Rakef Perko,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
tonska mojstra: Sonja Strenar, Urban Gruden,
redaktorica: Maja Žvokelj.
Leto produkcije: 2023.

Avtor: Prvi

V oddaji Godbe z zgodbo pregovorno vremensko muhastemu aprilu primerna glasba. O dežju, soncu, pa tudi o snegu bodo prepevali Prince, Tina Turner, Nina Pušlar, skupina Babilon, Aleksander Mežek, Rok'n'band, duet Eurythmics, skupini Kingston in Demolition Group, ki bo zapela skupaj s Heleno Blagne.

Avtor: Anja Rupel

Zadnja sprememba: 26.04.2023 09:09:53

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt