Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 9.6.2023

00:00
Poročila

V studio prihaja doktor filozofije in komparativist, predvsem pa – kot diplomirani slikar – stripar in ilustrator. Njegovi stripi že več kot 20 let izhajajo tako v digitalnih kot v tiskanih medijih ter v knjižni obliki. Ustvaril je več stripovskih albumov, ilustriral knjige za otroke in mladino ter poskrbel, da je inteligentni in duhoviti strip redno izhajal v časopisu. Velja za enega glavnih in najbolj aktivnih zagovornikov stripa ter risoromanov pri nas. Je soustanovitelj in soorganizator mednarodnega festivala Tinta, v Poljanski ulici v Ljubljani pa je odprl knjigarno Stripolis, ki presega meje prodajnega prostora, saj deluje tudi kot atelje in zavod za gojenje stripovske kulture. Na nočni obisk je Gašper Stražišar povabil Izarja Lunačka.

Avtor: Gašper Stražišar

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno- zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

O bližini in daljavi je mogoče govoriti v različnih pomenih; o njiju lahko npr. govorimo v prostorsko-fizičnem, časovnem, čustvenem, sorodstvenem ali pa duhovnem pomenu besede. Toda še tako prepričljivo filozofsko utemeljevanje bližine in daljave nam ne more posredovati občutka in izkušnje ene ali druge razsežnosti. Ker sta torej bližina in daljava predvsem izkustveni razsežnosti, govor o njiju predpostavlja, da smo ju izkusili. Toda tako na logično-mišljenjski kot tudi na eksistencialno-izkustveni ravni velja, da bližino in daljavo razumemo oz. zaznavamo le v njunem medsebojnem razmerju. Bližino spoznamo oz. občutimo glede na daljavo in daljavo glede na bližino. Obe se tako nujno medsebojno pogojujeta in dopolnjujeta. Njuno merilo je razdalja. Bližino in daljavo je mogoče določiti le glede na razdaljo.
To načelo seveda velja za človeka tudi na religijskem področju. Bog nam je blizu, ko občutimo njegovo navzočnost, in daleč, ko je ne občutimo. Občutiti njegovo navzočnost pa – ne glede na vso možno raznovrstnost psihološko-čustvenih učinkov – pomeni predvsem gotovost vere. Bog nam je lahko torej bolj ali manj blizu glede na stopnjo gotovosti naše vere, ki se lahko kaže tako v občutku ljubezni in duševni spokojnosti kot tudi v mistični vznesenosti in doživljanju metafizične povezanosti s celotnim stvarstvom.
Toda ali je mogoče kategoriji bližine in daljave uporabiti za samega Boga, če pojem Boga razumemo kot absolutno transcendentno in hkrati imanentno, vseobsegajočo in hkrati vsepresegajočo poslednjo in navsezadnje edino Resničnost? V Koranu beremo, da je edini in večni Bog, »ki mu ni nihče enak« (sura 112:4), človeku hkrati »bližji od njegove vratne žile« (50:16). Po islamskem duhovnem izročilu je Bog »najbolj notranji misterij človeka« – skrivnost, ki je ni mogoče razkriti, vendar je hkrati skrivnost, ki ravno določa človeka kot človeka, njegovo resnično bit.
Človek se s svojo vero Bogu lahko približuje in oddaljuje, Bog pa je kot Absolut vselej onstran bližine in daljave – in onstran vsake relacije. O tem, kako božja Resničnost presega kategoriji bližine in daljave, zgovorno pričajo osebna Božja razodetja muslimanskega puščavnika in mistika iz 10. stoletja, Abdaldžabarja an-Niffarija. V drugem poglavju svojega dela o »mističnih postajališčih« je zapisal besede, s katerimi bi rad končal svoje razmišljanje o bližini in daljavi. Bog je an-Niffariju dal spoznati:
»Jaz sem Bližina, toda ne kakor bližina med stvarmi; in Jaz sem Daljava, toda ne kakor daljava med stvarmi. Tvoja bližina ni tvoja daljava in tvoja daljava ni tvoja bližina. Toda Jaz sem Bližina-Daljava, tisti, čigar daljava je bližina in bližina daljava. Kajti bližina in daljava, ki ju ti poznaš, sta razdalji: Jaz pa sem Bližina-Daljava brez razdalje.«

Avtor: Raid Al Daghistani

06:00
Poročila

Pretekli konec tedna se je v Domžalah zgodil tradicionalni Slamnikarski sejem.. Tam je Petek brez pravila našel izdelkovalko pravih slamnikov (in drugih izdelkov iz slame) Ano Cajhen. Koliko ur potrebuje za izdelavo slamnika ter za kako zahteven postopek gre? Kaj pa mora vedeti tisti, ki slamnik želi? Predvsem točen obseg glave.

Avtor: Nadia Petauer

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Ultravijolično sevanje v zmernih količinah ugodno vpliva na naše razpoloženje in sodeluje pri tvorbi vitamina D, v medicini pa ga celo uporabljajo za zdravljenje nekaterih končnih bolezni. Pretirana izpostavljenost UV-sevanju pa ima na naše telo, predvsem kožo, lahko škodljive učinke. Strokovnjaki svetujejo, da se pred njim zaščitimo - s sončno kremo, pokrivali in očali. Pomaga že, če se iz sonca premaknemo v senco. V Jutranji vremenski fronti tokrat razlagamo, kdaj je indeks UV višji in na katere podtipe ga delimo.

Avtor: Klara Eva Kukovičič

Uničenje jezu Kahovka na jugu Ukrajine bo imelo številne posledice. Humanitarne, okoljske. Vplivalo bo tudi na energetiko. Vodo iz jezu so namreč uporabljali tudi za hlajenje največje nuklearne elektrarne v Evropi, Zaporožje. O razmerah ob osmih z jedrskim fizikom Leonom Cizljem, predsednikom evropskega združenja jedrskih strokovnjakov. Sprašuje Metka Pirc.

Avtor: Prvi

Katera bo nova skladba iz Radiosfere?

Avtor: Nadia Petauer, Anja Rupel

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Priprava obrokov vnaprej je tehnika, s katero si lahko zagotovite domačo, bolj uravnoteženo prehrano tudi takrat, ko vam vaš vsakdanji urnik morda tega ne omogoča. Kako se lotiti načrtovanja priprave obrokov za teden vnaprej? Katero zelenjavo lahko predhodno termično obdelamo in shranimo za poznejšo rabo, katera priloga pa zaradi svojih lastnosti tega ne omogoča? S sogovornico Mojco Koman, univ. dipl. inž. živ. tehnologije, vam v petkovem Svetovalnem servisu postrežemo s številnimi nasveti in idejami tako za začetnike kot tiste bolj izkušene. Pokličite ali nam pišite po 9h!

Avtor: Darja Pograjc

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Sašo Hribar, Tilen Artač, Jure Mastnak, Nejc Mravlja, Valentina Plaskan, Aleksander Pozvek in Marko Cirman, strokovnjaki za nepredvidljiva presenečenja, se vsak petek vračajo v studio Prvega. Neugnani, nepredvidljivi, neizprosni, neodvisni in neponovljivo izvirni satiriki in imitatorji vam dajejo priložnost za kritičen in vedno aktualen skok v konec tedna. V petek po 10.00 na Prvem.

Avtor: Prvi

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Dostop do ustavnega sodišča je preširok, posledica tega pa je veliko število zadev, ki jih ustavni sodniki zmorejo obvladovati le s skrajnimi prizadevanji, je ob predstavitvi poročila o delu sodišča lani opozoril njegov predsednik Matej Accetto. Kritičen je do poskusov diskreditiranja sodišča in sodnikov, zlasti v zadnjem času, ko so sodniki intenzivno obravnavali pobudo za presojo ustavnosti novele zakona o RTV.

V oddaji tudi:
- Dolgotrajno oskrbo naj bi sprva financiral proračun, leta 2025 predvidena uvedba novega prispevka.
- Ukrajinske sile po navedbah Rusije sprožile napade v regiji Zaporožje.
- Ali bo voda v slovenski Istri dražja?

Avtor: Prvi

- Na Cerkljanskem vse več težav zaradi jelenjadi
-V Strunjanu odprli prenovljena košarkarska igrišča za udeležence šole Petra Vilfana in otroke s posebnimi potrebami
-Loška planinska pot je dobila novo podobo

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Slovenija bo sedela za omizjem najmočnejšega organa Organizacije združenih narodov. Kot nestalna članica bo dve leti sooblikovala mednarodno skupnost, z odločno podporo članic OZN pa je nase prevzela tudi ogromno odgovornost. Vsebine, ki bodo še naprej redno na dnevnem redu zasedanj te organizacije, narekuje vojna na vzhodnem robu Evrope, kjer je v teh dneh še dodatno razdivjala brutalnost. Nemirna ostajata Srbija, kjer se vse bolj prebuja opozicijsko gibanje, in Kosovo, kjer sobivanje Albancev in Srbov nosi ime - mržnja.

Avtor: Luka Robida

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Za našo državo je na mednarodnem parketu sanjski teden. Podpora za sedež v varnostnem sedežu OZN je segla prek geopolitičnih delitev, pridobili smo tudi zaupanje številnih držav, s katerimi doslej nismo imeli veliko stikov. Naša diplomacija je dobila prepričljiv mandat za delovanje, ki jo zavezuje k tenkočutnemu in premišljenemu delu. Eden ključnih izzivov Varnostnega sveta bo brez dvoma ostala vojna v Ukrajini. Sprašujemo se o srhljivih humanitarnih in ekoloških posledicah zrušitve jezu na Dnepru in možnih motivih za to zločinsko dejanje. Doma pa v ospredju pozornosti ostaja zdravstvo. Ali gre v zgodbi s Psihiatrično kliniko res za iskreno prizadevanje za izboljšanje zdravljenja duševnih bolezni in odnosa do bolnikov ali zgolj za manever v bitki za prevlado in kadrovski vrtiljak? Z zanimanjem pa spremljamo tudi oblikovanje novih organov na RTV Slovenija. Kritični pregled tedna ta petek z Zdenko Bakalar.

Avtor: Zdenka Bakalar

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Z mednarodnim festivalom Kino Otok v Izoli in Kinodvoriščem v Ljubljani se pred začetkom koledarskega poletja že ponujajo priložnosti za ogled filmov na prostem. Spored celovečernih filmov 19. Kino Otoka kar poka od zanimivih naslovov in v oddaji bomo predstavili izbrane naslove. Ocenili bomo novo animirano poglavje iz franšize moža pajka: na sporedu kinodvoran je Spiderman in njegovo potovanje skozi Spidersvet. Medtem se v Kranju pripravljajo na tretjo edicijo festivala, ki posebno pozornost posveča filmski igri; to je festival Krafft.

Avtor: Urban Tarman

Kaj vse se lahko zgodi, če gre očka oblak na službeno potovanje?
Pripoveduje: Sabina Kogovšek.
Napisal: Slavko Pregl.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2005.

Avtor: Prvi

Kulturni fokus je analitičen pogovor z ustvarjalci z različnih področij. Osredotoča se na določeno temo, jo obdeluje iz številnih zornih kotov, daje prostor pomembnim posameznikom in si privošči edinstven pogled na izbrano temo z njihovimi očmi. Vsak petek ob 20.00 na Prvem.

Avtor: Prvi

21:00
Poročila

V oddaji smo zabeležili utrinek s slikarske kolonije za slovenske izseljenske umetnike, ki je ta teden potekala na Mostu na Soči, gostili smo slovenskega rojaka s Švedske Lada Lomška, ki že skoraj 35 let živi v Goeteborgu in tam več let vodi tudi slovensko društvo France Prešeren, ustavili smo se pri Slovencih v Banja Luki, kjer so pripravili koncert slovenskih pevskih zborov in v Bruslju, kjer so Slovenci pripravili zgodnje poletno srečanje.

Avtor: Lili Brunec

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

V Narodni in univerzitetni knjižnici hranijo 27 rokopisnih zvezkov z etnografskimi beležkami Janeza Trdine o življenju Dolenjcev pred več sto leti. Izbor zapisov za knjigo z naslovom Z Janezom Trdino za dolenjsko mizo pa je pripravil etnolog Janez Bogataj. Izšla je leta 2020 ob 190. obletnici Trdinovega rojstva pri založbi Goga. Iz te knjige smo izbrali nekaj pivskih pesmi, ki so izjemen odraz ljudske šegavosti, neprizanesljivosti in domiselnosti.

Igralec Branko Jordan,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
mojster zvoka Matjaž Miklič,
režiserka Ana Krauthaker,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 09.06.2023 16:55:05

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt