Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 3.4.2024

00:00
Poročila

Radio Ga Ga – nova generacija vsak petek dopoldan razkriva aktualno družbeno-politično dogajanje pri nas in v svetu ter vam postreže s pestrim naborom unikatnih imitacij. S svojo duhovitostjo in ostrim pogledom prinaša zabavo, smeh in razmislek o dogodkih poslušalcem vseh generacij.

Avtor: Prvi

01:00
Poročila

Težav in poti do rešitev je toliko kot ljudi. Svoje zgodbe in izkušnje pripovedujejo invalidi, odvisniki, starši otrok s posebnimi potrebami in tisti, ki so se morali spoprijeti s hudo boleznijo. V oddaji se pogovarjamo tudi o težavah v partnerski zvezi, pri vzgoji otrok in komunikaciji med ljudmi.

Avtor: Lucija Fatur

02:00
Poročila

Radijska oddaja že več kot pet desetletij predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki izražajo slovensko glasbenonarodopisno dediščino, terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Avtorica in urednica oddaje je mag. Simona Moličnik.

Avtor: Prvi

03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Prezgodaj, pravočasno, prepozno. Le kdo še ni okusil pomena te časovnosti. Pravočasnosti je veliko vredna. Nikoli ne povzroča preglavic. Minuta zamujena ne vrne se nobena. Vsi trenutki pa odtečejo in »v iste globočino reke dvakrat se ne potopiš«. Kar je ugotovil že Heraklit. Živel je pred Kristusom, torej pred našim štetjem, kot je slišati v tem »našem« času. Toliko našem, kolikor briše spomin na osebo nekega Ješua – Jezusa, ki je tako zelo prekucnil človekovo pojmovanje, da ne preneha odločanje zanj in ne-zanj, oziroma kar naravnost proti njemu. Kar potrjuje naš čas. Tudi v njem se gibljemo na črti od prezgodaj do prepozno.
Je prezgodaj, bo vse pozeblo, potarnajo pridelovalci, pa če so to prizadevni vrtičkarji ali pa od pridelka povsem odvisni kmetje. Pri njih gre še najmanj za rožice, ki nad žarki so se te zmotile, ampak za preživetje. Kako malo se zmenimo za to, mi potrjuje pomladni dogodek, ko so se vrtčevski otroci na sprehodu zakadili naravnost po majski travi. Na vprašanje, kje bomo dobili mleko, če bodo oni pohodili travo, so v en glas povedali, da v trgovini. Prepočasno, če ne kar prepozno, nam na mnogih ravneh postaja jasno, da kruh na zemlji raste, in da če pade ti na tla, poberi in poljubi ga. To težkó razume rod, ki še ni doživel vsestranskega pomanjkanja.
V šolskem berilu je bila pred leti pomenljiva, če se prav spominjam, makedonska pesem, ki se je nanašala na vojne razmere. Za življenje je šlo. Za telegram s sporočilom, da je na smrt obsojeni oproščen; vesela vest je švignila v eter »brže od munje, a stigla prekasno«. Kolikokrat se je že primerilo kaj podobnega, za kar potem rečemo: usoda. Žal prazen izgovor.
Pravočasnosti je veliko vredna. Povezuje se s skrbnostjo pri delu, ki ga opravljamo. Skrbnost pa z našim odnosom do ljudi in stvari. Z odlašanjem si lahko nakopljemo krivdo. Odlašalcev pa ni tako malo. Bom pozneje, pravijo, saj je še čas. Jutri, po špansko manjana, kar pomeni – nikoli. Obljubimo navadno kar hitro. Da obljuba dela dolg, so me učili že kot otroka; nanj pa preveč radi pozabimo.
Mogoče spadamo med večne zamudnike v službo, v šolo, k maši. Pravočasnost je odlika. Pa saj smo radi odlični … mar ne?

Avtor: Berta Golob

06:00
Poročila

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45.

Avtor: Prvi

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Danes bi morda za nekaj minut lahko spremenili ime naše kulinarične oddaje, saj gremo namesto pod pokrovko, 30 m pod zemljo. Tam so opuščeni in zdaj tudi že primerno opremljeni rovi italijanske karavle, v katerih zorijo siri Golden Ring - Posebneži s Sinjega vrha nad Ajdovščino. Vsaj malo nenavadna pa je tudi zgodba o njihovem nastanku s podnaslovom »ko slikar postane sirar«. Ana Skrt se je pogovarjala z Davidom Ličnom in Kristjanom Vidmarjem. Zgodbo o posebnih sirih zdaj znova slišimo v ponovitvi oddaje.

Avtor: Ana Skrt

Ta konec tedna so bile v Turčiji lokalne volitve, ki so v največjih mestih – Carigradu in Ankari – prinesle poraz Stranke za pravičnost in razvoj predsednika Erdoganaa. Kaj to pomeni za razmerja moči v turški politiki in za prihodnost države, bomo danes ugotavljali v oddaji Ob osmih z nekdanjim veleposlanikom v Turčiji dr. Milanom Jazbecem.

Avtor: Matej Hrastar

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:30
Radiosfera

Radiosfera so zgodbe, pogledi, razgledi, spomini, potovanje, znanost, tehnologija, kultura, dediščina, šport, glasba, zabava. Svet, ki ga ujame Prvi jutranji program.

Avtor: Prvi

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

To nedeljo, 7. aprila, obeležujemo svetovni dan zdravja. Številne koristi za ohranjanje zdravja in preprečevanje bolezni ima redna telesna dejavnost. Kako v svoj vsakdan vključiti več gibanja, telovadbo, hojo in tek? Zakaj je koristna skupinska vadba? Kako začeti s tekom? V sredinem Svetovalnem servisu med deveto in pol deseto na Prvem nas bo k hoji, teku in gibanju spodbujal profesor športne vzgoje in tekaški trener Urban Praprotnik.

Avtor: Jana Bajželj

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Gostja oddaje Intervju bo pravnica, univerzitetna profesorica, dvojna častna doktorica Vesna Rijavec. Predavateljica in prodekanica za mednarodno dejavnost mariborske Pravne fakultete je ob koncu letošnjega januarja prejela častni doktorat Univerze v Uppsali na Švedskem. To je zanjo drugo takšno znamenje akademske časti, prvi častni doktorat ji je podelila Univerza v Gradcu. Častni doktorat v Uppsali je Vesna Rijavec prejela za vodenje več evropskih primerjalnih raziskovalnih projektov, predvsem na področju civilnega procesnega ter mednarodnega zasebnega in procesnega prava.

Avtor: Stane Kocutar

11:00
Poročila

Po Sloveniji že nekaj let nastaja transverzala pravljično-doživljajskih poti v naravi, ki družinam in otrokom naravo in kulturo ter lokalne posebnosti približajo z zgodbo in pristna doživetja. Vse poti ponujajo nekajurno doživetje za družine in skupine otrok, ki iščejo priložnost za gibanje v naravi in sproščeno, otrokom prilagojeno spoznavanje novih krajev in njihovih posebnosti. Na velikonočni ponedeljek so odprli še eno takih poti, tokrat v slovenski Istri, poimenovali pa so jo Velikani Istre. Za Prvi na obisku sta se tja odpravila Damjan Rostan in Andreja Čokl.

Avtor: Andreja Čokl

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Avtor: Prvi

Drugi poudarki iz oddaje:
-Pri Dekanih bi postavili samostoječo fotonapetostno elektrarno, a domačini imajo pomisleke
- Zgornja Gorenjska in dolina Soče v pričakovanju novega zakona o gostinstvu, ki naj bi več pristojnosti prinesel tudi občinam
- Vilinski mojstri so napolnili mestno knjižnico v Kranju

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Bodo pravice iz zakona o dolgotrajni oskrbi sploh dostopne? Prve pravice do oskrbovalca družinskega člana še vedno ni možno uveljaviti, ker informacijski sistem še ne deluje. Kaj bo torej z ostalimi pravicami, denimo z oskrbo na domu ali institucionalno oskrbo, če mreža še ni vzpostavljena, pomanjkanje kadra pa zbuja skrb? Se sistem razkraja, namesto da bi dobili več? O tem v Studiu ob 17.00 z voditeljico Alenko Terlep in gosti:
Luka Omladič, državni sekretar na Ministrstvu za solidarno prihodnost,
Tatjana Milavec, sekretarka skupnosti za socialno delo,
Valerija Lekić Poljšak, predsednica Skupnosti socialnih zavodov.

Avtor: Prvi

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Nekega dne je Kukavček pozabil na kukanje.
Pripoveduje: Nina Valič.
Napisala: Becky Bloom. Prevedla: Mojca Mandeljc Pengov.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2006.

Avtor: Alja Verbole

So stvari, za katere si vsi želimo, da jih nihče ne bi doživel niti prvič. Spolno nasilje je gotovo nekaj takšnega, a žal so mladi, ki so se srečali na snemanju oddaje, doživeli tudi to. Kako so se soočali s težkimi izkušnjami, kje iskati pomoč in kako postaviti meje, je le nekaj vprašanj, na katera so odgovarjali. Bili so iskreni in brez dlake na jeziku, zato je oddaja primerna za osebe, starejše od 12 let. V tem delu bomo torej obravnavali spolno nasilje, zato lahko slišano sproži spomine na travmatične izkušnje. Oddajo zato poslušajte takrat, ko imate ob sebi podporo, ki jo potrebujete. Podkast Prvič pripravlja Urška Henigman.

Avtor: Urška Henigman

21:00
Poročila

V oddaji Sami naši na Prvem nocoj gostimo glasbenika Tomislava Đudarića - Đutka, ki je lani izdal svojo drugo studijsko ploščo s skupino Plodovi zemlje. Pogovorili smo se tudi z magistrom Platorjem Gashijem, ki je v albanski javnosti znan kot pisatelj, glasbenik in jezikoslovec. Manj znano je, da je tudi lektor za albanski jezik na univerzi v Münchnu. Na začetku oddaje pa Jurica Pavičić, priznani hrvaški pisatelj in publicist, ki je pripovedoval o svoji knjigi ‘Knjiga o jugu’, v kateri turizem označuje za »poljub smrti«.

Avtor: Ivana Stipić Lah, Anja Karović Guzelj, Vesna Hrdlička Bergelj, Alma Bejtullahu

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

Ada Škerl je ena izmed slovenskih pesnic, ki je javnost žal ne pozna tako kot pesnike legendarne zbirke Pesmi štirih: Kajetana Koviča, Janeza Menarta, Toneta Pavčka, Cirila Zlobca. Ti naj bi v času zapovedanega socialističnega realizma znova uvedli intimizem v liriko, čeprav je Ada Škerl knjigo osebnoizpovednih pesmi Senca v srcu objavila štiri leta pred njimi. Po njej so padali udarci "režimskega biča", kot je sama zapisala, ena izmed posledic pa je bilo dejstvo, da je za življenja izvrstna pesnica in prevajalka objavila samo tri pesniške zbirke za odrasle: poleg Sence v srcu še knjigo Obledeli pasteli in Temna tišina.
Deset let po njeni smrti je v zbirki Kondor Mladinske knjige izšla knjiga z naslovom Speči metulji, v njej so zbrane vse njene pesmi, tudi sto pesmi iz zapuščine. Iz velikega dela opusa Ade Škerl smo izbrali nekaj pesmi, ki jih na radijskih valovih še nismo slišali.

Igralka Vesna Jevnikar,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
režiserka Saška Rakef,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.
Posneto leta 2024.

Avtor: Prvi

Rdeča nit oddaje Godbe z zgodbo so skladbe, ki smo jih radi poslušali v 80. letih prejšnjega stoletja. Znana kot desetletje presežka, so osemdeseta poleg nove zvočne podobe in novih glasbenih zvrsti, prinesla tudi vizualno podobo. Glasba se ni več samo poslušala, temveč z pojavom Mtv-ja tudi gledala. Glasbenikom je podoba oz. njihov image postala bolj pomembna kot kdaj koli prej. Zunanja podoba je bila odraz glasbe, ki so jo ljudje poslušali. Pa ni glasba vplivala samo na modo, temveč na celoten slog življenja.V 80. je vsak poslušalec lahko našel nekaj, kar mu je bilo všeč. Od indie glasbe, stadionskega rocka, hip hopa, acid housa, nove romantike in zametkov fantovskih skupin. V Godbah z zgodbo med drugim poslušamo skupine Dire Straits, Duran Duran, Simple Minds, Bon Jovi, INXS, Soul to soul, pa tudi Princea …

Avtor: Anja Rupel

Zadnja sprememba: 03.04.2024 17:10:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt