Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 27.3.2024

00:00
Poročila

Tokrat se z ekipo Radia Ga Ga – nova generacija selimo v Planico, kamor so se čez vikend preselili tudi vsi pravi Slovenci. Dogajanje bosta seveda komentirala legendi Jelko Gros in Andrej Stare, ki bo svoje zadnje sobotno javljanje iz Planice otvoril že v petek dopoldne. Slavoj Žižek bo razložil vse o novem političnem sistemu – skokokraciji, spremljali pa bomo tudi prvo tekmo prvakov strank na Mali Milanovi letalnici. Med gledalci se bo sprehodila naša reporterka s terena Zvezdana, ki bo na stojnicah obiskala vse od Marjana Pojbiča, do Mirka Strojana in se poveselila z navijači z vsega sveta. Ekskluzivno bomo intervjuvali dobitnico velikega kristalnega globusa Niko Prevc, s katero se bodo pogovarjali Marcel Štefančič, Uroš Slak in Miran Ališič.

Avtor: Prvi

01:00
Poročila

Družba z ljudmi, ki imajo težave z duševnim zdravjem, ravna grdo in nepravično, pravi Tone Vrhovnik Straka, in dodaja, da se strahovi in blodnje tako imenovanih zdravih ne razlikujejo veliko od strahov in blodenj tako imenovanih bolnih, le da se s temi pogosto ravna nečloveško. O različnih obrazih težav z duševnim zdravjem, mejah prištevnosti in neprištevnosti ter o relativnosti blodenj kot večinsko motečih pogledov na svet in pojave v njem bo tekla beseda v reprizi oddaje Med štirimi stenami. Toneta Vrhovnika Strako je pred mikrofon povabila Cirila Štuber.

Avtor: Cirila Štuber

02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

En mali slonček se je pozibaval / na pajčevini tam pod drevesom, / ko je ugotovil, da stvar je zanimiva, / je poklical še enega slončka. / Dva mala slončka sta se pozibavala na pajčevini … / Deset malih slončkov se je pozibavalo / na pajčevini tam pod drevesom, ko so ugotovili, da stvar je zanimiva, / se je pajčevina strgala.
Dragi poslušalci in cenjene poslušalke, ali ste se kdaj v jutranji rosi ali v kotu stare hiše zazrli v eno izmed najlepših stvaritev, ki je umetnina sicer ne najbolj priljubljene živali s štirimi pari dolgih, tankih nog, v pajkovo mrežo?
Pajki že stoletja vzbujajo strah ter so del mitologije in zgodb v različnih kulturah. Tisto, kar mene privlači, je njihovo tkanje mreže, pajčevine. Čeprav je svilnata nit pajkove mreže stokrat tanjša od lasa, je najmočnejši material, ki ga poznamo. Ali ste vedeli, da če bi lahko spletli vrv iz pajkove niti, ki bi bila za prst debela, bi bila ta tisočkrat močnejša od jeklene vrvi in hkrati dosti bolj elastična?
Pajčevina je po mnenju strokovnjakov eden izmed najodpornejših znanih materialov. Znanstveniki so poskušali narediti podobne umetne materiale, a doslej neuspešno. Pajkova mreža je torej osupljiv primer nečesa, kar je ustvarila narava in česar ni moč posnemati.
Tako kot je osupljiva mreža, ki jo pletemo ljudje. Če pajčevino lahko hitro ometemo iz kotov naših stanovanj ali jo raztrgamo, ko se v naravi ujamemo vanjo, pa imajo naše, človeške mreže večjo moč od pajkovih. Močnejšo od visečih ali ribiških mrež. Naše mreže niso samo preplet lepih in nelepljivih niti, temveč tudi takih, iz katerih se ne moremo rešiti ali pobegniti. In tu nam omelo prav nič ne pomaga.
Tako kot pajki tudi ljudje pletemo brezoblične mreže, ki spominjajo na pravo zmešnjavo, ali pa take, ki so izoblikovane stvaritve. Pletemo in se ujamemo v prijateljske, ljubezenske in poklicne mreže, če jih naštejem le nekaj. Za vsako izmed njih veljajo posebne zakonitosti. In če se nanjo obesi preveč slončkov, tako kot v otroški pesmici, se pajčevina lahko strga ali pa se ujamemo vanjo. Da, tudi take mreže upravljamo ljudje. Klobčič naših niti ni podoben samo mehki in lesketajoči se svili, temveč ga lahko obtežimo z našo samopašnostjo in drugimi nečednostmi. Lahko pa je nit našega klobčiča za koga iz naše človeške mreže njegovo edino upanje.
Na to, kako in s kakšnimi nitmi pletejo mreže drugi, verjetno ne moremo vplivati. Lahko pa mrežo naredimo po vzorcu, ki nam ga je pokazal Gospod.
Z vsem srcem se potrudimo, da bi bile naše človeške mreže prepletene z nelepljivimi nitmi in da bi se naš klobčič lepo odvijal.
Kaj storiti, če se ujamemo v lepljivo človeško mrežo, ne vem. Zato raje ostanimo na varni razdalji ročaja omela, saj bomo le tako lahko ometli pajčevino.

Avtor: Alenka Veber

06:00
Poročila

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Avtor: Prvi

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Velika noč, ki prihaja k nam v nedeljo, je poleg božiča največji krščanski praznik. Na Slovenskem ji pravimo tudi vuzem. Korenine tega praznika segajo v predkrščansko dobo, to se kaže tudi v šegah in navadah velikonočnega časa, kot je na primer kult zelenja, ki je povezan s prinašanjem svežega zelenja oziroma rastlinja, povezanega v velikonočne butare, in oljčnih vejic v cerkev k blagoslovu. Še več o navadah in jedeh velikonočnega časa pa v tokratni oddaji Pod pokrovko – Tadeja Bizilj se je pogovarjala z etnologinjo dr. Leo Kužnik z Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, Višje strokovne šole.

Avtor: Tadeja Bizilj

Po osamosvojitvi in mednarodnem priznanju je pridružitev evroatlantskim integracijam postala zunanjepolitična prioriteta Republike Slovenije. Ta cilj je izpolnila leta 2004, ko je postala članica Nata in nato še Evropske unije. Od pridružitve Natu bo v petek minilo 20 let. Danes naše članstvo v severnoatlantskem zavezništvu pogosto jemljemo za samoumevno, ni pa izjema niti razmislek, če je to sploh smiselno in koristno. V tokratni epizodi oddaje Ob osmih sledi pogovor o varnosti vzhodne Evrope, slovenskih pomislekih in (ne)izpolnjevanju zavez ter prihodnosti zavezništva, ki je že zdaj mnogo večje, kot je bilo ob slovenskem vstopu. Gost: John Marshall Callahan, izredni profesor za mednarodne odnose na kolidžu New England v ameriški zvezni državi New Hampshire.

Avtor: Prvi

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.
54. rojstni dan praznuje pevka Mariah Carey, katere vokal obsega 5 oktav. Poslušamo jo v skladbi iz leta 1991 Emotions

Avtor: Anja Rupel

V tretji podjetniški Radiosferi bomo spoznali mladega podjetnika leta 2023, Seudina Softića, direktorja in ustanovitelja podjetja Autotech. Čeprav kot najstnik o podjetništvu ni sanjal, danes uspešno vodi podjetje z 28 zaposlenimi, ki se primarno ukvarjajo z robotizacijo in avtomatizacijo, sledijo pa tudi trendu pametnih tovarn in industrije 5.0.

Avtor: Klara Eva Kukovičič

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Ste vedeli, da je kar polovica medu, ki se prodaja na evropskem trgu, ponarejena? Zato je zelo pomembno, da izberete med, pri katerem je poreklo dobro znano in kakovost zagotovljena. Slovensko čebelarstvo se odlikuje po dobrih praksah in visokih standardih pridelave medu, poznamo tudi tri zaščitene sheme kakovosti na ravni EU: Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo ter Kraški med in Kočevski gozdni med z zaščiteno označbo porekla. Kako izbrati kakovosten med in kako ga pravilno uporabljati, bo v sredinem Svetovalnem servisu povedala Tina Žerovnik iz javne svetovalne službe pri Čebelarski zvezi Slovenije. Vaša vprašanja že zbiramo na e-naslovu prvi@rtvslo.si in spletni strani Prvega.

Avtor: Andreja Čokl

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Dolgoletna generalna direktorica družbe Adria Mobil Sonja Gole se je s prvim marcem upokojila in vodenje enega vodilnih evropskih proizvajalcev počitniških vozil prepustila nasledniku. Ko je pred 28imi leti prevzela vodenje podjetja, je bilo to v slabem finančnem stanju, blagovna znamka Adria je izgubljala vrednost, a so se s sodelavci lotili razvoja novih produktov s poudarkom na kakovosti, inovativnosti in s tem dviga imidža blagovne znamke. Podjetje je zapustila finančno stabilno, z rekordno prodajo in ekipo, ki naj bi podjetju zagotavljalo dodatno rast. Sonjo Gole bo gostja v sredinem Intervjuju pod deseti na Prvem. Pred mikrofon jo je povabil Jože Žura.

Avtor: Prvi

11:00
Poročila

V teh dneh Gospodarsko razstavišče v Ljubljani praznuje 70-letnico obstoja. Nastalo je na pobudo slovenskega gospodarstva in trgovinske zbornice kot profesionalna organizacija za prirejanje sejmov in razstav. Prizorišče, ki ga je v vseh teh letih obiskalo več kot 35 milijonov ljudi, je postalo vodilni prireditveni center v državi. Vse do zgraditve dvorane Tivoli so na njem potekala številna svetovna športna prvenstva. Leta 1956 je imela nacionalna televizija tam postavljen svoj prvi studio, v katerem je nastopal tudi Frane Milčinski - Ježek. Leta 1959 je v dvorani Kupola nastopal znameniti kralj džeza Louis Armstrong, pet let pozneje pa je na Slovenski popevki Marjana Deržaj zapela nepozabno Poletno noč. Tudi v zadnjih letih se na Gospodarskem razstavišču obiskovalcem predstavljajo številna znana imena. Kakšni spomini so še vezani na to lokacijo in s kakšnimi izzivi se v industriji srečanj soočajo danes, bo preveril tudi Prvi, ki se na Gospodarsko razstavišče odpravlja na obisk.

Avtor: Marko Rozman

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Zdravniški sindikat Fides 100 dni po začetku stavke vladi očita nenehne pravne in verbalne pritiske namesto reševanja spora. Nič bliže koncu očitno ni niti stavka uslužbencev upravnih enot. Iz sindikata državnih organov so sporočili, da pogajanja z vlado niso obrodila sadov, razmišljajo celo o zaostritvi stavke. V oddaji tudi:
- Izrael kljub resoluciji varnostnega sveta še siloviteje nad Gazo
- Napoved nemške gospodarske rasti popravljena občutno navzdol
- Na kočevskem Poligonu tehnologij o možnostih njihove uporabe v izobraževanju
- Popoldne bo deževno, ponekod bo tudi zagrmelo

Avtor: Prvi

Nekateri preostali poudarki iz oddaje:
- V Suhi krajini do poletja bo pitno vodo iz vodovoda dobilo še 500 uporabnikov.
- Terapevtske kmetije bi lahko pomagale pri reševanju vprašanja dolgotrajne oskrbe.
- Na Trnovem ob Soči odpirajo novo bivalno enoto varstveno-delovnega centra.
- Je velikim oglasnim panojem v Zgornjesavski dolini odzvonilo?

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Jeseni se bomo na posvetovalnem referendumu predvidoma izrekali o drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem. Ob vse večji porabi električne energije in premalo investicijah v zadnjem desetletju se z odločitvijo o energetski prihodnosti mudi. Kljub temu pa se pojavljajo pomisleki, da ima javnost o tem velikanskem in finančno zahtevnem projektu premalo informacij. O tem, kakšne aktivnosti v zvezi s projektom trenutno potekajo, kaj vse bo znanega do jeseni, kako ga nameravajo pristojni upravljati, kako zagotoviti čim večjo transparentnost in preprečiti zlorabe, v današnji oddaji Studio ob 17.00 z voditeljico Erno Strniša in gosti:

Danijel Levičar, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pristojen za nacionalni jedrski program
Dejan Paravan, generalni direktor Gen energije
Miroslav Gregorič, poslanec Gibanja Svoboda, nekdanji direktor Uprave za jedrsko varnost
Izidor Ostan Ožbolt, ekonomist, poznavalec energetike in član Mladih za podnebno pravičnost

Avtor: Erna Strniša

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Sredi gozda nekdo joka … Zajček, ki nima toplega doma …
Pripovedujeta: Barbara Lapajne in Brane Grubar.
Napisala: Tatjana Kokalj.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2000.

Avtor: Alja Verbole

Pornografija je samo en klik stran. Čeprav ta ni namenjena mladim, jo veliko otrok prvič vidi že v osnovni šoli. Pornografija ne prikazuje resnične spolnosti, pravilno ugotavljajo mladi, ki so v tokratni oddaji Prvič zavrteli flašo resnice in se spominjali, kdaj so sami prvič kliknili na pornografske posnetke oziroma jim jih je pokazal nekdo drug. Pogovarjali so se brez dlake na jeziku, zato naj mlajši od 12 let oddajo poslušajo ob spremstvu staršev ali skrbnikov.

Avtor: Urška Henigman

21:00
Poročila

Za oddajo Sami naši smo nocoj obiskali osnovno šolo Martina Slomška na Vrhniki, kjer so pripravili program z geslom »MI MED DRUGIMI, DRUGI MED NAMI«. Govorili smo tudi s Sendi Bakotić in Vando Velagić, ki sta se pridružili predstavi "Borba" v Mladinskem gledališču. Gostimo tudi Vanjo Macanović iz Avtonomnega ženskega centra, ki nam bo predstavila njihovo kampanjo "Zakuni se u zakon".

Avtor: Prvi

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

Saša Pavček, dramska igralka, pesnica in pisateljica, je v času med epidemijo, ko odrsko ustvarjanje ni bilo mogoče, gledališče ustvarjala na drugačen način. Čas tihote je zapisovala na način lastnega in občega portreta igralke in gledališča, od svojega odraščanja, mladostniških težav, do vstopa na gledališko akademijo in poklicnega vsakdana. Poglavja, ki sestavljajo knjigo Živi ogenj gledališča, vsako posebej izražajo umetničino predanost in sožitje s čarobnostjo odrskih desk, s svojimi igralskimi in režiserskimi kolegi in kolegicami, ter poudarjajo živost gledališča, ki jo redkokdaj opazimo celo v vsakdanjem življenju. Ob svetovnem dnevu gledališča smo zato izbrali poglavji Dober večer, gledališče in O odru in obredu.

Interpretka Saša Mihelčič,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstra Urban Gruden in Matjaž Miklič,
režiserka Špela Kravogel,
urednica oddaje Petra Tanko.
Produkcija 2024.

Avtor: Prvi

Godbe z zgodbo so posvečene enemu najuspešnejših skladateljev glasbe za muzikale. Andrewu Lloydu Webbru, ki je 22. marca praznoval 76. rojstni dan. Andrew je ustvaril 22 muzikalov, zadnjega Pepelka so na oder postavili leta 2021. V svoji zbirki nagrad ima več kot 26. nagrad, tudi oskarja, zlati globus,nagrade grammy in gledališke nagrade Tony. Ker so vsi njegovi muzikali izredno komercialno uspešni, je tudi eden najbogatejših skladateljev na svetu. Čeprav ga mnogi kritizirajo, da je njegova glasba populistična, pa je skrivnost njegovega uspeha prav melodičnost ,ter spretno in obrtniško mešanje različnih glasbenih slogov- od rocka, popa, countryja, do klasične glasbe . V Godbah z zgodbo pa poslušamo nekaj uspešnic iz muzikalov Evita, Jezus Kristus super star, Fantom iz opere Bulvar somraka in Mačke.

Avtor: Anja Rupel

Zadnja sprememba: 28.03.2024 02:55:11

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt