Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 28.3.2024

00:00
Poročila

Gost nočnega klepeta bo nekdanji smučar, pozneje smučarski trener, zdaj pa športni psiholog, predavatelj, učitelj in mentor Matej Lunežnik. Potem bo sledil pogovor z Andrejem Tirškom, upokojenim magistrom elektrotehnike, ki je vse od osnovnošolskih dni v Slovenj Gradcu zapisan glasbi. V tej noči pa bomo predvsem glasbeni – najprej bo z nami skupina Kvatropirci, spomnili pa se bomo še velikana domače glasbene produkcije Aca Razbornika.

Avtor: Matej Štrafela

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila
05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Sodobna družba je prenormirana z zakoni, podzakonskimi akti in odloki; utapljamo se v nepreglednem morju predpisov. Takoj ko gre v politiki, sodstvu in poslovnem svetu kaj narobe, nadrejeni uvedejo nove nadzorne mehanizme. Vsak prekršek družbo opozori, da stvari niso bile dovolj natančno opredeljene, to pa privede do zahteve po okrepitvi nadzora. Praksa vedno znova pokaže, da inšpekcijske službe napol spijo, svoje delo pa opravljajo selektivno in površno; korupcija se kljub vsem ukrepom samo še razrašča. Zakaj množenje zakonov ne prinaša sadov? Ker nihče nikomur ne zaupa. Celo pari, ki naj bi se poročali iz ljubezni, zaradi medsebojnega nezaupanja sklepajo predporočne pogodbe. Družbenega veziva ni več, smo samo še posamezniki, ki bijejo boj, vsak z vsakim. Ni čudno, da se v zrelih letih številni umaknejo v popolno zasebnost, v kateri jim namesto sozakoncev delajo družbo kužki in mucki.
Ta uvod v duhovno misel za veliki četrtek sem naredil zato, da bi pokazal na popolnoma drugačen model odnosov, ki ga je pri zadnji večerji demonstriral Jezus. Njemu in apostolom je bilo tisto noč nedvoumno jasno, da se bliža ura, ko bodo Jezusa prijeli, mu sodili in ga usmrtili. Juda Iškarjot, eden izmed udeležencev omizja zadnje večerje, ga je že izdal; nadaljevanje, prijetje Jezusa, je bilo samo še tehnično vprašanje. Jezus je imel za druženje z apostoli na voljo komaj še nekaj ur. Pričakovali bi, da jim bo dal vsaj osnovna navodila, kako naj po njegovi usmrtitvi nadaljujejo njegovo delo. Toda v roke jim ni dal nobenega besedila svojih naukov, da bi se lahko pozneje, ko ga ne bo več med njimi, sklicevali nanj. Ni jim govoril niti o najosnovnejših obrisih bodoče Cerkve, ki naj bi povezovala njegove učence in vse, ki se jim bodo pridruževali v naslednjih desetletjih in stoletjih. Z vidika modernističnega razmišljanja bi se vprašali, ali se je Jezus v urah, ko se je poslavljal, sploh zavedal, kaj dela. Še kako dobro. Jezus je bolj kot kdor koli drug vedel, da je vse odvisno od bistvenega. O tem bistvenem je sv. Janez zapisal: Ker je Jezus vzljubil svoje, jim je izkazoval ljubezen do konca. Vsakemu posebej je umil noge in nato rekel: Zgled sem vam dal, da bi tudi vi delali tako, kakor sem jaz vam storil. Ljubite se med seboj. V zavesti, da bodo učenci zaradi človeške slabosti to naročilo težko izpolnili, jim je obljubil dar Svetega duha, ki jim bo dal moč za življenje v ljubezni, hkrati pa jih bo učil in spomnil vsega, kar so nekoč skupaj doživeli in spoznali. Kajti samo tam, kjer ljubezen poraja zaupanje, ljudje predpise ponotranjijo in upoštevajo.

Avtor: Milan Knep

06:00
Poročila

Nastavimo na lokalni čas in dopisnike po Sloveniji vprašamo, koliko je ura v njihovem kraju.

Avtor: Marko Škrlj

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Kakšen zanimiv mesec je za nami! Teden možganov je letos postregel s temo možganov in spolnosti in štirim marčnim epizodam, ki smo jim nadeli ime Ščegetanja, smo se tradicionalno pridružili tudi v Možganih na dlani. To je vselej priložnost za povezovanje v ustvarjalna omrežja in to se mi, ker o omrežjih govorimo, zdi še posebno lepo. Tokrat pa nas bo pobožala naša koža. No, pravzaprav – mi bomo pobožali njo! Oddajo pripravlja Mojca Delač.

Avtor: Mojca Delač

Okoljska kriza se poglablja, časa za uresničevanje podnebnih ciljev zmanjkuje. Razburja uvrščanje obnovljivih virov v prostor, hkrati smo se zavezali opuščanju fosilnih goriv in torej zaprtju premogovnika in TEŠ-a. Očitno se bomo še naprej lahko ogrevali na zemeljski plin in drva, koalicija obljublja, da bo v novem energetskem zakonu črtala prepoved vgraditve kotlov na lesno biomaso v nekaterih novih stanovanjskih stavbah. Čemu smo se kot družba pripravljeni odpovedati, da zaščitimo naravo? O zelenih virih torej v današnji oddaji Ob osmih.

Avtor: Prvi

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.

Avtor: Prvi

Radijski kolega Iztok Konc se je v Kliniki na Golniku srečal s specialistom za alergije dr. Petrom Kopačem, govoril pa je tudi z molekularnim genetikom dr. Petrom Korošcem, vodilnim znanstvenikom prelomne študije, s katero je mednarodna skupina raziskovalcev dokazala, da ima do 30 odstotkov pacientov, ki so najbolj alergični na strup ose ali čebele, to so tisti, ki lahko zaradi pika tudi umrejo, v osnovi genetsko motnjo.

Avtor: Iztok Konc

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Ste se kdaj znašli v položaju, ko vas je kateri izmed prostorov v vašem domu nekako dušil? Kljub večkratnim poskusom vam ni nikoli zares uspelo, da bi ga pospravili in uredili. Veselje ob pospravljeni garderobni omari ali kuhinjskih predalih je trajalo le kratek čas. Kako pospraviti enkrat za vselej? Na to bo odgovorila gostja četrtkovega Svetovalnega servisa Tina Markun, certificirana svetovalka po metodi znane japonske mojstrice pospravljanja in urejanja doma Marie Kondo. Čeprav ima sistem korenine na drugem koncu sveta, ga lahko preslikamo tudi v naše okolje.

Avtor: Nataša Rašl

Rubrika predstavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju in novih glasbenih izdajah ter ponuja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Teja Klobčar

10:00
Poročila

Hribi, raziskovanje, vodništvo: gospod Stane Soklič pravi, da ga vse to ohranja mladostnega, zdravega in vedno znova pripravljenega na nove izzive, čeprav na že znanih poteh. "Lahko grem znova in znova na isto pot, pa doživetje nikoli ne bo enako," pravi. Če ga vprašate, kam na potovanje, izstreli "Na Korziko!" Katere poti in hribi so mu še posebno ljubi in kako se je pred tridesetimi leti vse skupaj začelo, pa boste izvedeli v prihodnjih minutah. Gospoda Staneta Sokliča je na pogovor povabila Lucija Fatur.

Avtor: Lucija Fatur

11:00
Poročila

Zdravnik Matjaž Fležar pravi, da je tudi sam že testiral, kako bi lahko s pomočjo umetne inteligence – natančneje: s pomočjo jezikovnega modela ChatGPT – bolnikom postavljal diagnoze. Zadovoljno je ugotovil, da več informacij in podatkov je dal, bolj se je bližal težkim diagnozam, bolj je bil ChatGPT previden in mu svetoval, naj poišče pomoč pri zdravniku. »I am not a doctor (Nisem zdravnik.),« je pogost stavek, kadar ChatGPT odgovarja na medicinska vprašanja. Več v Ultrazvoku. O vlogi umetne inteligence v medicini se je s prof. dr. Matjažem Fležarjem s Klinike Golnik pogovarjal Iztok Konc.

Avtor: Iztok Konc

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Avtor: Prvi

- Brežiška občina je v Arnovem selu obnovila dotrajan namakalni sistem
- V občini Ankaran je znova zaživel program "Starejši za starejše"

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Mineva 20 let, odkar je Slovenija, skupaj s šestimi srednje- in vzhodnoevropskimi državami postala članica zveze NATO. Obletnica je priložnost, da analiziramo prehojeno pot in pogledamo, v kakšni kondiciji je danes zavezništvo. Kateri so glavni izzivi in odprta vprašanja, s katerimi se zveza NATO ukvarja v času, ki ga zaznamuje vojna na vzhodu Evrope? In kako je članstvo vplivalo na preoblikovanje Slovenske vojske? Več v današnjem Studiu ob 17-ih. Gostej voditelja Blaža Ermenca so:

- Dr. Andrej Benedejčič, veleposlanik pri stalnem slovenskem predstvaništvu pri NATO
- Robert Škrjanc, novinar in komentator Radia Slovenija
- Mirko Cigler, nekdanji diplomat in publicist
- Dr. Damir Črnčec, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo

Avtor: Blaž Ermenc

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Kositrni vojak se zaljubi v plesalko iz papirja.
Pravljico pripovedujejo: Janez Hočevar, Uroš Smolej, Zvone Hribar in Ljerka Belak.
Napisal jo je Hans Christian Andersen.
Prevedla Silvana Orel Kos.
Pravljica je bila posneta v studiih Radia Slovenija 2005.

Avtor: Alja Verbole

Glasbeni urednik Tomaž Guček je člane Alpskega kvinteta želel povabiti v prvo izmed živih oddaj iz studia 13. Ker se to zaradi okoliščin to ni izšlo, so se člani ansambla ljubeznivo odzvali povabilu in se nam pridružili v drugi oddaji, ki je bila na sporedu 25. februarja leta 2016. Takratni člani zasedbe: Anita Zore, Mihael Možina, Oto Pestner (ravno takrat se je Alpskemu kvintetu znova pridružil), Franjo Maček, Damir Tkavc, Edi Semeja, Marjan Rojc in vodja ansambla Janez Per so poskrbeli za odlično ozračje v studiu. Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodno-zabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodno-zabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravlja glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

Avtor: Tomaž Guček, Mateja Perpar

21:00
Poročila

29. marca 1874 se je v Kamniku rodil slovenski general Rudolf Maister - Vojanov, ki je pomembno zaznamoval zgodovino Slovencev v 20. stoletju. Manj je znano, da je bil tudi pesnik, strasten zbiralec knjig in prijatelj osrednjih predstavnikov slovenske moderne: Zupančiča, Ketteja in Murna. Ob 150. obletnici rojstva borca za severno mejo, pesnika in generala bomo poslušali pet Maistrovih pesmi in odlomek iz biografskega romana Jožeta Hudalesa z naslovom General.
Oddajo iz leta 1986 je pripravila Živa Emeršič, pesmi je interpretiral Pavle Ravnohrib, odlomek iz romana General Jožeta Hudalesa pa Marko Okorn. Vezno besedilo sta prebrala Eva Janc in Slobodan Kaloper, glasbeno jo je opremil Peter Čare, tonska izvedba Damir Meglič in Zmago Frece, režija Elza Rituper.

Avtor: Prvi

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Pesem v žepu vas danes vabi na potep s slovenskimi kantavtorji. S Koroške nam zapoje in zaigra Milan Kamnik, iz Ljubljane se oglasi kantavtor prekmurskih korenin Balladero, utrinek s Krasa v svojih novih uglasbitvah pesnika Srečka Kosovela prinaša Tinkara Kovač z Big Bandom RTV Slovenija, novo skladbo nam iz Maribora pošilja Bilbi, potep pa zaključimo v letu 1978 pri kantavtorskem prvencu Andreja Šifrerja »Moj žulj«.

Avtor: Teja Klobčar

23:00
Poročila

Na današnji veliki četrtek, ko se krščanski svet spominja Jezusove zadnje večerje, smo pripravili poetična besedila kristjanov iz prvih stoletij po Kristusu, kot so Avguštin, Pavlin Oglejski, Pavlin iz Nole ali Psevdoatanazij in Kvodvultdeus. Naslovili smo jih po prvi pesmi Prudencija iz četrtega stoletja: Ob prižiganju svetilke. V središču vseh besedil v prevodu Mirana Špeliča sta seveda Kristus in prevzetost ob prelomnih dogodkih, ki so spreminjali duše ljudi, pa tudi tok zgodovine. Prvi kristjani so čutili, da so jim še zelo blizu.

Prevajalec je Miran Špelič,
interpret Luka Bokšan,
režija Luka Marcen,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
ton in montaža Matjaž Miklič in Urban Gruden.
Produkcija leta 2022.

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 28.03.2024 17:10:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt