Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 15.7.2022

00:00
Poročila

V nočnem obisku boste slišali ponovitev prve epizode oddaje Med šestimi strunami, v kateri smo gostili kitarista, skladatelja, aranžerja in glasbenega pedagoga Marka Mozetiča - Moza. Njegove skladbe izvajajo številni priznani domači in tuji glasbeni ustvarjalci. Kitarsko pot je začel pod taktirko profesorja Antona Črnuglja, sklenil pa jo je na konservatoriju za glasbo v Celovcu, kjer je diplomiral tako iz jazzovske kot tudi klasične kitare. Pozneje je obiskoval študij kompozicije in produkcije na priznanem Berklee College of Music v Bostonu. Svoje kitarske izkušnje prenaša tudi na mlajše generacije, v ta namen je izdal tudi štiri zbirke kitarskih skladb, ki jih mladi talenti izvajajo na glasbenih tekmovanjih.
Mozo je spregovoril o svoji glasbeni poti, tehniki igranja, razmišljanjih o glasbi, kitari, življenju in delu.

Avtor: Andrej Prezelj

01:00
Poročila
02:00
Poročila
02:10
Ponovitev
02:35
Ponovitev
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Čeprav imamo vsi prijatelje in radi preživljamo svoj čas v njihovi družbi, verjetno le redko razmišljamo o bistvu prijateljstva. V antiki pa je bila to tema, ki se je v filozofskih spisih pojavljala razmeroma pogosto in nič nenavadnega ni, da jo najdemo tudi pri Aristotlu, starogrškem filozofu iz 4. st. pr. Kr., ki je prijateljstvo povezoval z vrlino in srečo. O prijateljstvu tako razpravlja kar v dveh knjigah svoje Nikomahove etike in pravi, da je »za življenje neogibno potrebno. Nihče si ne bi želel živeti brez prijateljev, tudi če bi mu bile na voljo vse druge dobrine tega sveta.« Aristotel torej vidi v prijateljstvu neko posebno vrednost oziroma vrlino, po kateri hrepeni vsak in brez katere si sploh ne bi mogel predstavljati svojega življenja.
V nadaljevanju ugotavlja, da obstajajo tri oblike prijateljstva. Prvo je prijateljstvo iz koristoljubja, vendar taki ljudje »ne ljubijo svojih prijateljev zaradi njih samih, ampak po tem, kolikor lahko z njihovo pomočjo dosežejo neko dobrino« - nekoga imajo radi zaradi lastne koristi oziroma blaginje. Podobno je v primeru, ko smo naklonjeni zaradi nekega prijetnega občutja in zabave: »ljudje, ki si laskajo in dobrikajo, ne ljubijo drug drugega takšnega, kakor je v resnici, ampak le kolikor je kdo komu zabaven in prijeten,« zapiše Aristotel. Obe vrsti prijateljstev sta tako po njegovem mnenju nujno plod naključja in ne moreta trajati, saj osebe ne cenimo takšne, kakršna je v resnici, pač pa je njena vrednost merjena po koristnosti oziroma prijetnosti, ki nam jo nudi. Ko pa jih enkrat nimamo več za prijetne ali koristne, se hitro razdre tudi naše prijateljstvo z njimi.
Kakšno pa je potemtakem pravo in trajno prijateljstvo? Aristotel trdi, da nastopi med »dobrimi, to je med tistimi, ki so si podobni v vrlini.« Podobnost je torej ključni temelj za trajne odnose, »kajti vsakemu človeku so prijetna tista dejanja, ki so njemu lastna ali vsaj podobna,« je prepričan Aristotel. Najbolj popolno in najbolj žlahtno prijateljstvo pa se zanj razvije med dobrimi ljudmi – dober človek je namreč »dober nasploh in dober do svojega prijatelja,« pravi Aristotel. Dalje takšni ljudje drug drugemu pristno »želijo dobro, ker so sami dobri«, prijatelja imajo »radi zavoljo njega samega, ne pa zaradi neki slučajnih okoliščin,« to vez vzdržujejo trajno, saj je tudi njihova vrlina nekaj trajnega, poleg tega pa imajo v sebi željo po skupnem življenju. Aristotel meni, da je prav slednje temeljni kriterij pravega prijateljstva, saj verjame, da »skupno življenje ni možno med ljudmi, ki si niso prijetni in drug drugega ne razveseljujejo.«

Avtor: Polonca Zupančič

06:00
Poročila

Zabaviščni parki se sicer zdijo moderna oblika zabave, a zametki segajo v sredino 19. stoletja, ko so ob koncih tedna - izključno za zabavo - ljudje najemali železnico za prevoz premoga in se spuščali po hribu navzdol. Danes so zabaviščni parki bolj prefinjeni in tematski, so adrenalinski, pustolovski in fantazijski, vsi pa beležijo ogromno število obiskovalcev. Eden izmed rednih je tudi Grega Jug, ki je obiskal Petek brez pravila. Tudi z namigi kot je naslednji: najboljši sedeži na vlaku smrti so zadnji.

Avtor: Nadia Petauer

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

08:00
Poročila

Nova ureditev, po kateri je mogoče z vozniškim dovoljenjem kategorije B voziti tudi skuterje oziroma motorna kolesa s prostornino motorja do 125 kubičnih centimetrov, se je v nekaterih državah izkazala za smiselno z vidika učinkovitosti, okretnosti in cenovne dostopnosti. Kakšna pa je ta ureditev na področju varnosti? Kako velika je razlika v primerjavi z motornimi kolesi s prostornino do 50 kubičnih centimetrov, ki smo jih z izpitom kategorije B lahko vozili do zdaj? Je 6 ur usposabljanja za vožnjo dovolj? Na ta in druga vprašanja bo v oddaji Svetovalni servis odgovarjal Manuel Pungertnik, vodja AMZS Šole vožnje in inštruktor varne vožnje. Pokličite nas ali nam pišite preko obrazca na spletni strani Prvega.

Avtor: Jure K. Čokl

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:42
Obvestila
09:00
Poročila
10:00
Poročila
11:00
Poročila

Sobotno branje govori o knjigah na poseben način. Pripoveduje o konkretni knjigi – leposlovni, poljudno-znanstveni ali strokovni – in njenem širšem kontekstu, o dogajanju na literarnem prizorišču in njegovih lavreatih. Za ljudi, ki berejo. Za ljudi knjige.

Avtor: Prvi

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Ekonomsko-socialni svet se je danes po več kot enem letu znova sešel. Sindikati, delodajalci in predstavniki vlade s premierom Robertom Golobom na čelu so obudili socialni dialog. Cilj je poiskati širši družbeni konsenz ter čim boljše rešitve. Golob je ob tem poudaril, da bo treba skrajšati nekatere postopke, a ne z namenom, da bi kogar koli izključevali, ampak zaradi nujnosti hitrega ukrepanja. Ob tem je navedel področje energentske in prehranske draginje ter zdravstva.

Preostale novice: Odstranjevanje žice na meji s Hrvaško kot simbol nove smeri migracijske politike. Negotovi dnevi v italijanski politiki: iskanje poti za izhod iz vladne krize. Uporaba pitne vode na Obali prepovedana tudi za kmetijstvo.

Avtor: Prvi

Drugi poudarki:
- Na Rogli jih veselí dodeljena denarna pomoč, z njo bodo med drugim postavili novo 6-sedežnico
- V Izoli še več odpadkov pod zemljo
- Posavska speča lepotica, grad v Podčetrtku, je z obnovo zaživel na novo

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

NAPOVED:
Vsak pogled v vesolje bi v nas moral sprožiti misel, kako majhen je v resnici naš planet. Ki pa je kljub temu edini dom, ki ga imamo in ki nam omogoča preživetje – če le ne bomo vsega pokvarili mi sami. Podnebna kriza je namreč dejstvo, s katerim se moramo sprijazniti in v okviru katerega sta nov vročinski val in huda suša v Evropi le delček njegovih posledic. Še vedno pa lahko vplivamo na to, kako hude bodo te posledice. Ob tem zavedanju so dnevnopolitična vprašanja v resnici nepomembna.

Avtor: Špela Novak

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Ob vse pogostejših motnjah glede dobave plina iz Rusije v Evropo države pospešeno sprejemajo protikrizne ukrepe in iščejo alternative. Kakšne so možne pri nas? Kaj pomenijo novi ukrepi glede cen elektrike? Kako plodni so lahko dogovori o pomoči iz drugih držav? Kakšna je bera državnega zbora tik pred parlamentarnimi počitnicami? Zakaj je Slovenija na tnalu v Evropskem poročilu o vladavini prava? Kako poteka odstranjevanje ograje na meji, pa tudi o presenečenjih na Dirki po Franciji v Tedenskem aktualnem mozaiku s Heleno Lovinčič.

Avtor: Helena Lovinčič

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Koliko različnih vrst! Vseh barv, vseh okusov in najopojnejših vonjav …
Pripoveduje: Primož Pirnat.
Napisala: Lidija Gačnik Gombač.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2013.

Avtor: Prvi

Stečki, nagrobni spomeniki, kamni, za katere je nekdaj veljalo, da so del pogrebne kulture bogomilov, v resnici pripadajo zelo mešani tradiciji kulturno, etnično in versko zelo pestri in pluralni družbi, ki je živela na področju zahodnega Balkana od 12. do 16. stoletja, predvsem na ozemlju Bosne in Hercegovine. Poleg tega, da ta fenomen, ki v tistem obdobju težko najde par kje drugje v Evropi, prepleta različna izročila, je veliko različnosti tudi v podobah nagrobnikov. Strokovnjaki različnih področij, zgodovinarji, arheologi, krajinarji, umetnostni zgodovinarji, geologi in drugi ugotavljajo tudi širino in prepletenost »estetskega izražanja, pisave in jezikov«, kot so zapisali sodelujoči v mednarodnem projektu Dežela stečkov: multikulturna družbena slika srednjeveške Hercegovine, v katerega so vključeni tudi raziskovalci z ZRC SAZU v Ljubljani. Magda Tušar se je na daljavo pogovarjala z dr. Sašo Čaval, arheologinjo, ki projekt tudi vodi (med drugim dela na Univerzi v Stanfordu iz San Francisca, trenutno pa je na Mavriciju), in z dr. Lucijo Grahek, arheologinjo z ZRC SAZU.

Avtor: Magda Tušar

21:00
Poročila

V sklopu naše poletne serije portretov Slovencev, ki so svoj pečat pustili tudi v tujini, kot prvo predstavljamo Barbaro Hanuš. Ljubljančanka, v 70-ih letih dijakinja gimnazije Poljane, v začetku 80-ih študentka in diplomantka, nato pa profesorica slovenščine in pedagogike, dolgoletna učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Republiki Srbski, zunanja urednica revij Ciciban in Cicido, knjižničarka, pisateljica knjig za odrasle in otroke, avtorica slikanic, beril za osnovno šolo. Barbara Hanuš je velika prijateljica otrok in izjemno prijetna sogovornica, ki si prizadeva za medkulturni dialog. Barbaro Hanuš je pred mikrofon povabila Živa Trček.

Avtor: Živa Trček

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

Richard Swartz, leta 1945 v Stockholmu rojeni novinar, esejist in pisatelj, je bil dolga leta dopisnik iz Vzhodne Evrope za švedski časopis Svenska Dagbladet s sedežem na Dunaju. Pisal je tudi za druge evropske časopise in se uveljavil kot odličen poznavalec duhovnih in političnih odnosov med Vzhodom in Zahodom. Njegovo najbolj znano delo, zbirka kratkih zgodb "Room service" je nekakšen literarni portret Vzhodne Evrope v tranziciji. Iz te zbirke smo za nocojšnji Literarni nokturno izbrali zgodbo z naslovom Gospod doktor.

Prevajalka: Sara Grbović
Interpret: Gregor Gruden
Režiserka: Ana Krauthaker
Glasbena opremljevalka: Tina Ogrin
Tonski mojster: Matjaž Miklič
Urednica oddaje: Staša Grahek
Leto nastanka: 2015

Avtor: Prvi

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 15.07.2022 13:05:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt