Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 19.1.2023

00:00
Poročila

Na nočni obisk kmalu po polnoči prihaja upokojeni novinar in urednik Darko Pašek, ki se je s poklicem ob koncu šestdesetih let prvič srečal pri nekdanjem študentskem časopisu Katedra. Po eni bomo govorili o spremembah v družbi, ki jih prinaša današnji čas, dodali posnetek zasedbe Toti big band in si proti jutru privoščili še rezino zgodovine v kateri bomo obudili spomin na pisatelja Ivana Potrča. Voditelj bo Stane Kocutar.

Avtor: Stane Kocutar

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila
05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Pastor Evangeljske cerkve dobrega pastirja Novo mesto dr. Daniel Brkič v današnji Duhovni misli govori o zlu, ga povzročamo ljudje. Pri tem se marsikdo vpraša, kje je Bog, zakaj dopušča zločine.

Avtor: Daniel Brkič

06:00
Poročila

Nastavimo na lokalni čas in dopisnike po Sloveniji vprašamo koliko je ura v njihovem kraju, tokrat ga odmerja Matija Mastnak.

Avtor: Prvi

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Drage poslušalke in poslušalci Možganov na dlani, dobrodošli. Tole je prvi del posebne, malo drugačne, tridelne serije spominov psihologinje Mete Kramar, skozi katere bomo dobili tudi čudovit vpogled v možgane. Kako je vzniknila psihoterapija? Kako je bilo delati z pionirji psihiatrije in pedopsihiatrije ter psihoterapije Levom Milčinskim, Leopoldom Bregantom in Bazilijo Pregelj? Kako se je v vseh teh letih izoblikoval vpogled v delovanje možganov in nevrobiološko podstat psiholoških procesov? Vabljeni z nama na potep med imenitne zgodbe in spomine!

Avtor: Mojca Delač

08:00
Poročila

Zima je končno pokazala svojo moč in s tem prisilila vse k dodatnemu ogrevanju prostorov. Marsikomu je manj znano dejstvo, da so sodobne klimatske naprave primerne tudi za gretje bivalnega okolja, ki je zelo učinkovito in tudi finančno ugodno. Kako praktično je ogrevanje s klimo in katero klimatsko napravo izbrati? Na vprašanja bosta v oddaji Svetovalni servis odgovarjala Barbara Primc in Boštjan Okorn, strokovna sodelavca pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Avtor: Marko Rozman

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:42
Obvestila
09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Teja Klobčar

Dr. Živa Lavriša, raziskovalka na področju prehrane, živil in javnega zdravja pri Inštitutu za nutricionistiko, skrbno spremlja podatke o prehranskih navadah prebivalk in prebivalcev Slovenije. Opozarja, da stanje ni optimalno. Nasprotno! Še zlasti starejši odrasli dnevno zaužijejo premalo beljakovin in prehranskih vlaknin. Rešitev doktorice Lavriša je preprosta. In kakšen je njen recept za zdrav način prehranjevanja po petinšestdesetem letu?

Avtor: Iztok Konc

10:00
Poročila

Gospa Margit Grah pri Svetem Juriju na Goričkem je najstarejša obrtnica v državi, za kar je konec lanskega leta prejela priznanje Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. 76-letna gospa že več kot pol stoletja dela v svojem frizerskem salonu, njene stranke pa nikakor ne prihajajo zgolj iz domače občine Rogašovci pač pa tudi iz sosednje Avstrije. Trdoživa in skromna Margit, ki je že v očetov frizerski salon nekdaj prinašala vodo iz vodnjaka, se še spomni, kako se je po makadamski cesti vozila v 30 kilometrov oddaljeno Mursko Soboto, a kot pravi, so se časi tudi na podeželju zelo spremenili. Margit Grah je v njenem salonu Marjeta pri delu zmotila Lidija Kosi.

Avtor: Lidija Kosi

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Avtor: Prvi

Analize najodmevnejših tem in zanimivosti iz lokalnega okolja

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Zavod za zdravstveno zavarovanje ostro zanika očitke vlade, ki ga je ob napovedi zdravstvene reforme obtožila nenadzorovanega odtekanja denarja, korupcije in celo skrivanja podatkov. Kot je dejala generalna direktorica Tatjana Mlakar, podpirajo reformo, a vladi sporočajo, da si želijo aktivnejše vloge.
- Po obsežnem stavkovnem valu protestni shod napovedali še delavci zdravstvene nege
- Nemčija dobave težkih bojnih vozil Ukrajini pogojuje z ameriškimi
- Trubarjevo priznanje za leto 2022 prejela literarni zgodovinar in teoretik Janko Kos ter Slovenska matica

Avtor: Prvi

17:00
Poročila

Energetska kriza je prisilila zahodne družbe k resnejšemu razmisleku o virih energije in v povezavi z nujnim odpravljanjem fosilnih goriv v razpravo vrnila tudi vetrne elektrarne. Načrti države v zvezi z vetrnicami so že prve tedne novega leta vznemirili prebivalce Krasa in na Koroške. Zakaj jih kljub energetski in podnebni krizi domačini nikjer nočejo? Zakaj jih država in Evropska unija podpirata? V katero smer se razvija tehnologija? Ali ima Slovenija dovolj kakovostnih vetrov za pogajanje turbin? Ali obstajajo boljše rešitve za zadostno proizvodnjo elektrike za industrijo, promet in udobno življenje tudi v prihodnje? O vsem voditeljica Sabrina Mulec s sogovorniki.

Gostje:
prof. dr. Rafael Mihalič z ljubljanske Fakultete za elektrotehniko;
Hinko Šolinc, generalni direktor Direktorata za energijo pri Ministrstvu za infrastrukturo;
Aleš Pučnik, solastnik vetrne elektrarne pri Razdrtem;
Diego Loredan, koordinator civilnih pobud za kakovost bivanja Zeleni krog.

Oddaja je nastala s finančno pomočjo Evropske komisije v projektu Misija Mlada kohezija. Za vsebino je odgovorno uredništvo in ne odraža nujno stališč Unije.

Avtor: Sabrina Mulec

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Babica Zima sedi pri topli peči in prede sneženi beli puh.
Pripoveduje: Dare Valič.
Ruska pravljica. Milena Batič.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1984.

Avtor: Alja Verbole

V lanskih živih Četrtkovih večerih domačih pesmi in napevov smo poleg ansamblov Petan, Jureta Zajca, Petka in Madih Korenjakov, ki ste jih poslušali prejšnji teden, gostili še: Pik; Ansambel Robija Zupana; Dar in Vesele svate. Tako je "inventura" Četrtkovih večerov za leto 2022 popolna.
Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodnozabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

Avtor: Tomaž Guček, Lucija Grm

21:00
Poročila

23. februarja pred 240. leti se je v Grenoblu rodil francoski pisatelj Stendhal, s pravim imenom Marie — Henry Beyle. Umrl je leta 1842 v Parizu. V njegovih romanih Rdeče in črno, Lucien Leuwen, Parmska kartuzija in Medenka že lahko prepoznavamo realistične poteze, ki napovedujejo novo obdobje v književnosti. Oddajo je pripravil Marjan Kovačević Beltram.

Prevajalci Franc Šturm, Stane Ivanc, Oton Župančič in Jaroslav Skrušny,
bralca Mateja Perpar in Matej Rus,
dramska igralca Tomaž Gubenšek in Vesna Jevnikar,
glasbena opremljevalka Cvetka Bevc,
tonska mojstra Sonja Strenar in Miha Jaramaz,
režiser Igor Likar,
leto produkcije 2015.

Avtor: Prvi

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

V Pesmi v žepu je z nami kantavtor Jani Kovačič, ki ga javnost pozna predvsem po hitih, kot so Delam, Revolucija in Jaz grem gor na Škofljico. Za stereotipom junaka uporniške mladine se skriva izjemno razgledan literat in glasbenik, ki je v skoraj pol stoletja ustvarjalne poti posegel po raznovrstnih glasbenih žanrih, raziskoval in prirejal je pesmi domačih in tujih avtorjev iz različnih zgodovinskih obdobij od srednjega veka do danes, obenem pa nenehno razvijal svoj lasten umetniški izraz. V drugem delu cikla razgrnemo časovni in prostorski zemljevid najrazličnejših glasbenih zvrsti, ki so se do zdaj znašle na Janijevem repertoarju, vsebinski okvir pa nam tokrat pomagajo postaviti Milena Mileva Blažić, Boris A. Novak, Jaka Pucihar in Primož Vidovič.

Avtor: Teja Klobčar

23:00
Poročila

Attila József (rojen je bil leta 1905, umrl pa leta 1937) je eden najpomembnejših madžarskih pesnikov 20. stoletja. Bil je otrok svojega časa, zanimal se je za marsikaj, tudi za psihoanalizo. V Literarnem nokturnu bomo predvajali nekaj njegovih pesmi iz cikla Pesmi za psihoanalitičarko Edit Gyömrőijevo. Poslovenila sta jih Zsolt Lukács & Matjaž Jarc.

Prevajalca Zsolt Lukács & Matjaž Jarc,
interpret Aleš Valič,
režiserka Saška Rakef,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstra Rok Fiamego in David Lap,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2023.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 19.01.2023 17:00:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt