Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 9.7.2022

00:00
Poročila

S širokim nasmehom in toliko energije, kot da bi imela polnilno postajo na vsakem koraku. Naša gostja bo Ariana B. Suhadolnik, direktorica Turizma Miren - Kostanjevica. Zaljubljena je v izzive, ki zahtevajo kreativne rešitve in jih tudi nagrajujejo. In prav to je našla v turizmu. Bodite to noč z nami na Radiu Slovenija, ko bo predstavila svoj pogled na uspešne turistične zgodbe. Z njo se bo pogovarjala Eva Furlan.

Avtor: Eva Furlan

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila
05:00
Poročila

Violinistka Inga Ulokina se je z violino prvič srečala pri štirih letih. Ko s prsti in z lokom boža čarobni instrument, se topijo srca. K temu zagotovo pripomore tudi njen ruski temperament, rojena je v Sankt Peterburgu v glasbeni družini, zdaj pa že 13 let živi v Celju.
Je članica Zagrebškega komornega orkestra, na Glasbeni šoli Rogaška Slatina poučuje violino. Ob številnih koncertih vedno najde čas za sočloveka. Med drugim je pomagala ukrajinskemu pouličnemu glasbeniku, ki se je pred vojno vihro zatekel v knežje mesto. Dobrodelnih del ne obeša ne veliki zvon, saj se prav vsakomur lahko zgodi, da bo tudi sam potreboval pomoč.

Avtor: Matija Mastnak

Nekoč je živel deček, ki je ves ljubi dan tolkel po bobnu in pri tem nadvse užival. Precej manj pa so uživali njegovi domači in sosedje, ki jim je ta vsakdanji hrup že pošteno paral živce. Deček pa ni nehal, ne glede na to, kaj je kdo rekel ali storil. Sosedje so zato za pomoč prosili nekaj mož, ki so trdili, da so sufiji oziroma muslimanski učenjaki, z namenom, da bi dečka vendarle nekako utišali.
Prvi sufi je dečku najprej povedal, da mu bodo, če bo še naprej zganjal tak hrup, popokali bobniči. Toda deček, ki ni bil ne učen ne razgledan, tega ni razumel in je veselo bobnal naprej.
Drugi učenjak mu je rekel, da je igranje na boben sveto opravilo, ki se sme izvajati le ob posebnih priložnostih. Tudi tega, kaj pomeni, da je nekaj sveto, deček ni razumel, in je nadaljeval svoje početje.
Tretji sufi je sosedom svetoval, naj si zamašijo ušesa, četrti je dečku podaril knjigo, ki naj bi ga naučila živeti brez bobna. Peti pa je nasprotno dal sosedom knjigo, ki je učila, kako obvladovati jezo. Šesti učenjak je dečku pokazal vaje iz meditacije, ki naj bi ga umirile in mu pokazale, da je njegov boben le plod domišljije. Kot vsako nepopolno zdravilo je vsak izmed teh nasvetov deloval le kratek čas.
Pripetilo pa se je, da je mimo prišel pravi sufi, pravi učenjak. Ogledal si je celotno situacijo, pristopil k dečku, mu podal kladivo in dleto ter dejal: »Prav zanima me, kaj se skriva v tem bobnu.«
Vsakdo izmed nas nosi v sebi tak boben in od časa do časa udarjamo po njem, tako da smo že moteči za okolico in sami sebi. A kljub temu še naprej tolčemo po bobnu, saj mislimo, da tako rešujemo svoj problem. Vendar tako samodestruktivno vedenje lahko presežemo le tako, da – kot je namignil pravi muslimanski učenjak dečku – pogledamo in pobrskamo, kaj se skriva globlje v njem.

Avtor: Robert Friškovec

06:00
Poročila

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Kratka informativna koristna slovenščina

Avtor: Prvi

08:00
Poročila

V Radijskem Rinagaraja se bomo odpravili v muzeje. Vprašali se bomo, kaj je muzej in kaj galerija. Raziskali notranjosti teh pomembnih stavb, ki stojijo v vseh mestih po svetu, spregovorili o Rimljanih, zbirkah in razstavah.

Avtor: Gašper Stražišar

09:00
Poročila

V oddaji Hudo se nam bodo pridružili mladi košarkarji iz Košarkarskega kampa Brezec & Sagadin. Spregovorili bomo o kampu, košarki, treningih in meddržavnem povezovanju z mladimi košarkarji z vsega sveta. Kamp je namreč namenjen fantom in dekletom, ki željo napredovati in uživati v košarki. Tolmincem je uspelo združiti dve legendi, najobetavnejšega slovenskega trenerja Zmaga Sagadina in najboljšega primorskega košarkarja vseh časov, nekdanjega igralca lige NBA, Primoža Brezca. To daje kampu poseben pečat in hkrati jamstvo za vrhunsko kakovost.

Z nami bodo:
Vita Šuster
Tara Kavčič
Tanisha Vetrih
Trener Boris Velikonja

Avtor: Gašper Stražišar

10:15
Glasba
11:00
Poročila

Kakšen je letošnji festival v Karlovih Varih in kaj obeta Grossmannov festival? Poleg tega ocenjujemo tudi esejistično filmsko delo Lux aeterna, ki ga podpisuje Gaspar Noé, in že četrti del akcijske pustolovščine o bogu groma – Thor: Ljubezen in grom.

Avtor: Matej Juh

11:50
Obvestila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Odprte so prijave na 20. kantavtorski festival Kantfest 2022, na katerem se bodo 9. septembra kantavtorice in kantavtorji potegovali za zlato, srebrno in bronasto kanto. Najpomembnejši tovrstni festival pri nas že vse od leta 2003 spodbuja izvirno kantavtorsko ustvarjalnost v maternem jeziku, za mnoge sodelujoče pa je pomenil odskočno desko za nadaljevanje glasbene poti. O festivalu spregovorita dva kantavtorja – organizator Peter Andrej in član strokovne žirije Jani Kovačič, poslušamo pa pesmi prejemnikov nagrad iz preteklih let.

Avtor: Teja Klobčar

13:00
Poročila

Morje prinaša številne zgodbe, tiste iz daljnih prostranstev, pa tudi tiste z domačih bregov. Vsako soboto ob 13:40 jih odkrivamo skupaj s kolegi z Radia Koper.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Roman, ki s številnimi usodami prikazuje, kako tesno smo povezani z drevesi.

Avtor: Nina Slaček

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:05
Obvestila

Kot najstnik je sanjal, da bi imel »rock band«, da bi z njim in orkestrom nastopil na stadionu. Ali pa da bi pisal filmsko glasbo. Izpolnila se mu ni le ena, temveč kar obe želji. V oddaji Razkošje v glavi bomo spoznali glasbenika in skladatelja Tomaža Okrogliča Rousa, ki ga večina pozna kot klaviaturista skupine Siddharta. Sam zase pravi, da ga je toliko, da se ne more izraziti le z rockom, tako da se je v zadnjem obdobju podpisal tudi pod glasbo v nekaj filmih, promocijskih videih in v nadaljevanki V imenu ljudstva.

Avtor: Špela Šebenik

17:00
Poročila

V peti epizodi oddaje Med šestimi strunami smo se pogovarjali s kraškim mojstrom šestih strun, skladateljem in glasbenim pedagogom Marko Čepakom - Makijem. V mlajših letih je »žagal« v različnih metalskih zasedbah, potem pa ga je zamikal džez. Improvizacija je bila vedno del njegovega igranja, zato se je po končanem študiju kemije vpisal na Akademijo za glasbo v Trstu in študij uspešno dokončal. Je eden redkih kitaristov, ki glasbo iz kitare izvablja z neverjetno lahkotnostjo gibov – o glasbi, kitarski tehniki, življenju in še čem se je pogovarjal z voditeljem Andrejem Prezljem.

Avtor: Andrej Prezelj

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

V drugem delu pogovora z rimskim dopisnikom Jankom Petrovcem se kardinal dr. Franc Rode spominja svoje življenjske poti od postavitve za ljubljanskega nadškofa do kasnejšega dela v kuriji Svetega sedeža, kjer mu je papež zaupal pomembne naloge, ter prejetja častnega naziva kardinal.

Avtor: Janko Petrovec

Poletne dogodivčine polža Martina in šolarja Jana.
Pripoveduje: Kristjan Muck.
Napisal: Gojko Bervar.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1980.

Avtor: Prvi

Prijazna, pristna in preprosta glasbenica, Nina Strnad, sodi med najboljše slovenske vokalistke. Ljubezen do jazzovske glasbe jo je peljala tudi čez mejo ter ji prinesla mnoge glasbene nagrade. Eden izmed Nininih projektov je bilo snemanje albuma Trenutki z Jožetom Privškom, ki ga je pred izdala z Big bandom RTV Slovenije. Več o pevki, njeni strasti do jazza in glasbe nasploh lahko izveste v oddaji. Oddajo smo prvič predvajali leta 2016.

Avtor: Prvi

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Humorna parodija na detektivko kot dramsko ali filmsko zvrst.
Nastopajo – Pripovedovalec – Zvone Hribar; Policaj Feliks – Aleš Valič; Natakar Alfred – Brane Grubar; Kuharica Klavdija – Barbara Lapajne Predin. Igro so sooblikovali – glasbena opremljevalka – Darja Hlavka Godina; dramaturg: Pavel Lužan; režiser: Boštjan Vrhovec. Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija junija 1999.

Avtor: Klemen Markovčič

23:00
Poročila

"Pride trenutek, ko tvegam vstopiti v spomine."
Pesnico Ifigenijo Simonović, avtorico desetih pesniških zbirk, poznamo tudi kot pisateljico esejev, pronicljivih besedil o umetniških dogodkih in še marsičem, kot avtorico pravljic za otroke, kot prevajalko in književno urednico ter kot lončarko in slikarko na najrazličnejše površine, tudi blago in les, na primer, ne nazadnje pa tudi kot predsednico slovenskega centra PEN v letih od 2017 do 2020.
V njenih verzih beremo in čutimo detektiranje najmanjših vzgibov lirskega subjekta v premenah časa in prostora. Tu so raze iz preteklosti in sedanjosti, tu so spomini, ki so resničnejši od minule resničnosti. Vedno pa je vse krvavo zares in brez sprenevedanja. Poslušajmo torej pesmi Ifigenije Simonović s skupnim naslovom Morda po eni izmed pesmi.

Interpretka: Tjaša Železnik
Režiserka: Ana Krauthaker
Glasbeni opremljevalec: Luka Hočevar
Mojstrica zvoka: Sonja Strenar
Urednica oddaje: Tadeja Krečič Scholten
Leto produkcije: 2022

Avtor: Prvi

Mista Savona Presents: Havana Meets Kingston Part 2 / II. Ponovno v viseči mreži ob skladbah z dvojnega albuma.

Avtor: Peter Barbarič

Zadnja sprememba: 09.07.2022 02:40:05

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt