Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 2.4.2024

01:00
Poročila

Hribi, raziskovanje, vodništvo, gospod Stane Soklič pravi, da ga vse to ohranja mladostnega, zdravega in vedno znova pripravljenega na nove izzive, čeprav na že znanih poteh. "Lahko grem znova in znova na isto pot, pa doživetje nikoli ne bo enako," pravi. Če ga vprašate, kam na potovanje, izstreli "Na Korziko!" Katere poti in hribi so mu še posebej ljubi in kako se je pred tridesetimi leti vse skupaj začelo, boste izvedeli v prihodnjih minutah. Gospoda Staneta Sokliča je na pogovor povabila Lucija Fatur.

Avtor: Lucija Fatur

02:00
Poročila

Glasbena cesta 2.3.1.5 z okusom po prahu in vonjem po poti prinaša izbor glasbe ter osebno razmišljanje, komentarje in analize Petra Barbariča.

Avtor: Prvi program

03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodnozabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Nekdo mi je pripovedoval: »Ko sem bil star trinajst, sem si zelo želel igrati kitaro. Ampak nekega dne sem na televiziji videl fanta, starega enajst let, ki je bil pravi genij na kitari. Takrat sem pomislil: 'Predolgo sem čakal, zdaj bi bil pa začetnik med otroki, ki so že v tem trenutku dobri kitaristi.'
Potem sem kot triindvajsetletnik pomislil: 'O, ja, ko bi vsaj začel pri trinajstih igrati kitaro in bi zdaj imel že enajst let izkušenj. Zdaj pa se s tem res ne bi ukvarjal.'
Bil sem triintrideset, ko sem pomislil: 'Presneto, če bi vsaj začel pri triindvajsetih in bi bil zdaj že kar dober kitarist, ampak zdaj sem pa res že star. Precej čudno bi se počutil na začetniškem tečaju.'
Pri triinštiridesetih se sprašujem, zakaj sem se toliko oziral na to, kaj si mislijo drugi ljudje, in zakaj nisem raje uresničil tistega, kar sem si tako želel. Ampak tega nisem storil iz občutka strahu in obžalovanja, hkrati pa sem še stalno razmišljal o tem, koliko časa sem že zapravil. Čeprav sem v resnici ravno zdaj najstarejši, kot sem kadar koli bil, pa hkrati tudi najmlajši, kot bom še kadar koli. Zdaj je čas. Za vse in vedno.«
Ta pripoved mi je dala misliti, koliko dejavnikov nas vsak dan ovira, da bi lahko v polnosti zaživeli. Toliko je obveznosti, da sebi in svojim bližnjim zagotovimo preživetje. Pa s tem povezana utrujenost in stres. Nato pa še pričakovanja drugih in vse tisto breme, ki si ga nalagamo predvsem samim sebi. Namesto da bi uresničevali tudi svoje želje in hrepenenja, se zadovoljimo s polovičarstvom ali poskušamo na svoje sanje pozabiti. Jih odlagati, češ da bo še čas ...
Vendar pozabljamo, da imamo danes spet novo priložnost. In spet jutri bo na vrsti nov 'danes'. Vedno je danes, ki nam je podarjen. Nekega dne ga namreč ne bomo več deležni. Iz hvaležnosti do nesamoumevnosti vsakega trenutka lahko zaživimo bolj pristno in celostno. Podobno, kot je naše dihanje. Lahko je hitro in plitko, s čimer kisik ne pride prav daleč po telesu, lahko pa globoko vdihnemo in stopimo v nov dan.

Avtor: Robert Friškovec

06:00
Poročila

Sogovornica v tokratnem Torkovem kvizu je prof. dr. Marina Dermastia, botaničarka, pisateljica učbenikov in knjig, predavateljica na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. V ospredje smo namreč postavili zgodovino tulipanov, ki je zelo pestra. Ste vedeli, da so njihove čebulice v najboljših časih dosegale vrtoglave cene, privoščili so si jih samo tisti z res debelimi denarnicami?

Avtor: Nataša Rašl

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Spaso Pecanov je 54-leten Makedonec. V Slovenijo je prišel leta 2012, in sicer s trebuhom za kruhom. Službo je našel na Primorskem, zato zdaj še vedno živi v Sežani. Kakšni so velikonočni običaji v Severni Makedoniji in katero makedonsko hrano najbolj pogreša, pa izvemo v današnjem Drugem pogledu. Pred mikrofon ga je povabila Lana Furlan.

Avtor: Lana Furlan

V Gazi preštevajo smrtne žrtve, s pomočjo informacij, ki pricurljajo z vojnega območja, nastajajo slike, ki jih naš um verjetno težko dojame. Kot poudarjajo humanitarne organizacije, je ta vojna razblinila ves občutek skupne človečnosti. Oddajo Ob osmih je voditeljica Metka Pirc tokrat posnela na terenu, na Koroškem. Martina Lešnik z Mute se je namreč odpravila v Palestino in v tamkajšnjih bolnišnicah pomagala tri tedne. Zadnji dnevi begunskega taborišča so jo zlomili, vrnila se je domov, a hkrati že načrtuje novo pot v Palestino, v Gazo, čeprav ve, da obstaja možnost, da se ne vrne v domovino. Ob osmih odstira nekaj njenih pogledov in zgodb, s katerimi se je soočila kot prostovoljka.

Avtor: Prvi

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.

Avtor: Prvi

Čeprav je danes 2. april, se številni Romi, ne samo v Sloveniji, po vsem svetu že pripravljajo na praznovanje najpomembnejšega romskega praznika v letu – svetovni dan Romov, ki ga bodo s številnimi prireditvami praznovali ne samo na dan praznika 8. aprila, ampak ves teden. O zgodovini praznika in o položaju romske skupnosti v zadnjih treh desetletjih pri nas pa tokrat z radijskim kolegom, voditeljem in urednikom oddaje Naše poti Sandijem Horvatom.

Avtor: Sandi Horvat, Nataša Rašl

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Toplejši dnevi so na ceste že privabili več motoristov, a ni rečeno, da so na novo motoristično sezono vsi ustrezno pripravljeni, prostora za improvizacijo in nepripravljenost pa na cesti ni. Pesek in prah na cestišču, spolzko vozišče, slabša vidljivost, razpoke in udarne jame so ovire, ki jih morajo motoristi predvideti. Kako poskrbeti za tehnično brezhibnost motocikla, kaj vse je treba preveriti, preden se podamo na pot, kako pomembna je dobra fizična pripravljenost motorista in kakšne poti izbrati za začetek nove sezone. To so vprašanja, ki jih bomo v torkovem Svetovalnem servisu zastavili Vojku Safranu, inštruktorju v AMZS-jevem centru varne vožnje Vransko.

Avtor: Jure Čepin

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Zemlja se vztrajno segreva in številnim negativnim učinkom podnebnih sprememb se ne da več izogniti. Bi jih bilo mogoče vsaj načrtno upočasniti? Bi morda lahko s podvodnimi pregradami zaščitili ledenike na Antarktiki ali pa ob pomoči delcev žvepla, ki bi jih izpustili v atmosfero, odbili del sončne toplote? To so le nekatere izmed idej, ki so se v zadnjem času porodile v polju tako imenovanega geoinženiringa. Ta po eni strani skuša rešiti nekatere pomembne probleme, ki jih prinašajo podnebne spremembe, in nam tako pridobiti nekaj časa za razogljičenje, po drugi strani pa vzbuja nelagodnost in številne zadržke. O svojih pogledih na geoinženiring in možnih strategijah so v Intelekti razmišljali:
– meteorolog dr. Žiga Zaplotnik s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani;
– podnebni znanstvenik dr. Blaž Gasparini z Dunajske univerze, ki raziskuje vpliv oblakov na podnebje in solarni geoinženiring;
– John Moore, profesor podnebnih sprememb in glaciologije na Laponski univerzi na Finskem, vodja projekta The Seabed Curtain;
– dr. Bojana Bajželj iz podjetja Supercritical, ki se ukvarja s podporo projektom za razogljičenje in zajem CO2;
– dr. Nataša Zabukovec Logar s Kemijskega inštituta, ki razvija sodobne materiale za zajem CO2;
– sociolog kulture dr. Primož Krašovec.

Avtor: Nina Slaček

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

V oddaji nastopa Tomaž Gajšt kvartet – trobentač Tomaž Gajšt, vibrafonist Vid Jamnik, bobnar Kristijan Krajnčan in basist Aleš Avbelj.

Avtor: Alja Kramar

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Avtor: Prvi

Drugi poudarki oddaje:
- Stanovanjsko problematiko rešujejo tudi v Ajdovščini.
- V Krmelju gradijo nova mostova čez potok, ki bosta nadomestila stara.
- Garažna objekta ob Ulici Pohorskega odreda v Mariboru že leta klavrno propadata. Kot kaže, bo tako še naprej.
- V petek bodo v Žalcu deveto leto zapored odprli pipe na fontani piv Zeleno zlato.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Slovenija ne dosega predvidenega deleža obnovljivih virov energije v končni porabi. Umikajo se spodbude fotovoltaiki, povečujejo pa se za vetrnice. Te pri nas predstavljajo zanemarljiv delež obnovljivih virov. Težava je tudi njihovo umeščanje, ki je pogosto povezano z nasprotovanji v lokalnih okoljih. Kaj lahko pričakujemo od nove vladne uredbe o enkratnem nadomestilu občini za spodbujanje uvajanja vetrnih proizvodnih naprav? Odgovore na to in druga vprašanja iščemo v Studiu ob 17.00 z Metko Pirc.

Gosti:
Hinko Šolinc, generalni direktor Direktorata za energijo na Ministrstvu za okolje, prostor in energijo,
Ivan Žagar, župan Občine Slovenska Bistrica,
Katja Huš, Focus, društvo za sonaraven razvoj,
Tadej Bevk, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani.

Avtor: Prvi

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Pravljica o grdem račku, ki so ga vsi zaničevali, potem pa je postal najlepši med pticami
Napisal: Hans Christian Andersen. Prevedla: Silvana Orel Kos.
Pripovedujejo igralci: Ljerka Belak, Saša Mihelčič, Nina Valič, Zvone Hribar, Sabina Kogovšek, Uroš Smolej, Polona Juh, Aleš Valič in Marko Mandić.
Režija: Irena Glonar. Posneto v studiih Radia Slovenija 2005.

Avtor: Alja Verbole

Letos mineva sto let odkar sta pri glasbeni založbi Victor Talcking Machine izšli prvi dve plošči s posnetkoma slovenskih godčevskih viž, ki sta jih posnela Matija Arko in Luis Špehek.
Matija Arko oz. Matt Hoyer je še danes pomembno ime v Ameriki, medtem ko ga Slovenci komaj poznamo.
Rojen leta 1891 v Sodražici na Dolenjskem, se je v zgodnji mladostni dobi izselil v Ameriko. In v sebi je imel dolenjski glasbeni žar. Bil je izjemno nadarjen, kot samouk slogovno povsem neobremenjen in srečno naključje je naneslo, da je njegova glasbena energija zacvetela ravno v času vzpona glasbene industrije v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja. Matija je ustanovil godčevski trio, imenovan Hoyer in z njim močno vplival na razvoj tako imenovane polka glasbe, ki je v ZDA doživela vsesplošno priljubljenost.
Posnetki Hoyerjevih viž, med katerimi je domala polovica ljudskih, danes pomenijo najstarejše zvočne zapise slovenske ljudske, predvsem plesne glasbe. Danes pa imamo na voljo tudi monografijo z naslovom Glasba z obeh strani avtorjev dr. Rebeke Kunej in dr. Draga Kuneja. Oba sta sodelavca Glasbenonarodopisnega inštituta in v imenovani monografiji sta osvetlila
življenje ter delo slovenskega oziroma ameriškega glasbenika, godca Matija Arka.
Deveto desetletje delovanja pa letos obeležuje tudi Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU. Raziskovalno delo njegovih sodelavcev iz dneva v dan bogati vedenje o bogastvu zgodovinskega spomina.

Avtor: Simona Moličnik, Tone Jurca

21:00
Poročila

Devetletni Erik je nadpovprečno bistroumen, nadarjen zlasti za matematiko, ki mu s svojo trdnostjo in predvidljivostjo ponuja oporo v vsakdanjem življenju, polnem nereda zaradi materinega alkoholizma in posledičnega nasilja. Pri premagovanju vsakdanjih težav mu pomaga socialni delavec Pero, ki mu pove za relativnostno teorijo Alberta Einsteina, po kateri lahko čas teče tudi hitreje.

Režiserka in prirejevalka: Irena Glonar
Dramaturg: Pavel Lužan
Tonski mojster: Jure Culiberg
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina

Erik – Vitja Čretnik
Mama – Silva Čušin
Pero – Jurij Zrnec
Mojca – Marijana Brecelj
Julija – Sabina Kogovšek

Uredništvo igranega programa.
Posneto v studiu Radia Slovenija februarja 2006.

Avtor: Kaja Novosel

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

V oddaji poslušamo skladbe Topsy Turvy (Joe Lovano) – solista Judi Silvano in Joe Lovano, Jumpin' At the Woodside (Count Basie) – solista Aria Hendricks in Jon Hendricks, Noč (Steve Klink/Svetlana Makarovič/Steve Klink) – solista Mia Žnidarič in Steve Klink ter Orientalico (Bojan Adamič).

Avtor: Alja Kramar

23:00
Poročila

Drugi april je svetovni dan mladinske književnosti. Izbran je bil po rojstnem dnevu danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Ob tej priložnosti smo za Literarni nokturno izbrali njegovo pravljico Polž in vrtnica.

Prevod Silvana Orel Kos,
interpretacija Branko Jordan,
glasbena oprema Sara Železnik,
tonski mojster Nejc Zupančič,
režija Alen Jelen.
Urednika oddaje Vlado Motnikar, Staša Grahek.
Produkcija 2013.

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 02.04.2024 19:40:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt