Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 14.3.2024

00:00
Poročila

Gostja prve ure nočnega programa bo uršulinka sestra in misijonarka Andreja Godnič. Pred leti je bila predstojnica sester uršulink v Mariboru, nato je vrsto let preživela na misijonih v Peruju in Venezueli.

Avtor:

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodnozabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

»Če pšenično zrno ne umre, ostane samo, če pa umre, obrodi obilo sadu.«
Že od otroštva ohranjam globoko spoštovanje do narave, do ljudi, ki so z njo povezani. Zemlja te lahko tudi priklene nase in postaneš zelo občutljiv. Težko je, če si od nje povsem odvisen, vsak dan posebej. A nad tem je tudi sij čarobne mavrice skrivnostnega stvarstva. Ki je življenje, ki je rast, je umiranje..
Misel na smrt sproži zelo različne občutke, ko je bližnja, vzbudi negotovost, previdnost, strah, odpor. Kako človeško je to. Že z rojstvom, malo, nežno bitje začenja pot, ki se bo nekoč zagotovo končala, prevesila na drugo stran. Je v človekovi duši vendarle hrepenenje po večnosti? Drugačna, neznana razsežnost življenja. Da s smrtjo ni vse končano. Da gre le za prehod, ko vstopamo v večnost, kjer bodo živela vsa naša dobra dela, vsa ljubezen, ki smo jo izkazali, izrazili, vsa naša iskrenost in iskanje resnice. Kjer nas bo Gospod obdaril z večnim veseljem.
Odkrijem svoj nemir. Želim si ostati z vsemi, ki sem jih navajen, ne morem sprejeti, da odide tisti, ki mi je blizu, da mine vse, kar me povezuje z lepim, dobrim, globokim odnosom, doživetji, spoznanji, dosežki, rezultati mojega dela, in se razblini v nič. Tolaži morda dejstvo, da telesna smrt čaka prav vse, prej ali slej, vsakogar. A kako dozoreti, da odpadem z drevesa življenja kot zrel sad? Zorenje, ki ni predvsem zazrtost vase, ni iz sebične drže oblikovano pomanjkanje ljubezni, ki zanemarja globino. Nikoli naj ne prevlada zavračanje ljubezni, torej naj ne prevladajo obup, sovraštvo, hude zamere, pohlep. Odpirajmo pot do zvezd. Dozorelost je kot Ljubezen sama.
Marsikdo se ob napovedanem ali nenadnem soočanju s smrtjo zave kratkosti, minljivosti zemeljskega življenja, kar takoj izčisti človekovo dozdajšnjo držo. Luč večnosti obarva prav vsakogar, vsak odnos, vsako vlogo, poslanstvo, delovanje. Nenadoma se nam naši »veliki« problemi zazdijo nevredni naših skrbi. Očisti in izkristalizira ves čar slave, izsiljenih dosežkov, zabave, bogastva. Pomembno je, ali je svet, zato ker sem, vsaj nekoliko boljši?
Pogled se preusmeri. Ozrem se vase, se pomirim, razmislim, se poglobim do korenin samega sebe, svojega bistva, gledam, vidim, česar prej nisem opazil. Prebudim se v luči spoznanj in se veselim vseh lepih odnosov. Da le ni bilo prepozno, da nisem zamudil. Spočijem se v tebi, v objemu Ljubezni.

Avtor: Silva Matos

06:00
Poročila

Metka Pirc nas odpelje na Koroško. Izvedeli boste, kako so škotsko nižinsko govedo pripeljali na koroške hribe, kako je mogoče, da ena najboljših koroških kuharic sploh ni kuharica, temveč agronomka, in kako je eden od kmetov na stičišču vseh treh dolin Mislinjske, Dravske in Mežiške kar sam oživil turistični vlakec. Turistične kmetije predstavljajo pobeg od hitrega načina življenja, raziskujemo jih ob 6.45.

Avtor: Metka Pirc

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Na Hrvaškem bo to leto v znamenju volitev. Konec aprila ali v začetku maja bodo najprej parlamentarne volitve, 9. junija bodo tako kot v Sloveniji volitve v Evropski parlament, proti koncu leta bodo sledile še predsedniške volitve. Hrvaški premier Andrej Plenkovič naj bi sabor razpustil prav danes, predvolilna retorika pa se je že začela. Ena od predvolilnih tem bodo zagotovo tudi migracije in migracijski centri. O razmerah na Hrvaškem danes v oddaji Ob osmih.

Avtor: Prvi

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:30
Radiosfera

Radiosfera so zgodbe, pogledi, razgledi, spomini, potovanje, znanost, tehnologija, kultura, dediščina, šport, glasba, zabava. Svet, ki ga ujame Prvi jutranji program.

Avtor: Prvi

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Dolžina svetlega dela dneva je za zdaj še malenkost krajša od noči. Umetna razsvetljava v notranjih prostorih ima tako pomembno vlogo. Tudi sicer niso vsi prostori vedno idealno zasnovani v smislu, da izkoristijo največ dnevne svetlobe. Zato bo eno od vprašanj za gosta četrtkovega Svetovalnega servisa, kako osvetliti bivalne prostore. Kakšna barva svetlobe je smiselna glede na namembnost sob? Gost: doc. dr. Matej Kobav s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Avtor: Nataša Rašl

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Ustvarjanje z besedami, posebna tehnika risanja, fotografije, ljubezen do potovanj in narave, vse to in še marsikaj je svet gospe Olge Kolenc. Prejela je že veliko nagrad in priznanj, povod za pogovor pa je bila nagrada na natečaju Mestne knjižnice Ljubljana v sodelovanju s knjižnicami Osrednjeslovenske regije: Zgodbe mojega kraja − Kako smo se nekoč prevažali. Kaj vse počne gospa Olga Kolenc, si lahko ogledate na njeni spletni strani olgakolenc.si, v Novi Gorici pa jo je obiskala Lucija Fatur.

Avtor: Lucija Fatur

11:00
Poročila

Zdrave človeške ledvice vsak dan približno petdesetkrat prečistijo kri. Tako iz telesa izločijo do dva tisoč mililitrov strupenih snovi in tekočine. Od dobrega delovanja ledvic je odvisna vsaka celica, vsak organ; celoten organizem. Velja pa tudi nasprotno. In prav v tem se skriva odgovor na vprašanje, zakaj takrat, ko beseda teče o boleznih ledvic, hkrati govorimo o diabetesu, povišanem krvnem tlaku in debelosti. »Bolezni ledvic so v največji meri rezultat nezdravega življenjskega sloga,« poudarja gost tokratnega Ultrazvoka nefrolog doc. dr. Andrej Škoberne iz Kliničnega centra v Ljubljani. K poslušanju vas vabi Iztok Konc.

Avtor: Iztok Konc

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodnozabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

V nedeljo bo v Novi Gorici potekala dezaktivacija treh letalskih bomb, ki so jih pirotehniki odkrili pri pregledu gradbišča na tamkajšnji železniški postaji. Eno bombo bodo morali razstreliti na kraju samem, dve bodo predvidoma nevtralizirali z odvijanjem vžigalnikov. Na slovenski strani bodo evakuirali 400-metrski pas od mesta najdbe, na italijanski strani pa 600-metrski. Vse dejavnosti tečejo usklajeno z italijasnko stranjo.

V oddaji tudi:
- Tožilci znova stavkajo, od roka za ureditev plač mineva 70 dni.
- Ruski predsednik Putin pozval k udeležbi na volitvah, tudi na zasedenih ukrajinskih ozemljih.
- Na čelu Nizozemske po neuspelih pogovorih najverjetneje tehnična vlada.

Avtor: Prvi

Drugi poudarki iz oddaje:
Na Fernetičih Italijani napovedujejo izboljšanje prometne infrastrukture, slovenska stran pa o njihovih namerah na mejnem prehodu ni bila obveščena
V Celju so prenovili laboratorij za plemenite kovine
-Preverili smo razgradnjo propadle bioplinarne v Ilirski Bistrici, ki skrbi tamkajšnje prebivalce.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Studio ob 17.00 je edinstvena oddaja. Ne le, da je ena najstarejših na Radiu Slovenija, je tudi edina v Sloveniji, ki vam vsak delavnik prinaša poglobljeno razpravo in soočenje mnenj o aktualnih temah z gosti, ki sedijo okoli radijske okrogle mize. Studio ob 17.00 na Prvem programu je z vami že 45 let.

Avtor: Prvi

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Trije snubci prinesejo deklici ogledalo, kočijo in jabolko.
Pripoveduje: Alja Tkačev.
Estonska ljudska pravljica.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1976.

Avtor: Prvi

Glasba v tokratni oddaji zveni in poje o zvončkih, trobenticah, mačicah, narcisah in pa seveda o pomladi, prihajajočem letnem času, ki je, vsaj nekateri tako pravijo, najlepši, saj pomlad prinaša prebujanje narave in ob vseh naravnih lepotah tudi glasbene ustvarjalnosti. Tak spomladanski šopek vam ponujamo tokrat. Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodnozabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravlja glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

Avtor: Tomaž Guček, Mateja Perpar

21:00
Poročila

Tudi 120 let po rojstvu Srečka Kosovela zanimanje za njegovo poezijo ne usiha, kvečjemu nasprotno. Kot bi vsaka generacija znova odkrila moč in razsežnosti njegovih verzov – pa naj bodo impresionistični, ekspresionistični ali konstruktivistični – ter njihov pomen za naš tukaj in zdaj. V Literarnem večeru, ki je nastal na podlagi predloge Katarine Mahnič, ob poeziji lahko prisluhnete tudi Kosovelovi prozi in pismom.

Avtorica oddaje: Katarina Mahnič,
avtor literarnega dela: Srečko Kosovel,
režiserka: Elza Rituper,
bralka: Nataša Dolenc,
interpreti: Marjan Hlastec, Sandi Pavlin, Ivan Rupnik,
glasbena opremljevalka: Cvetka Bevc,
mojster zvoka: Mirko Marinšek,
urednika: Vlado Motnikar, Tina Kozin,
produkcija 1994.

Avtor: Prvi

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Eleutheria v stari grščini pomeni svoboda. S to besedo je poimenovana glasbena zasedba, ki jo je pred nekaj leti na študiju džezovskega petja v Rotterdamu ustanovila mlada slovenska glasbenica Teja Poljanšek. Pevka in avtorica je svoja študijska raziskovanja strnila v osmerico pesmi, po večini v angleškem jeziku, in nastal je glasbeno izčiščen prvenec z močno osebno noto: Lion.

Avtor: Teja Klobčar

23:00
Poročila

Katerina Angelaki Rooke (1939–2020) je bila grška pesnica, prevajalka in esejistka, ki je spadala med najpomembnejše grške literate in literatke povojne generacije. Izdala je več kot 20 pesniških zbirk, med njimi Volkovi in oblaki (1963), Penelopini razsuti listi (1977), Ko telo (1988) in Anoreksija obstoja (2011). Za svoje pesmi, ki so bile prevedene v več kot deset jezikov, je prejela številne državne in mednarodne literarne nagrade. V njih se eksistencialna vprašanja samote, smrti, telesnosti, odnosa med človekom in naravo ter položaja ženske v tradicionalni družbi prepletajo z izvirno, samosvoje reinterpretiranimi mitološkimi motivi. Izbor pesmi je prevedla Lara Unuk.

Interpretira dramska igralka Anja Novak,
glasbena oprema Darja Hlavka Godina,
zvok in montaža Sonja Strenar,
režija Klemen Markovčič,
redakcija Tesa Drev Juh,
produkcija 2024.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 14.03.2024 13:10:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt