Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 13.7.2022

00:00
Poročila

Kdaj ste nazadnje napisali pismo? Tako z nalivnikom na list papirja namesto na tipkovnici in zaslonu? Kdaj ste nazadnje dobili pismo? Tako, ki ga je poštar dal v nabiralnik, ne da bi pozvonil, saj ni bilo uradno. Kulturo pisanja pisem je zamenjala elektronska pošta, za hitro komunikacijo so v rabi kratka elektronska sporočila. Samo en klik in besede v hipu priletijo do naslovnika. Včasih so pisma potovala dolge dneve in tedne, čas med njimi pa je bil izpolnjen s pričakovanjem in hrepenenjem. Pisma prijateljem, pisma domačim, pisma najdražjim. Po čem sta hrepenela Felicita Koglot in Franc Peric v pismih, ki so v tridesetih letih prejšnjega stoletja potovala med Aleksandrijo in vasico Bilje? O čem je konec devetnajstega stoletja Friedrich Nietzche pisal pisateljici, filozofinji in psihoanalitičarki Louise Andreas-Salomé? Pa pisma med Silvo Ponikvar in Karlom Destovnikom Kajuhom, ki so se tihotapila med okupirano Ljubljano in partizanskimi gozdovi? Vstopamo v daljna dopisovanja. Obzirno in spoštljivo.

Avtor: Nada Vodušek

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Se spomnite, kako je bilo, ko ste bili še otroci?
Ko ste živeli v svetu, v katerem so bili edini resni problemi črke in številke … in pozneje računi, formule, enačbe, neznanke … gravitacija … fotosinteza, evolucija, revolucija … zemljepisna širina, zemljepisna dolžina … pa pravopis in lepopis …
Ko niste imeli težav z Miklavžem, birmo, župnikom, papežem, Cerkvijo …
Ko so se vam zapovedi zdele čisto v redu… celo nujne mogoče?! ...
Potem pa ste kar na lepem vse prerasli, šolo zamenjali za službo, se sami sebi zazdeli neverjetno pomembni … S Cerkvijo, s papežem, z zapovedmi naredili tako kot z Miklavžem … in se preselili v svet, v katerem se ne znajdeš več brez urnika in garmina.
Svet resnih in zaskrbljenih obrazov, ki si ne znajo več predstavljati, kako je, če se ne mudi, in kako diši v večernem mraku, preden začne snežiti.
Svet težkih in tujih besed, iz katerega so računalniki in telefoni pregnali pesmi in pravljice.
Svet uspešnih in lepih, v katerem se ne posluša, ampak le ocenjuje, v katerem se ne popravlja, ampak le zamenja …
Svet modrih in razumnih, v katerem se vse premeri, stehta in zapiše v razpredelnice …
Modri in razumni… Tako je Jezus imenoval učene in pametne, slavne in bogate in kar jih je še te vrste … nadute in vase zagledane …
Živijo v svetu, v katerem ni prostora za Boga, ki se ga ne da zamenjati, ki ga je treba poslušati in se njegove Ljubezni ne da izmeriti in opisati …
Ni prostora za Boga, ki ga ne moremo spraviti v razpredelnice, predalčke in škatle …
To je svet, v katerem ne znamo več v štirih potezah spraviti slona v hladilnik! (Saj veste, no: Kako spravite v treh potezah žirafo v hladilnik? Odprete vrata, spravite žirafo na poličko in zaprete vrata. In kako spravite slona v štirih potezah v hladilnik? Odprete vrata, vzamete ven žirafo, date noter slona in zaprete vrata. Čisto preprosto!)
In tako Bog čaka kot slon pred hladilnikom, ker si, modri in razumni, kot smo, ne znamo več predstavljati … ker ne verjamemo … ker ne verujemo …

Ali veste, kako spravite Boga z eno potezo v svoje življenje, v svoje srce? Čisto preprosto! Odprete srce … Odprete srce!

Avtor: Gregor Čušin

06:00
Poročila

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45.

Avtor: Andreja Gradišar

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Ste bili že kdaj v restavraciji, gostilni, bistroju, ki ima t. i. odprto kuhinjo? Torej v takem, v katerem hrano pripravijo pred vašimi očmi oz. v prostoru, v katerem tudi obedujete? Enega takih manjših prostorov lahko najdete tudi v slovenski Istri, natančneje, v Kopru. Tina Lamovšek je za oddajo Pod pokrovko obiskala Kulinarični študio.

Avtor: Tina Lamovšek

08:00
Poročila

Pogosta težava, ki se pri nekaterih pojavi že po petdesetem letu starosti, je obraba sklepnega hrustanca ali osteoartroza. Prizadeti so lahko vsi sklepi, tako majhni – na primer sklepi med prsti in vretenci – kot veliki – kolena, kolki. Sklep zelo boli, je slabše gibljiv, lahko otrdi. Bolniki z napredovalo osteoartrozo čutijo bolečine tako pri obremenitvi sklepa kot tudi v mirovanju. Kakšna je prva pomoč? Katere možnosti zdravljenja so na voljo? Kdaj pa je potrebna operacija? Podrobneje v Svetovalnem servisu. Pišite ali pokličite v živo. Na vprašanja bo odgovarjal ortoped mag. Andrej Prlja iz Splošne bolnišnice na Jesenicah.

Avtor: Iztok Konc

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:42
Obvestila
09:00
Poročila
10:00
Poročila

V Intevrjuju na Prvem lahko slišite pogovor s prejemnikom Borštnikovega prstana, igralcem Ivom Barišičem. Barišič je bil vseskozi član igralskega ansambla novogoriškega gledališča, eden najpomembnejših stebrov njegovega razvoja, v strokovni utemeljitvi Borštnikovega prstana pa sta med poudarjenimi potezami njegovega gledališkega ustvarjanja ključni popolna predanost in odprtost. S priznanim igralcem, ki je v zadnjem obdobju postal prepoznaven obraz slovenskega filma, se je pogovarjal Rok Bozovičar.

Avtor: Rok Bozovičar

11:00
Poročila

V Laškem se lahko pohvalijo s skoraj 200-letno tradicijo, ki jo že več desetletij zaznamujejo s praznikom piva in cvetja. Številke potrjujejo, da gre za največjo festivalsko prireditev v Sloveniji, ki ima ob tem tudi najdaljšo tradicijo. Na njej se po pravilu predstavljajo trenutno najbolj priljubljeni domači glasbeniki, obiskovalci pa na dogodku spoznavajo tudi dediščino in stare običaje tega predela države. Kako gredo priprave na že 57. praznik piva in v cvetje odetega Laškega, bo preveril tudi Prvi, ki se tja odpravlja na obisk.

Avtor: Marko Rozman

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Avtor: Prvi

Drugi poudarki:
- Zaposleni in stanovalci Doma na Krasu se bodo s festivalom postavili po robu predsodkom do ljudi z motnjami v duševnem razvoju
- Pešci in kolesarji na Pragerskem bodo morali pri nivojskem prečkanju tirov potrpeti do oktobra
- Celje pripravljeno na velik dogodek - gasilsko olimpijado. Kako se na tekmovanje pripravljajo dolenjski gasilci?
- V Sloveniji je več kot 200 planin, na katerih se pase živina. Obiskali smo pastirja in njegovo pomočnico na Hruščanski planini

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Smo na pragu novega vročinskega vala, najhujšega letos, že v prihodnjih dneh naj bi se živo srebro dvignilo tudi do 40 stopinj Celzija. Razmere so skrb zbujajoče. Zahodni del Slovenije je že popolnoma izsušen. Kakšna bo škoda v kmetijstvu? S katerimi tehnologijami bomo bolj racionalno in učinkovito koristili dragoceno vodo? Zakaj smo po deležu namakanih njiv na repu evropskih držav ? Kako bomo ob novi realnosti ukrepali danes in kako jutri? O tem v Studiu ob 17ih: kmetijska ministrica Irena Šinko; Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije; Andreja Sušnik iz Agencije za okolje in Marina Pintar z Biotehniške fakultete. Voditeljica oddaje je Jernejka Drolec.

Avtor: Jernejka Drolec

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Včasih vendarle ni tako slabo, če si majhen.
Pravljico pripoveduje Gregor Čušin.
Napisal jo je Tomo Podstenšek.
Posneta je bila v studiih Radia Slovenija leta 2013.

Avtor: Alja Verbole

V tokratnem Gymnasiumu se nam bodo pridružili dijaki srednje šole Vena Pilona iz Ajdovščine. Govorili bomo o projektu Erasmus+ mobilnost, ob pomoči katerega je letos dvotedetnsko praktično usposabljanje v litovskih, italijanskih, španskih in portugalskih vrtcih opravljalo kar 47 dijakinj in dijakov programa Predšolska vzgoja.

Z nami bodo:

•\tAna Jurca,
•\tUrška Bučinel,
•\tErna Štemberger
•\tin ravnatelj Andrej Rutar.

Oddaja je pripravljena ob finančni podpori Evropske unije.
Za vsebino je odgovorno uredništvo in ne izraža nujno stališč Evropske unije.

Avtor: Gašper Stražišar

21:00
Poročila

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

Nokturno sestavlja devet pesmi Marije Dolinar (psevdonim) iz cikla Hribovske neveste; pesmi (izšle so leta 2015 v zbirki Soloples za neveste pri založbi Sanje)) so groteskne podobe temnih strani življenja na podeželju. Nikar ne zamudite odličnega Nokturna.

Režiserka: Ana Krauthaker
Interpretka: Vesna Jevnikar
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina
Mojster zvoka: Nejc Zupančič
Urednik: Marko Golja

Avtor: Prvi

Oddaja Godbe z zgodbo bo posvečena ustvarjalnosti enega najbolj znanih italijanskih skladateljev filmske glasbe Ennia Morriconeja. Morricone je v svoji več kot 60 let trajajoči karieri napisal glasbo za vrsto filmskih uspešnic in sodeloval z režiserji, kot so Sergio Leone, Brian De Palma, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Pedro Almodovar, Oliver Stone in drugi. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, tudi z dvema oskarjema. Čeprav velik del njegovega ustvarjanja sestavljajo klasična dela, pa se je v glasbeno zgodovino zapisal z nepozabno glasbo, ki jo je napisal za filme.

Avtor: Anja Rupel

Zadnja sprememba: 13.07.2022 12:50:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt