Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 10.2.2023

00:00
Poročila

Po vrnitvi s turneje po Argentini, na kateri je imel številne solistične koncerte za tam živeče Slovence, se mu je porodila ideja o samostojnem nastopu: koncertu s klavirjem. Začel je novo pot, ki pomeni odmik od njegovega dosedanjega glasbenega ustvarjanja. Glasbenik poskuša pop postaviti na tirnice klasične, simfonične glasbe. V tem glasbenem slogu nastajajo tudi njegove nove pesmi, prepojene z romantiko in čustvi. Na nočni obisk pride Primorec Gianni Rijavec, z njim se bo malo po polnoči pogovarjal voditelj Andrej Hofer.

Avtor: Andrej Hofer

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Izpraševanje vesti je dnevno opravilo razumnega, odgovornega, bogaboječega človeka.
Ker namreč nosimo v sebi kompas srca, naj bi vedeli, naj bi nas zanimalo, kje smo.
Ali hodimo po čistini pravičnosti ali se pogrezamo v goščavo greha?
Se nam izrisujejo rajska obzorja ali podobe najrazličnejše nesreče?
Ali nam vest očita nezvestobo ali nas pomirja, ker smo ravnali po zapovedih nebes?
Izpraševanje vesti je pogoj za to, da imamo v sebi življenje; možnost za spreobrnjenje, kadar duša obtožuje, da smo se pregrešili zoper Boga, bližnjega in samega sebe.
Takrat se zavemo, da hodimo po stranpoteh.
Ne ljubimo Stvarnika – kot je zapovedano – z vsem srcem, vso dušo in vsem mišljenjem.
Kajti če bi ga, ne bi skrunili njegovega imena.
Spoštovali bi Gospodov dan, očeta in mater.
Ne bi ubijali, prešuštvovali, kradli.
Ne bi pričali po krivem ali si želeli svojega bližnjega žene, blaga.
Vsega tega ne bi počeli, ampak bi živeli iz resnice čiste misli in pravičnega dejanja, ker bi brezpogojno ljubili Boga.
Ni torej mogoče imeti neobtežene vesti, če ni volje do ljubezni – do Stvarnika, Odrešenika in Zveličarja sveta.
Ker smo ustvarjeni po Njegovi podobi, je naša vest docela zanesljiva in dovzetna za najmanjše tresljaje, ki bi nas utegnili prizadeti.
Vest nikoli ne zataji.
Je brezprizivna, ker je resnicoljubna.
Kot ogledalo duše vrača človeku resnično podobo o njem samem.

Avtor: Peter Millonig

06:00
Poročila

V soboto bomo obeleževali Mednarodni dan enotne evropske številke 112. V Petku brez pravila smo se postavili na obe strani: na stran klicateljev in operaterjev. Kateri podatki so pomembni in kaj se zgodi, ko je klicatelj preveč paničen in ga je potrebno "resetirati"?

Avtor: Nataša Rašl

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

08:00
Poročila

Šest let so stari otroci, ko začnejo obiskovati 1. razred osnovne šole v Sloveniji. Februarja šole po državi organizirajo vpise in starše seznanjajo z nadaljnjimi postopki. Tudi s tem, kako otroka prepisati v drugo šolo ali odložiti vpis za leto dni. O vpisu v osnovno šolo bomo govorili tudi v petkovem Svetovalnem servisu. Na vaša vprašanja bo odgovarjal Boris Zupančič, vodja sektorja za osnovno šolstvo na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje.

Avtor: Andreja Gradišar

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:42
Obvestila
09:00
Poročila

Rubrika predstavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju in novih glasbenih izdajah ter ponuja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Sašo Hribar, Tilen Artač, Jure Mastnak, Nejc Mravlja, Valentina Plaskan, Aleksander Pozvek in Marko Cirman, strokovnjaki za nepredvidljiva presenečenja, se vsak petek vračajo v studio Prvega. Neugnani, nepredvidljivi, neizprosni, neodvisni in neponovljivo izvirni satiriki in imitatorji vam dajejo priložnost za kritičen in vedno aktualen skok v konec tedna. V petek po 10.00 na Prvem.

Avtor: Prvi

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Bruselj zapušča brez zagotovil, da bodo zahodne zaveznice Kijevu namenile tudi bojna letala. Francoski predsednik Emmanuel Macron sicer ne izključuje ničesar. Tudi v primeru odločitve za dobavo letal Ukrajini se to po Macronovih besedah ne more zgoditi v kratkem, poleg tega ukrajinski piloti še niso usposobljeni za upravljanje teh letal. Medtem so ruske sile davi z raketami in letalniki izvedle obsežen napad na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

V oddaji tudi:
- V Turčiji in Siriji vse manj upanja za več tisoč ujetih pod ruševinami
- Poklicni gasilci, nezadovoljni s plačami, v četrtek na protest pred vlado
- Finančni položaj gospodinjstev se slabša, vse več prošenj za pomoč pri plačilu računov

Avtor: Prvi

Drugi poudarki iz oddaje:
-Mariborski župan Saša Arsenovič ostaja brez koalicije v mestnem svetu
-V deželi najbojših kmetijskih zemljišč v Sloveniji so razstavili umetniška dela z upodobljenim kmečkim delom
-Nekdanji rudnik v Litiji s kulinaričnimi doživetji s petimi zvezdicami

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Katastrofalni potresi v Turčiji in Siriji so znova pokazali, kako nemočen je človek, ko narava pokaže svojo moč. Pri reševanju življenj na uničenih območjih prek mehanizma Evropske unije za civilno zaščito in človekoljubno pomoč pomaga tudi slovenska enota za reševanje s psi. Izrednega vrha Unije v Bruslju se prvič udeležuje ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki prepričuje voditelje, naj Kijevu odobrijo še več orožja dolgega dosega. Enotnosti v domači politiki pa si želi ameriški predsednik Joe Biden.

Avtor: Sandra Krišelj

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Turčijo in Sirijo po katastrofalnem potresu v začetku tedna še vedno stresajo številni popotresni sunki, reševalci pa bijejo bitko s časom in mrazom. Preživele iščejo tudi slovenski reševalci, prihaja pa tudi slovenska materialna pomoč. Pomoč pričakuje tudi Ukrajina, a predvsem vojaško, ne materialno pomoč. Ji bodo evropske države dobavile tudi sodobna bojna letala? Komentiramo izkupiček evropskega vrha, pojasnjujemo predstavljena izhodišča za plačno reformo javnega sektorja ter analiziramo kulturno dogajanje ob nedavnem prazniku. Kritični pregled tedna ta petek z Urško Valjavec.

Avtor: Urška Valjavec

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Cristian Mungiu je najbolj znan po filmu 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva, za katerega je med drugim prejel zlato palmo v Cannesu in s katerim je romunski film postavil na zemljevid svetovne kinematografije. Slišali boste lahko pogovor z njim, poleg tega bomo ocenili psihološko dramo Kit Darrena Aronofskega in srhljivko Trkanje v koči M. Nighta Shyamalana. V ospredju bosta tudi 17. Festival gorniškega filma in 10. obletnica Noči erotičnega filma.

Avtor: Tesa Drev Juh

Kaj vse se lahko zgodi, če se črka odpravi na potep …

Pravljico pripoveduje Polde Bibič.
Napisala jo je Draga Puc.
Posneta je bila v studiih Radiotelevizije Ljubljana leta 1981.

Avtor: Prvi

Kulturni fokus je analitičen pogovor z ustvarjalci z različnih področij. Osredotoča se na izbrano temo, jo obdeluje iz številnih zornih kotov, daje prostor pomembnim posameznikom in si privošči edinstven pogled na izbrano temo z njihovimi očmi. Vsak petek ob 20.00 na Prvem.

Avtor: Prvi

21:00
Poročila

Tokratno oddajo skoraj v celoti namenjamo dogajanju v Baasmu v Nemčiji, kjer je minuli konec tedna potekalo medgeneracijsko srečanje Slovencev, ki živijo v Severnem Porenju-Vestfaliji. V Baasmu, le streljaj od meje z Belgijo, Nizozemsko in Luksemburgom, so se otroci, mladostniki in odrasli tri dni družili v sproščenem okolju in vadili slovenski jezik. Ob novinarski in pustni delavnici je bil vrhunec dogajanja sobotni pustni karneval, sklepna prireditev pa je minila tudi v znamenju slovenskega kulturnega praznika. Ob 8. februarju pa v oddaji predstavljamo tudi knjigo V objemu modrine avtorice Marije Ivoš iz Zadra.

Avtor: Živa Trček

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

Srečen je narod, ki ima pesnika, kot je Andrej Rozman - Roza. Pesnik je rimar, da mu ni para, piše o vsem in si marsikoga tudi privošči. V Nokturnu lahko slišite zelo različne pesmi, od enovrstičnice do mojstrovine Mleko, naslovna pesem Nokturna pa je, verjeli ali ne, celo spodbudna, motivacijska. Vabljeni k poslušanju.

Avtor Andrej Rozman Roza,
režiser Klemen Markovčič,
interpret Matej Puc,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka Urban Gruden,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Avtor: Hugo Šekoranja

Zadnja sprememba: 10.02.2023 17:00:05

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt