Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 18.6.2023

Ne zgodi se pogosto, da mora gost Nočnega obiska predčasno oditi iz službe, da lahko opolnoči že sedi v našem studiu. A prav to se bo zgodilo nocoj – na poletno noč muzejev. Gost Nočnega obiska bo namreč paleontolog Matija Križnar. Poletno noč muzejev, v kateri so muzeji in galerije odprti do polnoči, bo podaljšal s pogovorom živo v etru nočnega programa. Mag. Križnar je zaposlen v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, v katerem skrbi za zbirko najdragocenejših slovenskih fosilov. Vas zanima, kaj se je nekoč dogajalo pri nas? Matija Križnar in Iztok Konc vas vabita, da prvi uri v noči na nedeljo preživite z njima.

Avtor: Iztok Konc

01:00
Poročila
02:00
Poročila

Festivalsko poletje se je začelo! Še zadnji utrinki s Kino otoka v Izoli in že smo na poti v Kranj, v katerem se končuje Kranjski igralski filmski festival Krafft. Častni gost letošnjega festivala je sloviti srbski igralec Predrag "Miki" Manojlović. Napovedujemo pa tudi dogajanje v prihodnjem tednu: v Ljubljani Festival migrantskega filma, v Ormožu in Ljutomeru pa se bo začel letos zgodnji ljubljenec domačega in tujega občinstva, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. V kinu je slišati še zadnje udarce metronoma: film se dogaja v Bukarešti v začetku sedemdesetih, v kateri sedemnajstletna Ana s prijatelji posluša prepovedano radijsko oddajo Metronom. 

Avtor: Tina Poglajen

03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Bog je kakor orel, ki nosi svoje mladiče, jih varuje in uči, pravi Božja beseda. Vsak dan znova smo poklicani, da kakor nekoč Izraelci slišimo glas, ki nam pravi, da smo izvoljeno ljudstvo.
Pred leti je nemški ornitolog iz svojega stanovanja opazoval star cerkveni stolp, v katerem je vsako leto gnezdil par sokolov. Po navadi sta se izvalila dva mladiča. Ko sta dovolj odrasla, sta morala poleteti. Mladiča sta lahko dve ali celo tri ure stala na polici visokega zvonika, preden sta si upala poleteti. A vedno se je dobro izšlo.
Nekega leta sta bila v sokoljem gnezdu slabo razvita mladiča. Zlasti eden je bil, ko je bilo treba leteti, še zelo šibek. Tri dni sta stala na polici in se nista upala spustiti iz varnega zavetja. Končno je večjemu uspelo. Let se je dobro končal. Manjši je potreboval še nekaj časa, preden se je upal spustiti. Vendar je letel tako nerodno, da je moral zasilno pristati na drevesu, ki je stalo na cerkvenem dvorišču. Samica mu je sledila, mu popravila perje in odrinila nekaj vej, da je bil bolj na odprtem. Od tam je mladič poskusil še enkrat. Vendar je spet imel težave in je strmoglavil. Na cerkvenem trgu so se igrali otroci s svojimi psi. Preden je mladič padel na tla, je sokolja mati kot puščica priletela za njim, se spustila podenj, da se je mladič lahko oprijel njenega hrbta, in ga dvignila v zrak. Tako ga je rešila. Počasi se je naučil letenja in postal pravi sokol.
Kar je mogoče pri sokolih, se lahko zgodi tudi pri orlih. Tudi ti nosijo svoje mladiče, ko je treba. Podobno, omenja današnje berilo, ravna tudi Bog s svojim ljudstvom. Varuje ga in vodi, da bi čutilo, da ga je izvolil. V Kristusu smo izvoljeni vsi. Jezus je poklical svoje apostole po imenu. Poklical jih je, da so se lahko učili resnice, ki so jo doživljali že njihovi predniki. Bog jih varuje in vodi, ozdravlja in oživlja. Jezus je kot Božji sin znova razodel to resnico. A tokrat nam jo razodeva z novo zavezo. V Stari zavezi je bil Mojzes tisti, ki je povezoval ljudstvo z Bogom in ga vodil, Jezus pa vidi vse, ki so kakor ovce brez pastirja. In ne ostane pri tem. Te, ki jih vzgaja in vodi, pošlje, da prinašajo to resničnost Boga v svet. Po Jezusu nam je Bog izkazal polnost ljubezni, sedaj smo poklicani, da to delamo tudi mi: ozdravljamo, dajemo življenje, vlivamo pogum. Ker smo zastonj prejeli od Boga, smo vsak po imenu, taki kot smo, poklicani, da dajemo zastonj in kažemo na Boga, ki nas nosi na svojih perutih ljubezni.

Avtor: Janez Vodičar

06:00
Poročila

Začenjamo novo sezono Napotkov, v njej bomo raziskovali slovenske tabore. In že v prvi epizodi se odpravljamo v najboljšega v letu 2022 po mnenju Slovenske turistične organizacije, to je Kamp Šobec. Idilična narava ob Savi Dolinki, sodobna infrastruktura, pa tudi bližina kulturnih in naravnih znamenitosti so stvari, ki vanj privabijo veliko domačih, predvsem pa tujih gostov. V Kamp Šobec se je odpravil tudi Aleš Ogrin.

Avtor: Aleš Ogrin

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

“Bodoča klasika” – je zapisal The Guardian in roman Normalni ljudje uvrstil na seznam 100 najboljših knjig 21. stoletja. Sally Rooney je mlada irska pisateljica, ki je pri 26-ih letih zaslovela s prvencem Pogovori s prijatelji, z drugim romanom Normalni ljudje pa je postala ena najuspešnejših sodobnih pisateljic. Na Televiziji Slovenija v sobotnem večernem terminu že nekaj tednov spremljamo nadaljevanko, ki je nastala po knjižni predlogi, zato smo se v 7. strani odločili, da osvežimo spomin na roman Normalni ljudje. Maša Fatur, diplomirana socialna pedagoginja, pravi, da rada bere družbeno kritične in realistične romane, v katerih se z zgodbo lahko poistoveti, saj tako včasih najde tudi odgovore na vprašanja, s katerimi se srečuje v življenju. Kaj jo je pritegnilo pri proznem delu Normalni ljudje, bo razkrila v ponovitvi oddaje 7. stran.

Avtor: Bojan Leskovec

08:00
Poročila

V vas Brod pri Bistrici pride čuden Francoz, ki je prijateljem in sošolcem Žvižgaču, Fliperju, Rokerci in Počasneli silno sumljiv. Kdo je in kaj v resnici hoče? Po romanu je bil devet let za radijsko igro leta posnet tudi istoimenski mladinski pustolovski film.

Režiser: Jože Valentič
Prirejevalka: Marjana Prepeluh
Dramaturg: Ervin Fritz
Glasbeni oblikovalec: Tomo Pirc
Tonski mojster: Staš Janež

Igrajo:
Žvižgač – Robert Waltl
Fliper – Uroš Maček
Rockerca – Nataša Korošec
Počasnela – Vesna Pernarčič
Tujec Marcy – Tone Gogala
Ravnatelj Oljo – Jurij Souček
Fonzel – Božo Vovk
Nora Mica – Iva Zupančič
Gostilničar Janez – Iztok Valič
Župnik – Janez Albreht

Uredništvo igranega programa.
Posneto v studiih Radia Slovenija februarja 1993.

Avtor: Vilma Štritof

09:00
Poročila

Tokrat poslušate Orkester slovenske policije v različnih zasedbah in izvedbah. Dirigirajo: Vinko Štrucl, Nejc Bečan in Tomaž Kmetič. V Medenini segamo v bogato "medeninasto" zakladnico Slovenije in tujine. Domačo in tujo glasbo godb in pihalnih orkestrov vsako nedeljo ob 9.05 predstavlja glasbeni urednik Tomaž Guček.

Avtor: Tomaž Guček

09:30
Prvi poje
10:00
Poročila

Se spominjate dobrih starih časov? Želite slišati svojo najljubšo pesem iz mladosti? Poklepetajte z nami, pa bo vstop v nedeljski dan topel in prijeten.

Avtor: Prvi

11:00
Poročila

Tradicionalna nedeljska radijska oddaja, v kateri naši poslušalci pozdravljajo svoje bližnje in jim čestitajo. Ureja jo Lucija Grm.

Avtor: Prvi

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Tradicionalna nedeljska radijska oddaja, v kateri naši poslušalci pozdravljajo svoje bližnje in jim čestitajo. Ureja jo Lucija Grm.

Avtor: Prvi

13:00
Poročila

V oddaji Od setve do žetve smo govorili o robotizaciji v kmetijstvu in digitalnem gozdnem pomočniku, orodju, uporabnem za napovedovanje razvoja gozdov in podporo pri odločanju glede načrtovanja ukrepov v njem. Ustavili smo se tudi na kmetiji Žitnik v Starošincah, v katerih živijo, kmetujejo in pridelujejo po zelenih načelih. Na koncu pa smo govorili še o samoraslih zdravilnih rastlinah.

Avtor: Nataša Kuhar

14:00
Poročila

Ob skoraj pozabljeni vasi Radmožanci, ki leži med Lendavo, Dobrovnikom in obema Polanama, je gozd. Domačini mu pravijo Črni log. In v tem gozdu se je pred več kot sedmimi desetletji zgodil nenavaden dogodek. Vaški pastir se je vrnil s paše goveje živine in domačinom zaupal, da se mu je nad hrastom v gozdu prikazala Marija. Tako se je začela zgodba prekmurskega Lurda, ki še danes ni čisto priznana, pojasnjena ali širše znana. V Radmožance se je z Nedeljsko reportažo odpravil Marko Radmilovič.

Avtor: Marko Radmilovič

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:05
Obvestila
17:00
Poročila

Kaj pomeni občansko raziskovanje? Odgovor na to vprašanje prinaša obsežen zbornik v dveh knjigah, ki je nastal v Žireh in ga je uredil tamkajšnji domačin, akademik dr. Zdravko Mlinar. Ta je na letnem sociološkem srečanju leta 2019 dal pobudo, da bi tudi pri nas prevzeli koncept in se pridružili gibanju z imenom citizen science, ki se hitro širi v Evropski uniji in drugod. To angleško besedno zvezo najustrezneje prevedemo "občansko raziskovanje" oziroma "občanska znanost". In v Žireh je nato nastalo eno največjih književnih del o tem kraju, občini in ljudeh. Pri tem je sodeloval velik krog ljudi, ki so opisali svoje poklicno in nepoklicno raziskovanje, svoje znanje, dejavnosti, spomine in še marsikaj. V zborniku tako s svojimi avtorskimi članki sodeluje skupaj 150 avtorjev in soavtorjev različnih starosti, od osnovnošolcev in srednješolcev, študentov ter aktivnega prebivalstva do upokojencev različnih stopenj izobrazbe, tudi vrhunskih strokovnjakov različnih profilov in interesov. Več o tem izjemnem književnem podvigu in projektu občanskega raziskovanja pa v oddaji Sledi časa, njen avtor je Milan Trobič.

Avtor: Milan Trobič

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Zvezdica Zvezdonka je odšla na obisk k zvezdi Severnici.
Pravljico pripoveduje Vojko Zidar.
Napisala jo je Damjana Krošelj.
Posneta je bila v studiih Radia Slovenija leta 1996.

Avtor: Prvi

Oddaja predstavlja in napoveduje dogodke s kulturno-umetniškega prizorišča v Sloveniji in onkraj meje. Ob avtorju oddaje jih komentirajo in pojasnjujejo ustvarjalci, poznavalci posameznih področij umetnosti. V petih letih predvajanja oddaje se je v studiu zvrstilo približno 200 gostov, ki so s svojimi projekti (na glasbenem, plesnem, filmskem, festivalskem ali likovnem področju) zaznamovali kulturno-umetniško dogajanje v tem letu. Izbor glasbe, ki povezuje pogovore, je tradicionalno v rokah voditelja. Odpira glasbene svetove domačih umetnikov v družbi tistih, ki prihajajo iz sveta popularne glasbe zunaj naših meja: popa, roka, funka, soula, ritma in bluza, fusiona, džeza, bluza, reggaeja, afriške urbane glasbe, newyorške salse, kubanske in portoriške glasbe ... Vodilo so zgodbe, dobre ideje in stopnja ustvarjalnosti nastopajočih, strnjeni v 120-minutni »groove-roadtripovski« format živega komuniciranja s poslušalci »v nedeljo zvečer«.

Avtor: Brane Rončel

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

Kot vsako leto na kresni večer bodo na ljubljanskem Rožniku tudi letos za najboljši roman prejšnjega leta podelili nagrado kresnik. Zanjo se poteguje pet knjižnih del slovenskih avtoric in avtorjev, odlomke boste od danes naprej vsak dan slišali v Literarnem nokturnu. Po abecednem redu smo za nocoj izbrali pisateljico Katjo Gorečan in njen roman Materinska knjižica.
»Še vedno ne vem, kaj naj z vso to svojo ljubeznijo, ki je ostala nekje vmes« je citat, ki bi najhitreje povzel bistvo zgodbe, katere glavna oseba je nerojeni otrok, ki ga je mati spontano splavila v devetem tednu nosečnosti. Ljubezen, ki se v materini intimnosti ni mogla razživeti, jo bremeni, na trenutke pa tudi hrabri. Ob občutkih, ki še dandanes bolj ali manj veljajo za tabu, in témi, o kateri se nihče ne želi, morda pa tudi ne zna pogovarjati, avtorica postavlja na svetlo odlično opisano novo senzibilnost sodobne posameznice. Vabimo vas k poslušanju odlomka, ki ga bo prebral igralec Luka Bokšan.


Interpret je Luka Bokšan,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonski mojster Matjaž Miklič,
režiser Alen Jelen,
redaktorica Petra Tanko.

Avtor: Prvi

Pop panorama prinaša izbor svojevrstnih izdelkov s področja popularne glasbe z domačega in tujega glasbenega prizorišča, ki so vzbudili posebno pozornost. Ob nedeljah ob 23.15 jo na Prvem pripravlja Fedja Juvan.

Avtor: Fedja Juvan

Zadnja sprememba: 18.06.2023 02:25:06

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt